SEO uyumlu makale nasıl yazılır?

03 Haziran, 2018
SEO uyumlu makale nasıl yazılır?
SEO uyumlu makale nasıl yazılır?
Her ne kadar ziyaretçilerimiz, okuyucularımız yazılarımızı takip ediyor, yorum yapıyor ve değerli buluyor olsa da, derdimizi arama motorlarına anlatamadığımız sürece ön plana çıkmamız hayal olmaktan öteye geçemeyecektir. Eğer yazılarımızı arama motorları nezdinde değerli kılmak ve daha çok kitleye organik olarak ulaştırmak istiyorsak, oyunu kuralına göre oynamalı ve SEO uyumlu makale hazırlama konusuna hakim olmalıyız.

SEO uyumlu makale?

Arama motorları sürekli algoritmalarını güncelleyerek yaptıkları değişiklikleri, yenilikleri kendi web sayfalarında duyururlar. Nitekim bizlerde bu gelişmelerle web sayfalarımızı düzenler ve arama motorlarının işlerini kolaylaştırmaya çalışırız. Böylelikle web sayfalarımızın kullanıcılara ulaşması daha kolay olur. İşte SEO uyumlu ibaresi de buradan gelir dostlarım. SEO uyumlu makaleler, içerikler hazırlayarak arama motorlarının içeriklerimizi daha kolay indexlemesini ve arama sonuçlarında üst sıralarda konumlandırmasını sağlayabiliriz. Peki nasıl?

SEO uyumlu makale nasıl yazılır?


Anahtar kelimeler


SEO uyumlu makale, içerik hazırlarken öncelikli olarak yazılarınızı kimlere ulaştırmak istediğinize karar vermelisiniz dostlarım. Arama motorlarında hangi kelime ya da hangi kelimeler arandığında bulunmak istediğinizi belirlemelisiniz.

Anahtar kelimeleri belirlerken ücretli ücretsiz birçok araçtan faydalanabilirsiniz. Kimin nerede, nasıl, hangi kelimelerle bahsedeceğiniz konuya ulaşmak istediğini, bu araçlar sayesinde öğrenebilirsiniz.
SEO uyumlu makale
SEO uyumlu makale
Örneğin hazırladığım bu içeriği ele alalım. İçerik kelimesinin daha çok aranması gerekirken, insanlar en çok "seo uyumlu makale" şeklinde aramalar yapmışlar. Bu sonuçta benim anahtar kelimelerimi belirlerken oldukça yardımcı olacaktır. Bu (Google Trends) ve buna benzer araçlarla sizde anahtar kelimelerinizi ve uzantılarını belirleyebilirsiniz.

Anahtar kelime yoğunluğu


Belirlenen anahtar kelimelerin makalelere ne kadar sıklıkla işleneceği hep muallakta kalmıştır dostlarım. Kimisi %3, kimisi %5 der durur. Zaten bu tür sonuçları da belirli anahtar kelimelerde üst sıralara çıkan web sayfalarını analiz ederek elde ederler. Peki kimin dediği doğru? Ne kadar yoğunlukta kullanmalıyız anahtar kelimeleri?

SEO konusunda ülkemizin önde gelen firmaları anahtar kelime yoğunluğunda sıklıkla %2-3'ü tavsiye ederler. Ama ben bu konuda sizlere yüzdeliklere bağlı kalmamanızı öneririm. Çünkü işin özü her zaman doğal olmaktan geçiyor. Bu yüzden makale hazırlarken hesapladığınız yüzdeliklere göre anahtar kelimeler yerleştirmekten vazgeçmeli ve tamamen doğal davranmanızı öneririm.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler


Uzun kuyruklu anahtar kelimelerden kasıt ise belirlediğimiz anahtar kelimelere destek olan kelimelerdir aslında. Hazırlayacağımız SEO uyumlu makalelerde uzun kuyruklu anahtar kelimelere de yer vererek sıralamanızı daha da sağlamlaştırabilirsiniz. Örneğin blog kelimesi anahtar kelimemiz ise makalemizde kişisel blog, sosyal blog, moda blogu, film blogu, tarzında blog kelimesiyle birlikte aranan tamlamalara da yer vermeliyiz. Bunun oldukça etkisi olacaktır.

Özgün ve kaliteli içerik


Yazılarımızın, makalelerimizin her daim özgün olması gerektiği konusunda artık hemfikir olduğumuzu düşünüyorum. Kopya içeriklerle hiçbir zaman bir sonuç elde edemeyeceğinizi bilmelisiniz. Konu, amaç ne olursa olsun özgün içerik daima sizi ön plana çıkaracaktır.

SEO uyumlu makale yazarken rakiplerinizin önüne geçmek için özgün içerik te bir süre sonra yeterli olmayacaktır dostlarım. Sıralamada daha da üst sıralara çıkmak için zengin ve bir o kadar da farklı içerikler hazırlamalısınız. Örneğin görsellere daha fazla yer verebilirsiniz, videolar, infografikler... Bir süre sonra iş hayal gücünüze ve yeteneklerinize kalıyor aslında.

Anahtar kelime yerleşimi


İşin en can alıcı kısmı burası aslında. Belirlediğimiz anahtar kelimeleri doğru bir şekilde yerleştirmek oldukça önemli. Belki biraz teknik bilgi isteyebilir ama uygulamak oldukça basittir.

Başlık

İlk olarak başlıktan başlayalım. Tahmin edebileceğiniz üzere başlıklar, arama sonuçlarında içeriklerimizin yerini belirleme de oldukça önemli role sahipler. Ziyaretçilerin mavi renkle beliren başlıklara tıklayarak web sayfalarımıza ulaştıklarını unutmamalıyız. Anahtar kelime yerleşiminde ise bu kadar önemli role sahip olan başlıkları kullanmamak bizi oldukça geriye atacaktır. Özellikle spama düşmeden, anahtar kelimelerimizi makul düzeyde başlık içerisine yerleştirmemiz oldukça faydalı olacaktır.

Description (Açıklama)

Arama sonuçlarında beliren mavi renkli başlıkların, hemen alt kısmında yer alan iki satırlık açıklama kısmına yine aynı şekilde anahtar kelimelerin yer aldığı etkili bir açıklama metni eklemek oldukça fayda sağlayacaktır. Hatta Blogger kullanıcıları için bu konuya daha önce de değinmiştim.

H etiketleri

Daha önce blogumda bu konudan bahsetmediğim için ufak bir açıklama faydalı olur diye düşünüyorum. Web sayfalarımızda başlıklar H etiketleri içerisinde yer alırlar. Ve önem sırasına göre h1, h2, h3, h4 etiketleri olarak işaretlenirler. Tıpkı bir kelimeyi belirginleştirmek için kalın, italik yapar gibi, bu başlıklarda önem sırasına göre h1, h2, h3, h4 etiketleri içerisine alınıyorlar. İşte bu etiketlerin içerisinde yer alan anahtar kelimeler de oldukça fayda sağlayabilir makalelerimizin üst sıralara çıkması için.

Görsel optimizasyonları

Arama motorları görsellerin ne ile alakalı olduğu alt etiketler sayesinde anlamakta. Bu yüzden içeriklerinizi, makalelerinizi zenginleştirmek adına eklediğiniz ilgili görsellere, anahtar kelimeleri içeren alt etiketler eklemeyi unutmayın.

Site içi, site dışı linkleme


SEO uyumlu makale yazdıktan sonra yapılması gereken son iki işlem geriye kalıyor. Bunlardan biri site içi linkleme. Site içi linkleme dediğimiz olay benzer içerikler arasında oluşturduğumuz köprülerdir aslında. Örneğin site içi, site dışı linklemeler anchor textlerle sağlanır. Burada benim anchor texte verdiğim bağlantı site için linklemedir.

Site dışı linkleme dediğimiz konu ise aslında backlinktir. SEO uyumlu makale hazırladıktan sonra kaliteli ve içeriğimizle ilgili sayfalardan backlink almamız makaleleri üst sıralara çıkarmak için oldukça etkili olacaktır.

SEO uyumlu makale nedir?, SEO uyumlu makale nasıl hazırlanır? tarzında soruları elimden geldiğince yanıtlamaya çalıştım bu yazımla. Umarım faydalı olur. Konuyla ilgili sorularınızı, görüşlerinizi yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

12 yorum:

  1. Şimdi ''seo uyumlu makale'' anahtar kelimesini 2015 senesinde toplamda ortalama 100 kişi mi aramış .) çok çok az değil mi ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günlük arama hacmidir o. :) Ama tabi sonuç itibari ile tüm internet aramalarına baktığımızda webmaster konularına oldukça düşük bir pay düşer.

      Sil
  2. Site kurma olayı aynı bir işletme çalıştırmadan farksız.
    Sadece yasal prosedürleri yok onun dışında geliştirmek için çalışmak gerekiyor.
    2,5 yıllık blog yazarlığımda bloggerdan edindiğim tecrübeleri yazmıştım.
    1 tane blog açtım.
    Yazdıkça uzadı.
    Konularına göre 8 parçaya böldüm.

    Burada ilk aklıma gelenlerden bir tanesini yazmak isterim.

    Blog izleyeninin sitede arama yapması önemli bir SEO parametresi olduğunu okumuştum biryerde.
    Yani arama motorları sitenizin arama çubuğundan yaparak sitenizde birşeyler aramasını önemsiyor ve sıralamada değerlendiriyor.
    Bunun için ne yapmak gerekir.

    Blogunuzda bu konu hakkında köklü bir çalışma yapabilirsiniz.
    Çok işlevsel ve SEO açısından da yararlı olur.
    Benim sitem bir çok ilgili ilgisiz konularda ilk sayfada çıkıyor.
    Bunların çok yararı oluyor.

    Öncelikle siteyi ziyaret eden kişi sitede hangi kelime içeriklerinin olduğunu bilemez. Aramak istediği terimi daha önce okumamış ise bulunamadı uyarısı verecektir.
    Bunun için nasıl bir çözüm gerekir?
    1-Bu yöntemle etiket sistemini sonsuz sayıda düzenleyebilirsiniz.
    2-Aramaların daha verimli olmasını sağlayabilirsiniz.

    Arama terimini sitenizde arama çubuğuna yazdığınızda adres çubuğunda bir link belirecektir. Bu linki istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

    SEO hakkında kendinize bir alert oluşturmanız durumunda yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz.

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sitede okuyucunun tam ekran (F11) çalışmasının da önemli bir parametre olduğunu okumuştum.
      Okuyucunun sitenizi tam ekran okumasını teşvik edici birşeyler yapabilirsiniz.
      Nasıl yapacağınız hayal gücünüze kalmış.

      Teşekkürler.

      Sil
    2. Bahsettikleriniz sitede geçirilen vakit ile alakalı. Tabi web sayfalarında harcanan vakit arttıkça daha değerli hal alıyor. Teşekkürler.

      Sil
  3. Aslında tüm içeriklerde 3-5 temel kurala dikkat etsek seo diye bir derdimiz kalmayacak ama insan bildiği halde yapmaya üşeniyor :D

    YanıtlaSil
  4. Hocam muhteşem bilgilendirici bir yazi olmus emeginize sagluk. Hocam ben yeni gezi blogu yazmaya basladim 2 aydir yaziyorum ortalama 40 makale oldu. Ama ben yani blog yazdigim icin makalelerim ne kadar dogru ne kadar yanlis bilemiyorum. Eger sayfami ziyaret edio makelelerimi incelerseniz size.minnetrarim. olmassada caniniz sagolsun. En azindan kime gostermiylim bir bilginiz varsa soylerseniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, teşekkür ederim. Blogunuz ile benzer içerikleri paylaşan diğer blogları inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz. Arama motorlarında ki sıralamanız için ise SEO konusunda paylaşımlarda bulunan sayfaları takip etmenizi öneririm. Zamanla daha iyi içerikler üreteceğinizden eminim.

      Sil
  5. Hocam cvbiniz icin cok tsk'ler
    Ayrica arama motorlarindaki siralama seo konusu paylasimlarda bulunan sayfa hangisi acaba. Link yollama sansiniz varmi mumkunse

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Mesela bu paylaştığım içerik tarzında aramalar yaparak kaliteli sayfalara ulaşabilirsiniz. Webtures, SEO Hocası tarzında siteleri takip edebilirsiniz.

      Sil
  6. Faydalı bir makale rakipler çok güçlü artı bir şey yapmamız lazım ki onları geçebilelim.

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.