SEO çalışmalarında içeriklerin önemi nedir? |
Nedense her blog yazdığımda "Merhaba sevgili dostlarım" tarzında bir giriş yapmak geliyor içimden😊, galiba YouTube'da fazla vakit geçiriyorum. Neyse, bu yazımda içeriklerden bahsettim. Sitelere, blog sitelerine eklenen içeriklerin, SEO çalışmalarını nasıl etkilediğinden...
Web dünyasının büyük firmaları insanların daha çok vakit geçirmesini isterler internette. Çünkü biz internettte ne kadar çok vakit harcarsak onlar o kadar çok kazanırlar. Haksız mıyım? Bu yüzden içerik üretenler oldukça önemlidir onlar için. Örneğin Google... Google Blogger sistemiyle internet dünyasına ciddi ölçüde içerik üretilmesini sağlıyor. Ve bunun için de hiç bir şekilde ücret talep etmiyor. Hatta AdSense ile kazanç elde etmemizi bile sağlıyor. Bu yüzden içerik üretenler (özgün içerikler tabi) oldukça önemli.
İnternet dünyasında web sitelerinin sayısı ciddi anlamda gittikçe artıyor. Eskisi gibi sadece tasarımın iyi olması yetmiyor. Tabi sayının artması ile birlikte rekabet ortamı da oluşuyor ister istemez. Ve bu rekabet ortamında sadece reklam vermek, backlink çalışmaları yapmak ta yetmez oldu. SEO çalışmalarının bel kemiği olan içerikleri unutmamak gerek.
Dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama büyük alışveriş sitelerinde bile artık "Blog" sekmesi yer alıyor. Blog kelimesi aslında eklenen içerikleri kamufle eden bir kelime haline geldi. Arama motorlarının botları tarafından kolayca indexlenen içerikler, ziyaretçi çekmekte birebir.
Bu konuyla ilgili bir anıma yer vermek isterim. Geçtiğimiz yıllarda bir arkadaşım için bir firma tanıtım sitesi yapmıştım. Oldukça basit bir tasarımı vardı. Daha sonra aldığımız bir kararla SEO çalışması yapmaya başladım. Sanırım bölgesel SEO diye adlandırılıyor yaptığımız çalışma. Hedef ise İstanbul'un tüm ilçeleriydi. Ben gerekli düzenlemeleri yapmıştım. İşte site başlığı, açıklama bölümü, etiketler, H etiketleri... Daha sonra kendisine bir görev verdim. Çünkü sürekli arama motorlarında üst sıralara çıkmak istediğini belirtiyordu. Kendisini de bu işe katmak istedim. Verdiğim görev şuydu: Haftada en az iki tane yazı yazmak. Yazılar İstanbul'un ilçelerine hitap eden yazılardı. Örneğin bir yazının başlığı: "Bahçeşehir'de inşaat malzemeleri" şeklindeydi. Yaptığımız bu çalışma sayesinde İstanbul'un tüm ilçelerinde, istenilen aramalar yapılınca ilk sayfada çıkıyor. Bu da içeriklerin ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor galiba😊
Sonlara doğru...
İçerikler arama motorlarınca en kolay indexlenen türdür. Arama motorları her zaman özgün içeriklere daha çok değer verir ve üst sıralarda konumlandırır. Hatta bu konuyla ilgili "Content is King"(İçerik kraldır.), "Content is Golden"(İçerik altındır) tabirleri bile yapılır.
Sevgili dostlar, edindiğim tecrübeye de yer vererek içeriklerin, SEO çalışmalarında nasıl rol oynadığı sizlere aktarmaya çalıştım. Umarım yararlı bir yazı olmuştur. Konuyla ilgili sorularınız olursa, yorum yaparak bana bildirebilirsiniz.
Seo çok kapsamlı aslında da ben googleye girip arada blogumu artıyorum çıkınca da sevinip kapatıyorum bu kadar =D
YanıtlaSilBu seo işi beni benden alıyor resmen. Onu ayarla. Ona uyarla. Sevemedim bir türlü.
YanıtlaSilAslında basit ama çok çok emek isteyen bir konu...
SilSeo önemli tabi çünkü herkes seo'dan bahsediyor seo öyle seo böyle seo o şekil bu şekil istekler çık yüksek ve arttı ben temel seo ayarlarına sahip bor blogda elimden geldiğince özgün yazmaya çalışıyorum kopya içerik bir kaç satır(alıntı)dışında hiç eklemiyorum ve şimdi sen bahsedince acaba benim blog ne durumda diye merak etmeye başladım bu da yazıdan etkilendiğimi gosteriyor evet içerik kraldır ama içerikten daha önemli bir şey var o da insanlar arasındaki bağdır bunu hiç bir seo ayarı sağlayamaz❤
YanıtlaSil:) Ne güzel yorum... Teşekkür ederim.
SilCidden ama bloggerlar bu tür şeylere o kadar yönlendirildi ki blog kavramını yavaş yavaş kaybediyoruz bu zamanımızın kapitalizm denen canavarı Siber kapitalizm canavarı bizde duygu da var yalnız yalan mı ya!
SilKesinlikle katılıyorum size. Blog ruhunun unutulmaması gerekir. Bu konuda zaten hemfikiriz sizinle. Yalnız ben herhangi bir yönlendirme çabası içerisinde değilim. Bu konuda aklınızda soru işareti olmasın lütfen. Bahsettiğim konu sadece özgün içeriklerin SEO çalışmalarında oldukça önemli olduğudur. Ayrıca bir diğer konu ise Bölgesel SEO konusudur. Bu konuda da diğer yazılarımda olduğu gibi tecrübelerimden bahsettim sadece...
SilYok yok ben senin böyle bir yönlendirme çabası içinde olduğunu kastetmedim genel olarak konuştum hem bağdan bahsedip hem kıracak miyim,estağfurullah.
Sil[:) Özür dilerim, kusuruma bakmayın lütfen] Şöyle düşünmek gerek biz zaten özgün içerikler üreterek internet dünyasına ciddi anlamda katkı sağlıyoruz. Yalnız, basit bir Blogger sayfasına içerik üretirken bile, bir web sitesini yönettiğimizi unutmamalıyız. Bu da diğer web siteleri gibi SEO çalışmalarına önem vermemiz gerektiği anlamına gelir. Tamam biz bir dost ortamındayız ama daha fazla dost edinmek daha fazla ziyaretçi çekmek için de arama motorlarında üst sıralarda çıkmalıyız. Buna ihtiyacımız var. Zaten SEO çalışmalarıyla da aslında bloglarımızı takip eden dostlarımıza da faydalı oluyoruz. Çünkü SEO çalışmaları sadece backlinklerle özgün içeriklerle sağlanmıyor. Aslında SEO bana göre ziyaretçilerin siteden memnun kalmalarıdır. Tasarımı, işleyişi, içerikleri her şeyi ile kısacası...
SilAnlamaya çalıştıkça daha da içinden çıkılmaz bir duruma dönüşüyor bu seo benim için :( Kendi çapımda yazımı yazıp bloğumda yayınlıyorum :) Mesela hala fotoğraf ekledikten sonra başlık eklesem mi doğru yoksa eklemesem mi ya da özellik ekle denilen kısma ne yazmam gerekiyor, en kötüsü de arama açıklaması kısmına ne yazacağımı hala tam çözememiş biri olarak bunları yapmanın da seo ile ilgisi olup olmadığını sorguladıkça hiçbir açıklama bulamayan bir blogger olarak devam etmeye çabalıyorum :) Tabii ki bütün bunların suçu tamamen teknik yetersizlik :)) okudukça kafam daha da karışıyor. Faydalı paylaşımınız için çok teşekkür ederim :)
YanıtlaSilHarfiyyen katılıyorum ablama :)
SilRica ederim.. SEO oldukça basittir, bu konuda kesinlikle endişelenmenize gerek yok. Aklınıza takılan bu tür soruları dilediğiniz zaman iletişim sayfasından bana sorabilirsiniz. Sorularınıza gelince, resimlere başlık ve özellik ekleyin ayrıca açıklama bölümünü de es geçmeyin. "Ne yazacağım" sorusuna gelince: Kesinlikle bu alanlara içeriğinizle alakalı açıklamalar ekleyin. Yazdığınız içeriği özetleyen açıklamalar eklemeniz oldukça faydalı olacaktır. Özellikle fotoğraflara başlık ve açıklama eklemeniz görsel aramalarında üst sıralara çıkmanızı sağlayacaktır. Tabi eklediğiniz görsellerin de özgün olmasına dikkat etmelisiniz.
SilBöyle açıklayıcı bir cavap verdiğiniz için ne kadar teşekkür etsem azdır çok sağolun. 1 senedir blog yazıyorum bu soruları google defalarca sordum ama bununla ilgili hiçbir cevap bulamadım. Kendi kendime bunları buraya koydularsa mutlaka bir amacı vardır diyerek ekledim bende. Farkında olmadan doğru yapmışım demek buna çok sevindim 😀. Yaklaşımınız ve cevaplarınız için çok teşekkür ederim son bir soru sorsam peki bu yapılan işlemler de seoyla alakalı mı? Şimdiden çok teşekkür ederim saygılar 😊
SilTabi bunların hepsi SEO çalışmasıdır...
SilBu blog işleri sadece yazı yazmakla olmuyormuş ben de bunu öğrendim :(( Bu kadar teknik şeylerden sıkılıyorum ya ben :(
YanıtlaSilMaalesef teknik anlamda da emek vermek, vakit ayırmak gerekir...
SilTamam şimdi bu seo ve içerik çok önemli, onu anladım da ne yapmak gerekiyor? En çok aranan kelimeler üzerinden yazı yazın mı demek istiyorsun. Eğer öyleyse aranan içerikleri nereden bulacağız? Paylaşımların için teşekkürler çok yardımcı oluyor.
YanıtlaSilRica ederim... Hayır en çok aranan kelimeler üzerinde değil, istediğiniz kelimeler, konular üzerinde paylaşım yapmak faydalı olacaktır. Örneğin sürekli blog siteleri ve web siteleri için belirli alanda paylaşım yapılması tavsiye edilir bunun sebebi ise bahsettiğim bu konu ile alakalıdır. Örneğin kişisel blog araması yapıldığında üst sıralara çıkmak istiyorsanız, yazılarınızın içerisinde bol bol kişisel blog kelimelerine yer vermelisiniz. Tabi bu sadece içerikle de sağlanmıyor, tamamen o kelimeler üzerinde olan rekabetle alakalı.
SilYani kendi blogumuzda kullandığımız kelimelerin tekrarlanması mı? Bilmediğim için konuşulan bu tür konular, başka bir dilde söyleniyormuş gibi geliyor?
SilTam olarak tekrarlamak değilde, ilgili konularda, kendi alanında güncel içerikler paylaşmak diyelim. Örneğin kişisel blog yazılınca üst sıralarda çıkmak isteyenlerin blogunda genelde kişisel blog nedir, kişisel blog temaları, kişisel bloglarda ne paylaşılır, en iyi kişisel bloglar gibi yazılar sürekli paylaşılır. Yani ilgili konularda sürekli güncel içerikler paylaşmak diyebilirim.
Silişi bilmeden işe girişenler için bu öneriler ve bu fikirler şahane oluyor. Bilmeyen bir insan için seo nedir diye bir yerde okumak insana haydiiii buda ne alt tarafı bir blog degıl mi dedirtiyor fakat herşeyin oldugu gibi bununda incelikleri var herkes de bunu unutuyor..
YanıtlaSilKesinlikle, her ne kadar basit bir şekilde içerik eklenebilen bir Blogger sayfası olsa da sonuçta bir web sitesi...
SilEe ben nerdeyse hep özgün yazıyorum.Hic bir yerden kopya içerik yapmadığım halde niye acaba hala dipteyim sondayım :)
YanıtlaSilSeodan falan hiç anlayamadım.Ya bi insan nasil teknoloji konusunda bu kadr cahil olur bilmiyorum :) ama googleda en çok aranan kelimeler nasıl bulunur ondan bilr anlamam.
Evet googleda üst sırada olmak isterdim.Çünkü birileri okusun,samimiyet,sevgi,annelik,yürekten gelerek blog yazmak neymis bilmeyenler öğrensin isterdim.Okunma sayisi artıncada mutlu olmayan insan yoktur yani dimi :)
Hayır dipte değilsiniz. Yazdığınız yazıların başlıklarını Google'da arattığımda üst sıralarda çıkıyor. Blogger.gen.tr ye üye olmasaydınız iyiydi :/
SilGoogle'da en çok aranan kelimelerle işiniz yok, bunu unutun lütfen. Sadece hangi konularla ilgili üst sıralarda çıkmak istiyorsunuz o konuları hedefleyin.
Galiba SEO konusunda baştan aşağı detaylı bir yazı yazmam gerekiyor. Hatta seri şeklinde olsa daha iyi olur sanırım :/
Ben bir konuyu hedefleyerek yazmıyorum farkettiyseniz çok dağınık ve anlık konularım var.Bu nedenle bende hangi konularda üste çıkacağımı bilmiyorum.
SilBloglar konusuna gelince o konuda elimden hic birsey gelmiyo. :( Bloğu ilk actigim zamanlar görüp üye oldm.Sonradan onlarin benim yayinlarimi benden önce paylastigini gördm ve çıkmak istedim.Ancak karsimda muhatap bulamadım.Üyelik iptalide olmuyor :( napıcamı bilemedim sizin fikriniz varmi :(
O zaman özgün içeriklere devam... Evet o sitede muhatap yok. Bizleri kandıran biri daha. Whois den sorguladım, sadece "Samet Özdemir" diye bir isim var. Başka bir bilgi yok. Şöyle yapabilirsiniz. Daha önce paylaştığım şu [http://blogtecrubem.blogspot.com/2016/11/blogum-googleda-gorunmuyor.html]yazıda Google Gibi Getir'den bahsettim. Her yazınızın ardından Google Gibi Getir seçeneği ile yazılarınızı indexleyin. Zamanla sizin blogunuz üst sıralarda olacaktır. Onun dışında nereye şikayet etmek gerekir bilmiyorum :/
SilMalum mobilden bağlandığım için yine prosedüre takılmış bulunmaktayım :) yinede çok tesekkür ederim paylasiminiz güzel Umarım atkadaslara faydasi dokunur :)
SilRica ederim... Umarım :)
SilEn doğru ve merak edilen konuya değinmişsiniz. Aslında şunu da iyi bilmek gerekir. Her gün içerik yayınlayıp çöplük oluşturmaktansa seo uyumlu uzun içerikli ve içeriğin içinde anahtar kelimelerin yer alan yazı yazarım haftada bir kere yazarım hem google bunu çok seviyor doğrusu bu çünkü ;)
YanıtlaSilTeşekkür ederim, her gün ya da haftada bir kez bir yazı yazmak pek önemli değil. Önemli olan özenle, özgün içerikler oluşturmaktır. Şöyle bir gerçekte var, güncel olan siteler daha çok sevilir. Hem arama motorları hemde ziyaretçiler güncel olan siteleri takip ederler. Tabi düzenli paylaşım da oldukça önemlidir...
SilPeki etiketin bir önemi var mı blog için.
YanıtlaSilBu arada takipteyim ;)
Etiketler daha çok yazıları kategorilere ayırmak için kullanılmalı... Teşekkür ederim :) hemen blogunuzu ziyaret ediyorum..
SilBilgilendirici yazı için teşekkürler..Biz SEO'dan bahsettikçe sorular çoğalıyor gibi ama maksadımız emeklerinin boşa gitmemesi için tavsiyedir..Artık anlamış olmamaız gereken kesin kurallar şunlar olmalı;
YanıtlaSilEtiketler bol keseden verilmemeli, yazılar konusuna göre sınıflandırılmalı.
Görsellere başlık ve arama açıklaması yazılmalı
Yazdığınız yazılar kendi kaleminizden çıkmalı
Son olarak sayfa hızı için anasayfada 5-6 yazı paylaşılmalı ve gereksiz her eklentidrn kurtulmalı
Bunları yaptıktan sonra yapılması gereken diğer aşamalara geçebilirsiniz..Meta etiket, backlink vb.
Bu arada site açıklamanızı yazarken blogun anafikrini yansıtmalı ki içerik, başlık ve açıklama birbirini desteklesin ve üst sıralara çıkmaya bir adım yaklasın..İyi bloglar, başarılar
Teşekkürler Hakan Abi...
Sil