Yerli arama motoru geliyoo mu, gidiyoo mu?

23 Ocak, 2017
Geliyoo.com ana sayfa
Geliyoo.com ana sayfa
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan "yerli arama motoru" açıklamalarının ardından piyasaya sürülen Geliyoo.com, Gidiyoo.org , Gelemiyoo.com, Gelyoo.com isimli internet sitelerini bi' inceleyelim...

Sevgili dostlar gündemi ne kadar takip ediyorsunuz bilmiyorum ama özellikle son zamanlarda sıkça konuşulan ve merakla beklenen bir konu var, yerli arama motoru...

Arama motoru olarak en çok kullanılan siteler bildiğiniz üzere Google, Bing, Yahoo, Ask, Baidu ve son yıllarda ciddi yatırımlarla ön plana çıkan Yandex. Rusların piyasaya sürdüğü Yandex çok sevildi ve dünya devlerinin yanında yer aldı kısa sürede. Bu durum galiba bizim ülkemizde de "Neden olmasın?" sorusunu akıllara getirdi.

Ülkemizde de geçtiğimiz haftalarda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yerli arama motoru ile ilgili çalışmaların başlatıldığını duyurmuştu. Bu duyurunun ardından Geliyoo.com adlı bir internet sitesi ortaya çıktı. Hakan Atabaş ve Fatih Arslan adlı arkadaşlar 10 yıldır yaklaşık 10 Milyon TL harcayarak böyle bir sistemi kurduklarını ve yerli arama motoru kurma, yönetme görevine talip olduklarını belirttiler. Ama gelin görün ki Geliyoo.com adlı internet sitesi Google API kullanılarak, yapılan, arama sonuçlarını Google'dan çeken basit bir siteden ibaret. Yani pek de 10 Milyon TL harcanmış bir internet sitesine benzemiyor. Hatta aynı scripti 15 dolara satanlar bile var. Webtekno.com'nun paylaştığı haberde yer alan 15 dolarlık Google scripti için adres ⇢ [https://algoprog.com/google-search-script?]

Bu duruma Gidiyoo.org ve Gelemiyoo.com adlı internet sitelerini kurarak tepki gösteren bazı kişilerde oldu. Hatta Gidiyoo.org'un ana sayfasında şöyle bir not bile yer alıyor: "Bu yerli arama motorunu 1 saat içinde 60 liraya yaptık."
gidiyoo.org
Gidiyoo.org'ta yer alan not
Geliyoo.com'a bir tepki olarak kurulan site ise Gelemiyoo.com. Gelemiyoo.com'da yer alan not ise şu şekilde: "Halkı kandırmayın!... Gerçek fikirler değerlensin, emekler boşa gitmesin!"
Gelemiyoo.com'da yer alan not
Gelemiyoo.com'da yer alan not
Ayrıca Webtekno.com'da yapılan habere eklenen yorumlarda şöyle bir şeyle de karşılaştım ve bu arama motoruna da yer vermek istedim. Yorumda:
Mervan Kandemir, Webtekno.com'da yaptığı yorum
Mervan Kandemir adlı arkadaşımız 2 saat içerisinde Gelyoo.com adlı arama motorunu kurduklarını belirtmiş. Gelyoo.com adlı arama motorunun görünümü ise şu şekilde:
Gelyoo.com yerli arama motoru
Gelyoo.com'un ana sayfası
Bence kesinlike Geliyoo.com'dan daha iyi😊

Bu tür tepkilerden sonra Geliyoo.com'da bazı açıklamalar yapıldı. Bu açıklamalarda ise Geliyoo.com'un şu an yayında olan sayfasının tamamen test sayfası olduğu ve asıl oluşturdukları sistemle alakası olmadığı belirtildi. Yalnız böyle bir şey pek akıl karı değil. Eğer bir örnek sayfa kurup insanlara tanıtım yapılıyorsa bu sayfanın en iyi şekilde olması gerekiyor. 15 dolara alınan bir script ile değil.

Sonuç olarak devlet erkanının yaptığı açıklamalarda Geliyoo.com ile bir alakalarının olmadıklarını ve Geliyoo.com adlı sitenin kurucularının, kendileriyle henüz iletişime geçmedikleri belirtildi.

Sonuç olarak...

Sonuç olarak Geliyoo.com'un bırakın yerli arama motoru olmasını, aday olarak gösterilmesi bile yanlış. Ayrıca yetkili kurumlarca yapılan açıklamada Geliyoo.com'un, yerli arama motoru olarak planlanan proje ile alakası olmadığı belirtiliyor. Bu yüzden Geliyoo.com'un tamamen rant peşinde koşanların bir ürünü olduğunu söyleyebiliriz.

✋Bu içerik Kişisel Blog - BlogTecrübem tarafından hazırlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.