Görme engelliler için üretilen ilk akıllı saat (Braille alfabesi ile)

25 Şubat, 2017
braille smart watch
Braille Smart Watch
Dünya üzerinde 285 milyondan fazla görme engelli insanın olduğu söyleniyor. Tabi gelişen, ilerleyen teknoloji ile birlikte engelli dostlarımızın hayatları gittikçe kolaylaşıyor. İşte bu yazımda da görme engelliler için üretilmiş bir akıllı saatten bahsedeceğim. Bu akıllı saatte, Braille alfabesi, yani görme engelli dostlarımızın kullandığı nokta alfabesi yer alıyor.

Braille alfabesi yani nokta alfabesi (körler alfabesi olarak ta geçiyor) hakkında şöyle bir bilgi yer alıyor Wikipedia.org'ta:
Braille alfabesi veya Körler alfabesi; 1821 yılında Louis Braille tarafından geliştirilmiş görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemidir. İki kolon taşıyan dikdörtgen düzen üzerine dizilmiş altı kabartılmış noktadan oluşur. Her iki kolonda üçer nokta bulunur. Noktalardan her biri altmış dört farklı kombinasyondan birini oluşturması için farklı şekillerde dizilir. Devamı için tıklayın...
Anladığımız kadarıyla 6 kabartılmış noktaların farklı kombinasyonları ile yazmayı ve okumayı sağlayan bir alfabe. Gayet iyi düşünülmüş. Devamına tıklayarak detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Şimdi asıl konumuz olan Dot isimli Braille akıllı saate gelelim. Bu cihaz Güney Koreli bir firma tarafından geliştirildi. Ayrıca diğer cihazlar gibi uçuk fiyatlar söz konusu değil. Sadece 290$, tabi ülkemizde bin liradan fazla bir ücrete satılabilir.
Dot isimli bu akıllı saat sayesinde Bluetooth ile telefona bağlanılarak Braille diliyle mesaj yazılabiliyor ve gelen mesajlar, bildirimler okunabiliyor. İçerisinde aynı zamanda saat, kronometre, alarm gibi özelliklerde yer alıyor. Ayrıca bu akıllı saat Open API yi destekliyor. Yani açık kaynak kodlu, bu da herkesin uygulama geliştirebilmesi anlamına geliyor.
Braille Smart Watch
Yaklaşık 3 yıldır geliştirilen bu cihaz görme engelli dostlarımız için çok faydalı bir ürün olacaktır. Çünkü cihaz ses çıkarmıyor bu da kulaklıktan kurtulmak anlamına geliyor. Ayrıca sosyal medyadan gelen bildirimlerde kolayca okunabilecek.

Daha çok bilgi için: dotincorp.com | Facebook: fb/dotsmartbraillewatch

Teknolojinin bu yönünü çok seviyorum... 👏

Kaynak: http://www.boredpanda.com/blind-people-braille-smartwatch-dot/

8 yorum:

  1. Yine bir BİLİM, yine bir muhteşemlik ;)
    Keşke bir BİLİM icadınıda Kore,Japonya,isveç vesaire değilde Türkiye Cumhuriyeti yapsa! :/ (!)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilim ve bilişim konusunda oldukça gerideyiz galiba :/

      Sil
  2. Harika bir şeye benziyor.Ama zaten bir tarafları eksik olan engellilerimiz acaba maddo yönleri tammı ? Böyle muhteşem ürünlerin diyatlarıda aynı şekilde oluyor.Devlet bir kısmını karşılasada hepsi yararlanabilse keske

    YanıtlaSil
  3. Bu tarz yenilikleri duyunca hoş oluyor..Herkes engelli adayı olduğundan sosyal hayatta bu kardeşlerimizi de unutmamalıyız. Kafa patlatanlara helal olsun

    YanıtlaSil
  4. Hayırlısı olsun. Görmek ne büyük bir nimet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle.. Bazen ne kadar da basit sorunlara takıldığımızın farkına bile varamıyoruz..

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.