Bloglar için SEO |
Bugün paylaşılan içerik sayısı |
Domainler tükeniyor mu?
Her geçen gün domain (alan adları) tükeniyor. Hatta .wordpress.com ya da .blogspot.com'da bile istediğimiz uygun subdomain (alt alan adı) bulamaz olduk. Özellikle geçenlerde sadece bir domain için benden 150 bin TL isteyen firmadan sonra, keşke zamanında güzel alan adlarını alsaydım dediğim bile oldu. Ama bunu gerçekleştirmek sadece bir hayal...
Peki blogumu arama motorlarında üst sıralara nasıl taşıyabilirim? Blogumun hitini nasıl arttırabilirim? Blog yayınlarım arama motorlarında çıkmıyor. İşte SEO dediğimiz olayda, bu tür sorular akıllarda canlanınca devreye giriyor.
Peki bu SEO diye adlandırılan bu havalı kelimenin anlamı ne?
Daha önce SEO ile ilgili yazılmış her makalede olduğu gibi search engine... diye açıklamaya gerek yok, zaten biliyorsunuzdur. Kısaca tekrar hatırlatmak için şöyle bir tanım yapabiliriz. SEO, internet sitelerimizin, bloglarımızın arama motorlarında üst sıralara çıkması için yaptığımız tüm çalışmalara verilen afili bir kelimedir. Evet tüm çalışmalara. Yazı karakterinden renklere, anahtar kelimelerden link inşalarına, blog isminden sosyal medya hesaplarına her şey SEO için avantaj da sağlayabilir, dezavantajda.
Bloglara uygulanması gereken 5 SEO taktiği
1. Başlık
Blogunuzun başlığını iyi seçmeniz gerekir. Kısa, akılda kalan, benzersiz bir başlık tercih etmelisiniz. Başlığınızın domain(alan adı) yada subdomain(alt alan adı) ile uyumlu olmasını sağlayın. Kelime aralarında -, | gibi işaretler kullanmaktan kaçının. Ayrıca yazım kurallarına da uyması gerekir başlığınızın...
2. Blog açıklaması ve anahtar kelimeler
Blogunuza açıklama (descripton) ve anahtar kelime (tag) kodları ekleyin. Açıklama bölümüne blogunuzun tam anlamıyla ne tür içeriklerin paylaşıldığını belirtin. Anahtar kelimeleri ise blogunuzda en çok yer alan anahtar kelimelerden oluşturun.
3. Tema
Blogunuzun temasını iyi belirlemeniz gerekir. Yazıların okunur olması, görsellerin kaliteli ve ilgi çekici olması ziyaretçilerinizin hoşuna gidecektir. Blog içerisinde düzensizliğe izin vermeyin. Bazı bloglarda mutlaka denk gelmişsinizdir, temadaki düzensizlik sizi o blogdan bir önce kurtulma çabası içine sokar. Ayrıca temanız da ziyaretçilerinizin rahatça dolaşabilmesi için sayfalarda konum belirten kısım (breadcrumbs) olması gerekir. Tabi bu sadece basit bir örnekti. Bunun gibi önemli olan diğer eklentilerinde yer aldığı temalar sizlere artı puan kazandıracaktır.
4. Yazım tarzı
Gittikçe güncellenen ve yenilenen arama motorları artık kullanıcıların sorularına cevap verir oldu. Arama motorlarına daha çabuk adapte olan kullanıcılar artık istedikleri soruları sorarak cevap bulmak ister. Bu yüzden yazılarınızın içinde ara ara soru cevap şeklinde paragraflar oluşturabilirsiniz. Bu tarzda oluşturduğunuz içerikler featured snippets olarak Google sonuçlarına bile yansıyabilir.
Yazı içerisinde kalın veya italik harflerle yazılmış kelimeler kullanın. Yazılarınızın içinde ön plana çıkarmak istediğiniz ve bir nevi anahtar kelime görevi görmesini istediğiniz kelimeleri, cümleleri; renkli, kalın, italik yaparak belirginleştirin. Tabi H etiketleri de bir hayli önemli.
5. İçerik resimlerine dikkat edin!
Google görsel arama motoru servisinden anlayabileceğimiz gibi artık arama motorları görsel araması bile gerçekleştirebiliyor. Bu yüzden bloglarınızda kesinlikle diğer internet sitelerinde yer alan görselleri kullanmayın. Çünkü arama motorları hiç bir zaman kopya görsel ve yazılara sıcak bakmaz.
Blogunuza eklediğiniz görsellere başlık metni ekleyin. Sayfalara olduğu gibi blogunuza eklediğiniz resimlere de resimleri tanımlayacak açıklamalar ekleyin.
Sonlara doğru...
Temel olarak bloglarımıza uygulayabileceğimiz basit SEO önerilerine yer verdim. SEO konusunda daha önemli paylaşımlar mutlaka blogumda yer alacaktır.
Elinize sağlık bundan sonra yazılarımda sorular soracağım. :)
YanıtlaSilUğraşınıza, emeğinize sağlık. Yine çok faydalandım.
YanıtlaSil