Blogger domain ekleme |
Bugünkü yazımda domain yani alan adları ile ilgili bir şeyler yazmak istedim. Öncelikle bir internet sitesi kurmak için neler gereklidir sorusunun cevabından yola çıkarsak eğer alan adının ne olduğu ile ilgili detaylı fikir sahibi olacağımızı düşünüyorum.
Bir internet sitesi bir adet alan adı (domain) ve belirli kotası olan hostingten oluşur. Hosting yani internet sitelerinin kodlarını, içeriklerini barındıran alanı, domain ile entegre ettikten sonra internet dünyasına giriş yapmış oluruz. Domain, internet kullanıcılarının verilerimize ulaşması için kolaylık sağlayan adrestir.
Peki Blogger'a domain eklenmeli mi?
Blog yazarları, hemen hemen her gün binlerce içerik kazandırırlar internet dünyasını. Ben de bu blog yazarlarından biri olarak yazdığım yazıların daha geniş kitleye ulaşmasını isterim tabi ki. Bunu sağlamak için de yapmam gereken bazı adımlar var, SEO.
SEO çalışmalarında alan adları oldukça önemlidir. Arama motorları site başlığı ya da blog başlıkları ile uyumlu, içerisinde anahtar kelimeleri de barındıran ve kısa olan alan adlarını severler. Bildiğiniz üzere Blogger sistemi bizlere .blogspot.com uzantılı ücretsiz alan adı kullanma imkanı sunar. Bu tip alan adları subdomain (alt alan adı) olarak isimlendirilir. Tahmin edebileceğiniz gibi normal bir alan adı, alt alan adından daha avantajlıdır. Yani blogtecrubem.blogspot.com yerine blogtecrubem.com kullanmak hem blogumuza prestij katar hem de daha hızlı indexlenmesini sağlar. Bu yüzden kesinlikle Blogger sayfalarına domain eklemek gerekir.
Peki bu domain diye adlandırılan alan adlarının fiyatları ne kadar? Çok mu pahalı?
Benim kullandığım ve çok memnun olduğum GoDaddy adlı internet sitesinde alan adları şu an 8.99 TL.
Bu arada bu bir reklam, tanıtım yazısı değil. Sadece işini düzgün yapan ve yıllardır memnun olduğum bir firmayı tavsiye ediyorum. Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi bir adet domain (bir yıllık) sadece 8.99 TL. Oldukça ucuz. Ayrıca firmaya hafta içi sabah 9:00'dan akşam 19:00'a kadar rahatlıkla ulaşma imkanı var. Müşteri hizmetleri departmanında çalışanlar işlerini çok iyi yapıyorlar. Blogunuza domain ekleme işlemleri için yardım da bile bulunuyorlar. Bu yüzden Godaddy'i tavsiye ederim.
Bu fiyat özellikle Godaddy'de bu kadar ucuz, o da sadece ilk yıla özel. Bir sonraki yıllar için yaklaşık. 45 TL gibi bir ücret isteniyor. Dolar üzerinden işlem yapıldığı için, ülkemizde fiyatlar sıklıkla değişebiliyor. Örneğin ben ilk domainimi Godaddy'den 2.70 TL'ye almıştım. En son geçen yıl yenileme işleminde ise 30 TL gibi bir yenileme ücreti ödemiştim. Ama yine de oldukça ucuz.
Alan adımız da var, peki ne kaldı geriye?
Şimdi normal internet sitelerinin hostingleri yani verilerin bulunduğu alan olduğu için kendilerine özgü mail adresleri oluşturabiliyorlar, kurumsal mail adresleri... Bir çok kez karşılaşmışsınızdır, info@siteadresi.com şeklinde mail adresleriyle. Google tabi ki bu imkanı bizlere ücretsiz sağlamıyor😊. E sağlamasın tabi. Gmail sistemi ile mail işlemlerini gerçekleştirebiliyoruz. Ama neden bizim de info@blogadresimiz.com şeklinde kurumsal mail adreslerimiz olamasın ki? İşte burada devreye Yandex giriyor. Hemen şu yazdığım yazıyı okuyun.
Yandex kurumsal maili Godaddy domaine entegre etme
Bu yazımda ücretsiz olarak blogumuz için nasıl kurumsal mail alabiliriz ondan bahsettim.
Sonlara doğru...
Mail sistemini de hallettiğimize göre artık daha sağlam bir blogumuz var demektir. Bu yazımda bu kadardı. Bir sonraki yazımda bir kaç adımla Godaddy domainlerini Blogger'a nasıl ekleriz ondan bahsedeceğim. Umarım faydalı olmuştur.
Yazdıklarının hepsine katılıyorum. Gerekli ve zamanında yapılmalı orası kesin.
YanıtlaSilPeki siz neden domaine geçmedinix hocam :)
YanıtlaSilİlk başta bir şeyleri ispat etmek içindi. Ama artık eklemeyi düşünüyorum. :)
SilBlogger ile sıralamaya giriliyor mu diye mi hocam ? :)
Silİnternet dünyasında birçok webmaster, ücretsiz blog servislerinin geride kalabileceğini, SEO konusunda uygulamaların yeterli yapılamayacağını söylüyor. Hatta geçenlerde SEO konusunda usta biri, Alexa sıralamasında bile Blogger'ın sorun yaşatacağını belirtmişti. Ama kendi web sitesiyle benim blogumun aynı Alexa sıralamasına sahip olduğundan haberdar bile değil. Bu ve buna benzer sebepler...
SilHaklısınız bu yönde çok çeliş ki var. Hatta bazı kesimde tam tersini söylüyor blogger bir google hizmeti olduğundan öncelik veriyor gibi ama google tarafsız nerede kalite + backlink varsa orada :)
SilKesinlikle... İndexlenme konusunda gayet hızlı ve başarılı. Bunların dışında dediğiniz gibi kaliteye göre sınıflandırma ve derecelendirme yapılıyor. Yani sistemsel bir temaya ihtiyaç duyulmadığı taktirde kesinlikle Blogger'ı her site için tavsiye ederim.
SilEski linklere ne oluyor acilen yanıt verir misiniz şimdiden teşekkürler
YanıtlaSilMerhabalar, eski linkler derken?..
SilAlan adına geçmeden onca Facebook gplus gibi yerlerde bağlantılar paylaşsın yeni yayınlara yonelik o linklerden bahsediyorum
SilO konuda sorun yaşamazsınız .blogspot.com uzantılı linkler alan adınıza otomatik olarak yönlendirilecektir.
SilSağolun kralsiniz yeni yayınlarda ve projelerde basarilar
Sil:) Teşekkür ederim. Size de başarılar dilerim.
Silpeki blogger da kullandığımız domaine subdomain eklenip farklı bir script çalıştırabilirmiyiz?
YanıtlaSilTabi, dilediğiniz gibi subdomain ile blog sayfaları oluşturabilirsiniz.
SilPeki nasıl Subdomain kullanacağız bunla alakalı bir yazı yazar mısınız ?
SilMerakla bekliyorum hocam
Silhttps://www.blogtecrubem.com/2018/09/blogger-a-alt-alan-adi-subdomain-nasil-eklenir.html
SilKolay gelsin,
YanıtlaSilÖncelikle yazınız için teşekkür ederim.
Benim bir sorum olacak; seo açısından bir hosting paketi alıp wordpress üzerinden yayın yapmak mı avantajlı yoksa bloggera domain eklemek mi?
Not: Yazınızın aşağıda eklediğim bölümünde hata olduğunu düşünüyorum.
...Yani blogtecrubem.com yerine blogtecrubem.blogspot.com kullanmak hem blogumuza prestij katar hem de daha hızlı indexlenmesini sağlar....
Saygılarımla,
M. Ali Ünlü
Merhabalar, gerekli düzenlemeyi yaptım, teşekkür ederim uyardığınız için. Sorunuza gelirsek, Wordpress tabi daha iyi imkanlar sağlıyor ama Blogger gibi ücretsiz ve güvenilir bir sistemi de es geçmemek gerekir. Aslında tamamen amaca göre hareket etmek gerekiyor. Sadece içerik paylaşacaksak neden Blogger kullanmayalım ki?
Sil