Google AdSense gelirleriniz ne alemde? Bir sitem de Google’a :)

18 Kasım, 2025
Blog Yazarı
Blog Yazarı
2016 yılında blogumu açıp içerik üretmeye başladığımda, amacım hem kendi tecrübelerimi paylaşmak hem de aslında “zor” gibi görünen şeylerin doğru adımlar izlendiğinde nasıl kolayca çözülebileceğini göstermekti. Buna en iyi örnek ise o dönemlerde Google AdSense onayı almaktı. Hatırlayanlar bilir, o zamanlar AdSense onayı almak gerçekten zordu. Ben de gerekli koşulları yerine getirip onayı aldım ve tüm süreci adım adım Blog Tecrübem’de anlattım.

Peki biliyor muydum az kazandırdığını?

Elbette biliyordum. Çünkü Blog Tecrübem’den önce de birçok site kurmuş, farklı reklam sistemlerini denemiş ve kazancın hangi kriterlere göre belirlendiğini az çok çözmüştüm. Nerede daha çok gelir elde edilir, nerede zaman kaybedilir çok iyi biliyordum.

Amaç para kazanmak değildi!

Blogdan para kazanıldığını biliyordum; hatta bu işten ciddi gelirler elde eden birçok kişiye de tanıklık ettim. Fakat benim amacım hiçbir zaman “para kazanmak” değildi. Bu konuda asıl isteğim, birçok kişinin alamadığı AdSense onayını kurallara uyulduğunda nasıl kolayca alabileceğimizi göstermek ve elde ettiğim küçük de olsa geliri şeffaf şekilde sizlerle paylaşmaktı. Nitekim öyle de yaptım. Her yıl blogumu kurduğum tarihte, o yıla ait tüm rakamsal bilgileri; kaç yazı yayımladım, kaç yorum aldım, ne kadar gelir elde ettim… hepsini paylaştım.

🎉 Bu arada yıllanmış bir bloga sahip olmak ve ufak ta olsa katkı sağlamak bu blogun kuruluş amacıydı dostlarım ve 2016’da açtığım Blog Tecrübem bugün itibariyle tam 9 yaşında. Eğer bir kişiye bile en ufak bir faydam dokunduysa kendimi başarılı sayıyorum.

Gelelim Google AdSense’e…

Ziyaretçi sayısı, tıklama oranı ve benzeri metriklerle hesaplanan AdSense kazançları, maalesef bize karşı adil değil. Yapay zekânın bu kadar geliştiği bir dönemde bile hala biz blog yazarları oturup emek vererek özgün metinler üretiyoruz. İnternet dünyasının yapı taşlarından biriyiz. Ama Google bizi, YouTube içerik üreticileriyle aynı kefeye koyuyor ve gelir hesaplamasını ona göre yapıyor. Bizim yıllık ziyaretçi sayımız milyonları bulmuyor ki… Peki o zaman nasıl anlamlı bir kazanç elde edeceğiz?

Google her şeye çözüm üreten bir firma değil mi? O halde neden metin yazarlarına, blog üreticilerine özel bir reklam modeli geliştirmiyor? Neden sponsorlu içerik ağları, metin tabanlı reklam seçenekleri, yeni kazanç modelleri sunmuyor? Bizlerin de, reklam verenlerin de kazançlı çıkacağı sistemler üretmek o kadar mı zor?

Bizim tarafımızdan bakınca…

Tabii bizim de yapmamız gerekenler var. Ama gel gör ki bugün bloglarımızı dev markaların siteleriyle yarıştırmamız gerekiyor. Bu firmaların trafiği öyle yüksek ki, en ufak içerikleri bile arama sonuçlarında zirveye oturuyor. Yanlış bilgi verseler, sahte haber yazsalar bile Google onları yine en tepede tutuyor. Çünkü marka gücü ve trafik, Google için içerik kalitesinden daha değerli hâle gelmiş durumda.

Söylenecek çok şey var…

Bu konu uzar gider. Google, metin yazarlarını ve bağımsız içerik üreticilerini desteklemek istese gerçekten çok şey yapabilir. Farklı reklam sistemleri oluşturabilir, metne dayalı içerikleri ödüllendirebilir, küçük yayıncıları teşvik edebilir. Ama maalesef ortada böyle bir adım yok.

Hal böyle olunca da, bizler için Google reklamlarının pek bir anlamı da kalmıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2025 Blog Tecrübem. Tüm hakları saklıdır. Powered by Blogger.
We Google | Kullanım Koşulları