Blogger atlama aralığı |
Sevgili dostlarım bugünkü yazımda yine blogum için belirlediğim programı bir kenara alarak, sıkça karşılaştığım bir konu olan atlama aralığından bahsetmek istedim. Daha önceki yazılarımda bahsetmiştim belki denk gelmiş olabilirsiniz. Blog Tecrübem adlı kişisel bloguma eklediğim yazıların konularını önceden belirliyorum. Hatta şu an not defterimde yazılmayı bekleyen 17 tane konu var😊. Bu şekilde önceden yayınlanacak konuları belirlemem benim için çok avantajlı oluyor. En azından "Bugün ne yazacağım?" gibi telaşlanmaya sebep olacak sorulardan uzak durmuş oluyorum. Kesinlikle size de tavsiye ederim, özellikle benim gibi her gün içerik hazırlayan biriyseniz.😉
Neyse konuyu uzatmadan hemen şu atlama aralığından bahsedelim. Öncelikle bu uygulamanın arama motorları tarafından sevilen bir özellik olduğunu söylemeliyim. Yani SEO açısından kesinlikle faydalı bir uygulama.
Çoğu blog sitelerinde görmüşsünüzdür mutlaka. Ana sayfada tüm yayınlar kronolojik olarak sıralanmıştır. Yayınların sıralandığı bu bölümde yazıların başlıkları yer alır ve ufak alıntılar. Blogunuzu ziyaret edenler, yazılarınızın başlıklarını ve özetini okur. Daha sonra yazının devamını okumak isterseler eğer "devamını oku" tuşuna tıklayarak yazının devamını okur. Ama bazı blog sayfalarında ana sayfada yazıların özetlerinden ziyade tüm yazı olduğu gibi gösterilir. İşte bu durumda "Atlama aralığı ekle" butonu devreye girer.
Peki yazılarımıza nasıl atlama aralığı ekleyebilir ve ana sayfada özetlerini gösterebiliriz?
1. Oldukça basittir atlama aralığı eklemek. Yazı yazdığınız bölümde hemen yukarıda yazı araçları arasında gülen emojinin (gülen simge) yanında ikiye ayrılmış sayfa simgesi, atlama aralığı eklemek içindir.
Blogger yayınlarına atlama aralığı ekleme |
Bu işlemle birlikte yazılarınızı kesebilir, özetleyebilirsiniz. Atlama aralığı ekledikten sonra ana sayfanızda sadece atlama aralığının üstünde olan kısımlar görünecektir.
Şimdi gelelim "Devamını oku" kısmına...
Atlama aralığı ekledikten sonra, ana sayfada görünen özetin hemen sonuna "devamını oku", "devamı" şeklinde bir not bırakmamız gerekir. Aynen kendi bloguma eklediğim gibi:
Özetten sonra görünecek "Devamını oku" kısmı... |
Ben böyle bir şey yazmışım☺. Tabi bunu düzenlemek mümkün...
Şimdi "Devamı" kısmı nasıl düzenlenir ondan bahsedelim
1. İlk olarak Blogger kullanıcı panelinde sol tarafta yer alan "Yerleşim" sekmesine tıklayın.
2. Daha sonra "Blog Kayıtları" eklentisi için düzenle ye tıklıyın. Açılan pencerede "Kayıt sayfası bağlantı metni" kısmı bulunur. İşte bu kısım ana sayfada özetten sonra görünecek olan bağlantı metnidir.
Blogger bağlantı metni düzenleme |
Bu kısma dilediğinizi yazabilirsiniz. Gerekli düzenlemeleri kaydederek işlemi bitiriyoruz. Tüm yapmanız gerekenler bunlardı.
Sonlara doğru...
Daha önceden SEO ile ilgili yazdığım şu ⇢ "Blog yayınlarınızı, arama motorlarında üst sıralara çıkarın" yazıda, yazılarınızın arasında soru-cevap şeklinde paragraflar oluşturmanızı önermiştim. SEO açısından önemli olduğundan da bahsetmiştim. İşte bu soru-cevap paragraflarını benim gibi özet kısmında kullanabilirsiniz. Bu uygulama SEO açısından oldukça faydalı olacaktır.
Bu yazımda bu kadardı. Umarım faydalı olmuştur. Konu ile ilgili düşüncelerinizi, sorularınızı ve ya önerilerinizi yorum yaparak bana iletebilirsiniz.
Bu yazımda bu kadardı. Umarım faydalı olmuştur. Konu ile ilgili düşüncelerinizi, sorularınızı ve ya önerilerinizi yorum yaparak bana iletebilirsiniz.
✋Bu içerik Kişisel Blog - BlogTecrübem tarafından hazırlanmıştır.
Yine güzel bir konu :) anlatımınız çok hoşuma gitti.. bir nevi gazetenin ilk sayfasında ne kadar çok haber satışı yapabileceğine yardımcı olan bir şey bu atlama aralığı anladığım kadarıyla.. Peki bunu blogdaki bütün yazılara geri dönerek mi yapacağız? yoksa bir kez yerleşimden bunu hallettik mi hepsine mi uygulanmış olacak?
YanıtlaSilTeşekkür ederim :) Gazete örneği doğru ve güzel bir benzetme. Aslında otomatik olarak tüm yazıları özetleyecek kodlar mevcut ama bu kodlara karakter sayısı eklenmesi gerekiyor. Bu da özet kısımlarının bazen eksik olmasına neden olabiliyor. Bu yüzden yazımda gösterdiğim şekilde özetlemek daha sağlıklı olacaktır. Bu yöntemle de maalesef tüm yazılara tek tek uygulamak zorundayız.
SilAnladım.. çok teşekkürler.. bu arada blog yazıları deyince aklıma gelen bir soru var..Yazılarımızın altına ya imza ya da ad soyad veya bloğumuzun ikonunu eklemek gibi bir uygulama yapanlarımız var. Ancak bunu her seferinde yapmak yerine yine bir komut olsa ve tek tuşla yapabilsek bir seferde ve tüm yazılarımızın altına otomatik çıksa diye düşündüm.. bu mümkün mü? ya da nasıl yapılabilir?
SilBlogger kullanıcı panelinde "Ayarlar" > "Yayınlar, yorumlar ve paylaşım" ve açılan sayfada "Kayıt Şablonu" bölümü var. Bu bölüme ekledikleriniz otomatik olarak çıkar. Örneğin ben bu bölüme "✋Bu içerik Kişisel Blog - BlogTecrübem tarafından hazırlanmıştır." şeklinde bir yazı ekledim ve her yeni yazı yazdığımda bu yazı otomatik olarak gelir. Şu görseli inceleyin lütfen -> http://i.hizliresim.com/vXAa86.png
SilBinlerce teşekkürler :D harikasınız...
SilRica ederim :) Konuyu hatırlattığınız için asıl ben size teşekkür ederim. Notumu aldım muhtemelen yarın ki yazım bu konu ile ilgili olacak.
SilMerhaba, Hikaye Kalpli Kadın'ın keşif etkinliğinden geldim, takibe alıyorum :)
YanıtlaSilBahsettiğiniz atlama aralığı ilk kullandığım ve sevdiğim özelliklerden. Şimdiki tasarımda gerek olmasa başlarda kurtarmıştı beni ;)
Elinize sağlık, güzel anlatmışsınız 👍
Teşekkür ederim, hoş geldiniz.. :)
SilEvet faydalı oldu, teşekkür ederim. Şimdi her yazıda bunu yapmam gerekiyor sanırım. :) Peki geçmişteki 100lerce yazı ne olacak?
YanıtlaSil:) Maalesef bu yöntem bu şekilde ama otomatik olarak yapacak kodu, yakın zamanda blogumda paylaşacağım. Tabi farklı kaynaklardan da bu konuyla ilgili çözüme ulaşabilirsiniz.
SilHocam gerçekten güzel bir yazı olmuş. Fakat başlık olarak atlama aralığı değil de devamını oku özelliği diye ifade etseniz daha anlaşılır olabilir diye düşünüyorum.
YanıtlaSilTeşekkür ederim, hemen düzeltiyorum.
SilŞimdi daha iyi oldu hocam. Çünkü genel olarak insanlar devamını oku diye biliyor. Yani öyle adlandırıyorlar. Eğer katkım olduysa sevindim :)
SilTeşekkür ederim tekrardan. :)
SilMerhabalar, benim farkı bir sorunum var. Ana sayfada sadece tek bir yazı olsun uzunca yazabileceğim bir yazı kutusu ve devamlı yazıyı güncelllemek istiyorum. Ne sağında solunda butonlar vs. İnsanlar bloguma gelince direk o yazıyı görmelerini istiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.
YanıtlaSilTema tasarımcısı ile bunu mümkün kılabilirsiniz. (https://www.blogtecrubem.com/2017/11/blogger-tema-tasarimsici-ile-blogunuzu-duzenleyin.html?)
SilÇok teşekkürler. Kaç saattir şu kolay şey için uğraşıyormuşum.
YanıtlaSil:) Rica ederim.
SilBlogger dün yazarların bloglarına eklediği atlama aralığını kaldırdı konu hakkında bilginiz var mı?
YanıtlaSilTeşekkürler.
YanıtlaSil