Profesyonel blog yazarlığı tecrübelerim

29 Mart, 2017
Profesyonel Blogger
Profesyonel Blogger
Blog yazarlığına nasıl başladım? Blog yazarlığından ne kadar para kazanıyorum? Blog yazarlığı bana ne kazandırdı? Bloğumdan nasıl para kazanabilirim?

Blog Yazarlığına Nasıl Başladım?


Google'ın Blogger'ı satın aldığı haberleri ile Blogger kelimesini tanıdım. 2005 yılıydı. Kendime birçok blog açtım kapattım. Açtım kapattım. İçlerinden bir kaç tanesini başarılı oldu. Sanırım Vuralca.com ve Vuralege.com'du. Bu iki bloğu da o zamanlar benim için büyük sayılabilecek bir paraya sattım.

Daha sonra blog yazarlığından küçük küçük paralar kazanmaya başladım. Hem bloğumda yayınladığım tanıtım içeriklerinden para kazanıyordum hem de kurumsal bloglara içerik üreterek para kazanıyordum. Ancak kazandığım para beni bir türlü tatmin etmiyordu. Nihayetinde bir yazı için oturup emek harcıyor ama sonunda kazandığım para 3-5 lirayı geçmiyordu.

2006 yılında bir karar aldım ve insanlara faydalı bir blog açıp kaliteli, özgün ve bilgilendirici içerikler üretecektim. Bununla beraber tanıtım yazıları ve reklamlar için ücretleri ben belirleyecektim ki öyle de oldu.

SRGZ isimli bloğu açıp insanlara faydalı olmaya başladım. Daha sonra da 5.000 TL gibi bir rakama SRGZ Blog'u satıp kendime Profesyonel Blogger isimli bir blog açtım.

Aynı samimiyet ve öz veri ile burada yazmaya, içerik üretmeye devam ediyorum.

Blog Yazarlığından Ne Kadar Para Kazanıyorum?


En çok sorulan sorulardan birisidir. Benimle röportaj yapan herkesin ortak noktası ne kadar para kazandığımdı. Freelance olarak blog yazarlığı ve içerik editörlüğü yapmak oldukça zordur ve en zor yanlarından birisi de geliri sabitlemektir. Geliri sabitleyebilmek için çok çabaladım.

Şuan hali hazırda Profesyonel Blogger isimli bloğumdan aylık sabit 1250 TL gelirim var. Tanıtım yazıları ve reklam gelirleri ile bloğumun geliri budur. Onun dışında kurumsal blog yönetimi, içerik editörlüğü, metin yazarlığı gibi konularda kurumsal müşterilerime hizmet veriyorum

Kazandığı parayı söylemekten çekinen blog yazarlarından değilim. Totale baktığımızda aylık 3000 - 3500 TL gibi bir sabit gelir elde ediyorum. Üstelik bu geliri sabah 08.00 ile akşam 18.00 özel bir şirkette orta düzey yönetici olarak çalışıyorken yapıyorum.

Blog Yazarlığı Bana Neler Kazandırdı?

Blog yazarlığı yaparak birçok özellik kazandım. Yeni arkadaşlar edindim, itibar edindim. Yeni gelir ve kazanç kapıları keşfettim. Girişimcilik ruhum öz güven kazandı. Ekonomik özgürlüğümü kazandım. Her şeyden önemlisi de sevdiğim işi yaparak para kazanabiliyorum.

Blog Yazarı Hangi Özellikleri Taşımalıdır?


Belki klişe gelecek ama blog yazarı parayı her zaman ikinci plana atmak zorundadır. İlk planda her zaman okura faydalı olmak, okura faydalı içerikler üretmek olmalıdır. Zaten bunu başarabilirseniz reklamlar, tanıtım yazıları ve diğer işler beraberinde geliyor.

Blog Yazarı Olmak İsteyenlere Tavsiyeler!


Şimdi yukarıda kazandığım parayı okuduğunuzda heveslendiğinizi biliyorum. '' Bende yaparım ne var ki '' diyenleriniz bile vardır.

Ancak işin aslı biraz zor bir meslektir. Öncelikle çokça kitap okumalısınız. Çok kitap okumak kelime dağarcığınızı genişleteceği gibi zihninizde yeni ufuklar da açacaktır.

Yazılarınızı yazarken ciddi ve dikkatli olmalısınız. Yazılarınızı milyonlarca insan okuyor edası ile yazmalısınız. Bir kişi bile okumasa yılmayacak aynı ciddiyetle yazmaya devam edeceksiniz. İşte başarı da bu tutum ile birlikte gelecektir.

Diğer blog yazarları ile etkileşimde kalmalısınız. Diğer bloglara yorumlar yapmalısınız, diğer blogların yazılarını paylaşmalısınız. Diğer blog yazarlarından fikirler almalısınız. Misafir Blogculuk kavramını yaşatmak ve faydalanmak adına diğer bloglara misafir yazılar hazırlamalısınız. Kısacası hep etkileşimde kalmalısınız.

Genel blog açmak yerine tamamıyla hâkim olduğunuz bir konu üzerine blog açmanızı tavsiye ederim. Örneğin, Profesyonel Blogger'ın ana konusu Profesyonel İçerikler sloganıyla İçerik Pazarlama ve Blog Yazarlığıdır. Kendinize bir alan belirlerken bilgili olduğunuz, diğer insanlara faydalı olacağınız konularda bloglar açmalısınız. Maalesef bilgili olmadığınız konuda bir blog açmanız sizi kısa sürede bıktıracak ve vaz geçmenize neden olacaktır.

Bloğumdan Nasıl Para Kazanabilirim?


Blog açtınız ve istikrarlı bir şekilde içerik yayınlamanıza rağmen nasıl para kazanacağınızı bilmiyorsanız bu bölüm tam size göre.

Reklam ve tanıtım yazısı için fark edilmemiş olabilirsiniz o halde fark edilmenizi sağlamanız gereklidir. İlk önce yaşadığınız şehirden başlayın. Şehrinizin en işlek caddesine çıkın tabelaları inceleyin. Dükkân isimleri, marka isimleri not edin. Daha sonra not ettiğiniz isimleri internette aratarak web sitelerine ulaşmaya çalışın. Web sitelerinin iletişim kısmında mail adresine bir teklif maili atın. Teklif mailinizde kısaca kendinizden ve blogunuzdan bahsedip, marka hakkında tanıtım yazısı yayınlayarak çok fazla okura ulaşılabileceğini vurgulayın. Bu konuda bloğumda yer alan İçerik Pazarlama Yöntemlerim isimli yazıyı okuyabilirsiniz.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken husus aynı şehirde olmanız nedeniyle marka sahibi sizinle yüz yüze görüşmek isteyecektir. Böyle bir durum olduğunda da görüşmeye saatinde gidin ve kendinizden emin bir şekilde markasını nasıl tanıtacağınızı anlatın.

Blogunuza Reklam Alın?

Pek tasvip etmediğim bir yöntemdir ama hali hazırda bende bloglarımdan Adsense gibi reklam veren kuruluşlardan reklam geliri elde ediyorum. Bu reklam modelinde gelir elde edebilmek için yüksek ziyaretçi sayınız olmalıdır. Adsense'nin dışında yerli ve yabancı birçok reklam modeli sunan şirket var. Bunların reklamlarını yayınlayarak gelir elde edebilirsiniz.

Reklam konusunda blogunuza özel reklamlarda alabilirsiniz. Tıpkı tanıtım yazısında olduğu gibi reklam bölümleri içinde potansiyel müşterilerinize reklam alanlarınızı teklif edebilirsiniz.
Özel reklam almanız daha çok kazandıracaktır.

İçerik Ajansları ile Çalışabilirsiniz?

Uzman olanlar için önermediğim bir yöntemdir ancak küçük küçük para kazanarak kendini geliştirmek isteyenler için iyi bir fırsattır. İnternette yazar alımı yapan birçok içerik ajansı vardır. Bu içerik ajanslarına yazarlık başvurusu yapıp sizden istenen özelliklerde yazıları hazırlayıp içerik ajansına gönderir ve belirli bir limite ulaştığınızda paranız ödenir. Yazarların genelde dereceleri vardır. Acemi yazar, Uzman yazar gibi. Acemi yazar olarak kendinizi geliştirir daha sonra uzman yazar kadrosuna geçerek daha yüksek ücretler kazanabilirsiniz. Örneğin ben şuan hali hazırda 2 adet içerik ajansının uzman yazar kadrosunda yer alıyorum.

Kurumsal Blog Yönetimi Yapabilirsiniz!

Kurumsal firmaların en büyük ihtiyaçlarından birisi de kurumsal bloğun içeriklerini hazırlayacak birisidir. Kurumsal markalardan blogu olmayan veya blogu olup da güncel içerik barındırmayanları tespit edip onlara kurumsal blog yönetimi hizmeti vermeyi teklif edebilirsiniz. Şuan 20+ kurumsal blog yönetimi hizmeti verdiğim firma var. Bu konuya direkt girmeden önce kurumsal içerikler, etkileyici içerikler, viral içerikler gibi konularda bilgi sahibi olmalısınız.

Son Sözler!

Umarım konuyu çok dağıtmamışımdır. Nacizane 10 yılı aşkın blog tecrübemi siz değerli okurlarla paylaşmak istedim. Eğer blog yazarlığı, blogdan para kazanmak, blog tasarımı, blog teması gibi konularda yardıma ihtiyacınız olursa seve seve elimden geleni yapmaya hazırım.
Kendinize iyi davranın.

Vural Egemen SARIGÖZ
Profesyonel Blogger
vsarigoz@gmail.com

Bu içerik, misafir blogger Vural Egemen SARIGÖZ tarafından Blog Tecrübem için hazırlanmıştır.

29 yorum:

  1. Bloğunu bu yönde geliştirmek isteyenler için çok faydalı bir yazı olmuş, ama ben kendimce hiçbir niyet gütmeden ( para ,reklam, okunma, yoru gibi) çalışan bir anne olarak sürekli bir koşuşturmacadan azıcık sıyrılıp canımın istediği şeyleri yazmaya çalışıyorum bir nevi deşarj olma gibi
    Yazılarınızı zevkle okuyorum
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuk yazarımız Vural Egemen adına teşekkür ederim... Tabi amaçlar değişebilir. Aslında hiç bir amaç da güdülmeden blog tutulabilir. Ama konuk yazarımız Vural Egemen'in bahsettiği profesyonel blogger olmak ta güzel olurdu :)

      Sil
  2. İlginçmiş.. Sanırım önce karar vermek gerek ne yapmak istediğine. Bütün mesele bu. Başarılarının artarak devamını dilerim :) Bu paylaşım sanırım bir çok kişiye ilham kaynağı olabilecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuk yazarımız Vural Egemen adına teşekkür ederim... Bence de çok faydalı bir içerik hazırlamış kendisi...

      Sil
  3. Vural bey çok değerli deneyimlerini paylaşmış lakin şu aylık sabit 1250 TL gelirim var olayını anlayamadım. Nasıl sabitlenebiliyor bu gelir? Sözleşmeli çalıştığı firmalar falan mı var acaba? İnanın çok merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Serdar Bey. Evet anlaşmalı olarak çalıştığım müşterilerim var. Sabit olarak değerlendirilen kısım odur. Tabiki bu 1250 tl'nin üzerine de çıkıyor ama sabit olan 1250 tl'dir ve yaklaşık 9 aydır bu şekilde...

      Sil
    2. Anladım Vural Bey ben de öyle tahmin etmiştim. Biz ay sonunda adsense 200 TL limitini doldursun da ödeme alalım diye bekliyoruz :) Sizin yöntem iyiymiş. Tebrikler, bol kazançlar.

      Sil
    3. Teşekkür ederim. Serdar Bey.
      Size de bol kazançlar dilerim.

      Sil
  4. Herkes blog yazarı olama ama olmak isteyenler varsa ilham alabilirler. Güzel deneyimler, faydalı fikirler bir araya getirilmiş. Başarılarının devamını dilerim, bol kazançlar

    YanıtlaSil
  5. Çok samimi ve faydalı bir yazı olmuş, teşekkür ediyoruz.
    Sanırım ilk defa bir blog yazarının kazancını paylaştığına tanık oluyorum, bu samimiyetiniz için de ayrıca teşekkürler.
    Blogger olarak, emek harcamadan bir yerlere gelmek zor, bu süreçleri özet de olsa yazınızda anlayabiliyoruz, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Faydalı bulmanıza çok sevindim. Emek harcanırsa ve ciddiyetle yapılırsa güzel kazançlar elde ediliyor.

      Sil
  6. Bende yeni başladım. Bir şey sormak istiyorum bana hergün içerik üretmen lazım diyorlar sizde ne kadar doğru ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hergün içerik değil, düzenli içerik önemlidir. Kendinize bir plan geliştirin ve buna sadık kalın. Günlük bir içerik de olabilir, haftada 2 içerik de, 3 içerik de. Günlük içerik girmek daha avantajlıdır günlük ziyaretçiniz artar.

      Şimdiden başarılar dilerim. Blog konusunda yardıma ihtiyaç duyarsanız buralardayız.

      Sil
  7. Emeğine yüreğine sağlık üstadım. Seni tanıyalı bir yıl oldu ama o bir yıl bana on yıl gibi geldi. Tecrübesi, bilgisi ve desteği ile kendisini geliştirmek isteyenlerin elinden tutmaktan asla çekinmez. Ben kendisinin desteğine ve mahsar oldum. Kendisi ile blog yazısı da yazdım. Metin içerik de yazdım. Kendisinin hızına yetişemezsiniz ama desteğine ulaşabilirsiniz. Kendisine sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Faydalı olduysak ne mutlu bizlere...

      Sil
  8. Vural bey gerçekten Profesyonel Blogger'dır... Yazıları akıcı ve faydalıdır.
    Kendisine teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  9. Merhaba, blogunuzdan oldukça faydalı bilgiler ediniyoruz uzun süredir ve bunları hedeflerimize ulaşırken kullanıyoruz. Eminim biz gibi birçok kişiye desteğiniz olmuştur bu konuda.. Çok faydalı bir yayın olmuş, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Vural bey, çok teşekkürler. Blog yazarlığı ve eğitimi konusunda çok yerinde ve gayet samimi bilgiler vermişsiniz. Uzun zamandır blog yazarlığı konusunda düşüncelerim ve aklımda bazı sorular vardı. Bu yazınız sayesinde kafamdaki soruları gidermiş oldum. Uzun zamandır yazılarınızı takip eden biri olarak verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler ve özellikle samimiyetinizden dolayı çok teşekkür ederim. Yazılarınızı okuyarak bilgiler edinmekten gayet memnunum. Emeğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Faydalı olduysa ne mutlu bize.

      Sil
  11. Harika bir yazıydı. İnsanı heveslendiriyor hemen bloğunun başına oturup bir yazı yazması için.

    YanıtlaSil
  12. Çok faydalı bir içerik. Henüz blog yazarak gelir elde etme noktasına gelebildiğimi düşünmüyorum. Fakat ileride okuyucularım arttığında düşünebilirim. Çünkü sevdiğim işten para kazanmak beni mutlu edecektir.

    YanıtlaSil
  13. Ben bu konuda kendimi bildiğin paikada görüyorum. Çıkabildiğim kadar çıkayım yine de yuvarlanıp başa dönerim. Özellikle bu yazım konularına çok dikkat ediyorum. Ve gelir elde eden veya edebilecek potansiyelde olanların daha ciddi tarzda yazdıklarına şahit olunca " zurnanın zart dediği yerde sensin işte" diyorum kendi kendime. Galiba ben bu işin ne altınden ne üstünden gelemicem. Bolca çene yapıp beyin şişirip kafa patlatıcam. :) Bilgilerin hepsi birbirinden değerliydi. Allah daha çok versin hepinize inşallah :)

    YanıtlaSil
  14. Uzun zamandır blog yazıyorum ama asla profesyonel olamadım. Buna rağmen ilk kez bu anlamda ciddi düşünerek araştırmalara başladım. Detaylı anlaşılabilir bi anlatım olmuş. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  15. Blog yazarligi yapmak isteyenler icin aciklayici ve tesvik edici bir yazi olmus. Emeginize saglik

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.