Google link kısaltma (URL Shortener) ve faydaları

15 Nisan, 2017
Google URL Shortener
Google URL Shortener
Google link kısaltma (URL Shortener) nedir, ne işe yarar? Link (URL) kısaltmanın faydaları nelerdir?

Daha önce duydunuz mu, kullandınız mı bilmiyorum ama Google'un bir güzel ürünü daha mevcut, URL Shortener. Bu sistem sayesinde ücretsiz olarak linklerinizi kısaltabiliyor ve paylaştığınız bu linklerin trafik analizine ulaşabiliyorsunuz. Nasıl mı?

Örneğin şöyle bir linkimiz mevcut: http://www.blogtecrubem.com/2017/04/kisisel-blogumuzda-ne-siklikla-icerik-paylasmaliyiz.html

Ne kadarda uzun değil mi?💩

Bu linki kopyalayıp https://goo.gl/ adresine ulaşıyoruz.
Google link kısaltma
Google link kısaltma
Yukarıdaki gibi kutucuğun içerisine linki ekleyip, "SHORTEN URL" butonuna tıklıyoruz. Ardından...
Google link kısaltma
Google link kısaltma
Kısaltılmış linkimize ulaşıyoruz ve bu linki dilediğimiz sayfalarda paylaşabiliyoruz. Tabi sosyal mecralarda paylaştığınız bu linklere kaç kişi tıklamış, nereden tıklamış hepsini öğrenebiliyoruz.

Peki Ümit, bunun bize ne faydası olacak?

Bu link kısaltma işlemini gerçekleştiren bir çok sistem var tabi. Ama biz yine en güvenilir marka olan Google'u tercih ediyoruz. Link kısaltmanın faydalarını sorarsanız eğer şöyle açıklamaya çalışayım:

Öncelikle SEO açısından bloglarımıza, web sitelerimize artı puan kazandırdığını söyleyebilirim. Özellikle bir Google ürünü olması ve buradan link çıkışının verilmesi arama sonuçlarında üst sıralara çıkmamızı sağlayabilir. Ayrıca içeriklerin hızlı indexlenmesine de katkı sağlar. Bununla ilgili uzmanların yazdığı şöyle bir makale (https://searchenginewatch.com/sew/news/2050550/ways-googles-new-shortener-might-affect-seo-search) bile mevcut.

Bunun yanı sıra sosyal medyada da işimize yaracaktır kısa linkler. Uzun linklerin yanı sıra kısa linklere tıklamak daha cazip gelecektir takipçiler için. Hatta dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama özellikle haber siteleri gibi yüksek takipçi sayısına sahip firmalar, sosyal medya sayfalarında kısa linkleri sık kullanırlar.

Bu konuda bu kadardı dostlarım. Sosyal medya sayfalarınızda yazılarınızı paylaşırken kısa linkleri gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Bu yazının ardından "Blog ve internet sitelerinde, Google+'ın önemi nedir?" başlıklı yazımı da okumanızı tavsiye ederim.

11 yorum:

  1. Aslında link kısaltma işi Twitter'ın 140 karakter sınırı nedeniyle ortaya çıkmış bir projedir. Daha sonra sonra Google bunu istatiksel verilerle besleyip kendi bünyesinde hizmete açtı. Yanlış hatırlamıyorsam Google bu hizmet için link.url isimli projeyi de satın almıştı.

    Linkini verdiğiniz makalede Pagerank'a olumlu etkisinden bahsediyor ancak son algoritma güncellemeleri ile PR diye bir şey kalmadı. SEO'ya etkisi için de sadece ihtimal dahilinde olabilir diyor. Bence çok büyük bir etkisi olmayacaktır.

    Bende Haber sitemizin twitter paylaşımları için Google Link Kısaltmayı kullanıyorum. Linke kaç kişinin tıkladığını göstermesi de güzel.

    Linklerin uzantıları yazı içeriği ve başlığı hakkında fikir veriyor ama url kısaltılırsa başlık ve ieçrik hakkında bir detay kalmıyor. Etkileyici b ir iletinin altına iliştirildiğinde hit artırır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. PR nin kaldırılması pek bir şeyi değiştirmiyor çünkü mantık aynı. Ben SEO konusunda katkı sağlayabileceğini düşünüyorum. Çünkü linkler Google ürününe ekleniyor ve buradan link çıkışları veriliyor. Ayrıca linklerin aldığı trafiği raporlayan Google mutlaka içerikleri de tarıyordur. Bu da her açıdan faydalı olacaktır.

      Sil
  2. Ah ahhh yine anlamadığım teknik işler :(

    YanıtlaSil
  3. Genelde sosyal medyada paylaştığım yazılarda google link kısaltma özelliğini kullanıyorum. Gerçekten de faydalı ve etkili yöntem..

    YanıtlaSil
  4. Görüntü kirliliğini azalttığı için çok güzel bir uygulama bence

    YanıtlaSil
  5. Cahil kısım adresleri virüs olarak teyit edip girmiyor sıkıntı burada. :D

    YanıtlaSil
  6. Merak ettiğim bir şey var: Gelen sorular karşısında bir sayfamın linkini sürekli vermek zorunda kalıyorum. Bildiğim kadarıyla aşırı link verilmesi sayfamı olumsuz etkileyebilir. Bu kısaltılımş url'den verdiğim linkler bunu önleme özelliğine sahip mi? Yoksa açık url adresi versem de kısaltılmış url'den de link versem aynı problem geçerli mi? Çok mu ayrıntılı düşünüyorum?

    Bir de Google link kısaltma kaldırıldı biliyorum. Ancak bazı site sahipleri Google'ın kısaltma adresini hala kullandıklarını görüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, link vermenin, paylaşmanın pek sorun olacağını sanmıyorum. Tabi nerelerde paylaştığınızda önemli. Ama şöyle bir gerçek var backlink konusunda otoriter sitelerden alınan linklerin sayıca fazla olması gerekir. Nofollow şeklinde ve düşük kaliteli sitelerden alınan linklerin bir süre sonra pek faydası olmayacaktır. Bu tür durumlarda kısaltılmış URL kullanmanın faydalı olacağı söyleniyor ama ben pek emin değilim açıkçası bundan.

      Önceden oluşturulan linkler bir süre daha kullanıma açık olacaklar. (Süresini hatırlamıyorum.)

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.