Bilgisayarınızın saati ve tarihi geride kalıyor mu?

27 Mayıs, 2017
Bios pili
Bios pili
Dizüstü bilgisayarlarda saatler neden geride kalır? Dizüstü bilgisayarlarda Bios pili bulunur mu? Laptopta Bios pili ve değişimi...

Merhaba dostlarım, son zamanlarda kendi bilgisayarımda karşılaştığım bir sorun ve çözümünden bahsetmek istedim bu yazımda, Bios pili ve değişimi...

Daha önce masaüstü bilgisayarlarda karşılaşmıştım Bios pili ile ama laptop (dizüstü) bilgisayarlarda Bios pili olduğunu bilmiyordum açıkçası. Bilgisayarımı her açtığımda saatin ve tarihin geride kaldığını fark edince sorunun Bios pili ile alakalı olduğunu düşünmüştüm. Nitekim öyle de olmuş. Dizüstü bilgisayarlarda da Bios pili varmış.
Bios pili
Bios pili

Peki bu Bios pili ne işe yarıyor?


Bios pili bilgisayar kapalıyken daha doğrusu kapalı ve fişe takılı değilken saatin, tarihin çalışmasını devam ettiren, Bios ayarlarının hafızada kalmasını sağlayan küçük bir pildir.
Bios pili

Peki Bios pilinin tükendiğini nasıl anlarız? Bios pili bittiğinde bilgisayarda ne tür aksaklıklar olur?

Bios pili
Bios pili
Bilgisayarınızın Bios pili tükenmişse eğer bilgisayarınızı açtığınızda F1 hatası verir. Bu sayfayı geçip bilgisayarı açmak için ise F1 tuşuna basılır. Bilgisayar açıldığında ise saat ve tarih geride kalmış olur. Her ne kadar bi' zararı olmasa da, her bilgisayarı açtığınızda saat ve tarihi düzenlemek bir süre sonra can sıkıcı hal alabiliyor. Ayrıca saat ve tarih geride kaldığı zaman internet tarayıcıları da doğru çalışmamakta bu yüzden Bios pilini değiştirmekte fayda var.

Peki laptop (dizüstü) bilgisayarların Bios pili nasıl değiştirilir?


Bios pilini değiştirmek için bilgisayarı açmamız gerekir. Bilgisayarı açtığımızda ise ana kartın üzerinde bantlı olarak Bios piline ulaşmak mümkün. Buradan yeni Bios pilini monta edebiliriz.

Bir sonraki yazımda kendi bilgisayarımın Bios pilini değiştirirken yaptıklarımı, ayrıntılı olarak zengin görsellerle sizlerle paylaşacağım. Ayrıca bu konunun ardından "Yanlışlıkla D diskine Windows 7 kurdum" başlıklı yazıma da bi' göz atmanızı tavsiye ederim.

2 yorum:

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.