Google ve diğer arama motorları nasıl çalışır?

22 Ekim, 2017
Google ve diğer arama motorları nasıl çalışır?
Arama motorları nasıl çalışır sorunun yanıtına yer vermek istedim bu yazımda. Özellikle SEO'dan sıkça bahsederken bu konuyu es geçmek olmazdı.

Arama motorları nasıl çalışır?


Arama motorları örümcek adlı oluşturdukları yazılımlar sayesinde web sitelerini tarar ve kendi databaselerine kaydederler. Yani arama motorlarında herhangi bir arama yaptığınızda karşılaştığınız sonuçlar, arama motorlarının kendi sunucularındandır.

Örümcekler ilk olarak bir kaç siteyi tarayıp getirirler. Daha sonra getirdikleri bu sitelerde yer alan bağlantıları takip edip diğer siteleri getirirler. Bu şekilde milyonlarca siteyi getirip arama motorlarının devasa sunucularında kaydederler. Arama motorlarında herhangi bir konu arandığında ise sistem komple taranıp en doğru sonuçlar listelenir.

Peki doğru sonuca nasıl ulaşıyorlar? Bizim aradığımız bilginin o sayfalarda olduğunu nasıl kanaat getiriyor arama motorları?

Google çalışanı Matt Cuts, bu soruyu şu şekilde yanıtlıyor: Sorular sorarak! 200'den fazla soru vardır. Örneğin arama terimleriniz bu sayfada kaç kez geçiyor? Kelimeler başlıkta kullanılmış mı? Sayfada bu kelimelerin eş anlamlıları bulunuyor mu? Bu sayfa kaliteli bir web sitesinde mi yoksa düşük kaliteli, hatta spam gönderen bir siteden mi? Son olarak, tüm bu etkenleri birleştirerek her sayfanın genel puanını belirleriz. Ve arama yaptığınızda yarım saniye içinde arama sonuçlarınızı karşınıza getiririz. 

SEO'nun ne olduğunu ve niçin gerekli olduğu da bu yanıtla anlıyoruz.

Arama motorlarının nasıl çalıştığını ve doğru sonuçları bulmak için nasıl bir yöntem kullandıklarını artık biliyoruz. Bu yazının ardından SEO ile ilgili içerikler paylaşmaya devam edeceğim. Konularla ilgili sorularınız olursa yorum yaparak bildirebilirsiniz.

Arama motorları nasıl çalışır?

1 yorum:

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.