Google Blogger'ın tarihi

26 Kasım, 2017
Eski Blogger (Old Blogger.com)
Eski Blogger (Old Blogger.com)
Blogger (blogspot) servisi nedir? Blogger ne işe yarar? Blogger ilk ne zaman kim tarafından kuruldu? Google, Blogger'ı ne zaman satın aldı? Blogger'ın kullanıcı sayısı ne kadar?

İnternette yani dijital ortamda bir blog açmamıza imkan sağlayan bir site aslında Blogger (blogger.com). 1999 yılında Evan Williams ve Meg Hourihan tarafından kurulan ABD merkezli Pyra Labs adlı bir firmanın girişimi. Blogger'ı kurma amaçları ise tahmin edeceğiniz üzere herkesin kolayca dijital dünyaya katkıda bulunmasını sağlamak.

Blog hizmeti sağlama konusunda internet dünyasında bir ilkti Blogger. Google'un dikkatini çekmesi de fazla uzun sürmemiş ki 2003 yılında Google tarafından satın alınıyor.

Artık Google'un bünyesinde olan Blogger daha güvenilir ve daha kaliteli bir hal alıyor. En son paylaşılan verilere göre 2 milyonu aşkın kullanıcısı ve günde 18 milyon civarında tıklanma ile en çok ziyaret edilen ilk 10 site arasında yerini alıyor.

Türkçe dahil birçok dil desteğine sahip olan Blogger, basit bir arayüz ile kullanıcıların kolayca isim.blogspot.com şeklinde alan adları ile birlikte bir blog açmalarına imkan sağlıyor. Ve bu işlemler için kesinlikle herhangi bir ücret talep etmiyor.
Blogger hakkında, Ekşi Sözlük
Blogger hakkında, Ekşi Sözlük
Sanırım Google'dan önce paralıymış. Yukarıda, 2002 yılında Blogger hakkında Ekşi Sözlük'te paylaşılan bir yorum yer alıyor.
Blogger hakkında, Ekşi Sözlük
Blogger hakkında, Ekşi Sözlük
Teknoloji gelişince işler değişiyor tabi... Blogger ile ilgili Ekşi Sözlük'te yer alan diğer yorumlar burada.

Bu arada 2008 ve 2011 yıllarında Blogger'a erişim engellenmiş ülkemizde. Ben o kadar eski değilim Blogger'da ama mutlaka hatırlayanlar ya da bizzat yaşamış olanlar vardır. Wikipedia'da bu konuyla ilgili şöyle bir bilgi yer alıyor:

"Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi 20.10.2008 tarih ve 2008/2761 sayılı kararı gereği 24.10.2008 tarihinde saat 12:30'da erişime engellendi. Daha sonra yasağın justin.tv sitesinin yayınladığı LigTV maçlarının bir blog üzerinden sunulmasından dolayı olduğu ortaya çıktı. Dört günlük yasak sonunda delil yetersizliğinden dolayı engelleme kaldırıldı. 14.01.2011'de Blogger’a erişim Digiturk'ün yeni şikayeti ile Diyarbakır 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nin tarih ve 2011/156 D iş sayılı kararı ile tekrar engellendi. Mahkemenin bu yasağı kaldırılması sonrasında bloglarına ulaşmayı bekleyen blogger'lara 23 gün sonra siteye erişimin tamamen kapatıldığı yeniden açıkladı. 2011'de kapatıldığı tarihten itibaren Blogger'a girmek isteyenler kırmızı, 24 punto Verdana yazı karakteriyle ile yazılmış Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir. yazısı ile karşılaşıyor. Blogger kullanıcıları bu konu ile ilgili olarak Digiturk hakkında suç duyurusunda bulundu. Daha sonra, Diyarbakır Baş Savcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu 14.03.2011 tarihinde aldığı kararla Blogger'a erişimin engellenmesini kaldırdı."

1999'dan 2017'ye gelen bir site... Eminim birçok insanın hayatını değiştirmiştir Blogger. Bundan sonra da değiştirmeye devam edecektir.

6 yorum:

  1. Bende çok eski blogger kullanıcısı değilim ama ilk kullandığım sitede bu gibi olayları duymuştum. Ortalık resmen çalkalanmıştı. Tabi ben o zamanlar tr.gg kullanıyordum :) Şuanda ise blogger kullanıcı oldum. Defalarca site açtım kapattım ve deneyerek hatalar yaparak öğrendim bu konuda kimse yardımcı olmadı. Blogger artık her şeyimiz oldu ve yenilikleriyle hayatımıza güzellikler katmaya başladı ve katmaya devam ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tr.gg yi bende denemiştim bi' aralar... :) Teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

      Sil
  2. Hımm! Blogger'in tarihi konusunda faydalı bilgiler olmuş,elinize sağlık..👍

    YanıtlaSil
  3. Ben 2007 yılında blogger ile tanıştım ve kapandığı dönemi hatırlıyorum. Hatta bir yazımda blog sayfamı neden kapattığımı hatırlamıyorum demiştim sanırım hatırladım:)

    YanıtlaSil
  4. +Blog Tecrübem Temanın Linkini Atarmısın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog Tecrübem için düzenlediğim bir tema bu. Benzerlerine yabancı kaynaklardan ulaşabilirsiniz.

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.