İçerik hırsızlığında son nokta!

23 Aralık, 2017
İçerik hırsızlığı
İçerik hırsızlığı
İçerik hırsızlığı... Aslında çok çok önemli bir konu, üzücü. Ama yapabileceğimiz hiçbir şeyin olmaması ise kahrediyor insanı. Bu yazımda içerik hırsızlığından bahsettim dostlarım. Özellikle bir arkadaşımızın içeriğinin kimin tarafından çalındığını öğrenince çok şaşıracaksınız.

Blog yazarları aslında aşinadır bu konuya. Çünkü yazılarının çalınmadığı çok az blog yazarı vardır. Geçtiğimiz günlerde Çıplak Yazar adlı blogun yazarı Ayhan'ın uyarısıyla bu durumdan benim de nasibimi aldığımı öğrendim. Linki kontrol ettiğimde ise yaklaşık 20 tane özenerek hazırladığım o canım yazılarımın çalındığını gördüm. Tabi üzüldüm, şikayette ettim ama bu kadar... Çünkü yapabileceğimiz başka bir şey yok. A tabi forum sitelerine ya da blog yazarlarına bu durumu bildirip yardım isteyebiliriz. Bu şekilde spam bildirim sayısını arttırıp Google'un daha hızlı davranmasını sağlayabiliriz. Ama ne kadar etkili olur bilmiyorum. Gerçi hırsız beye ulaşmayı denedim ama daha önce ulaşanlara hakaret ettiğini öğrenince hiç oralı olmadım.

İçerik hırsızlığı konusunda benim başıma gelenler bunlardı dostlarım. Zamanla bu tür olaylarla daha sık karşılaşacağımı düşündüğüm için pek takmamaya çalışıyorum. Şimdi bu yazıyı yazmama sebep olan o ilginç içerik hırsızlığı olayından bahsetmek istiyorum.

İçeriği çalan TÜBİTAK!


Dün wmaracı'nda gezinirken şöyle bir konuya denk geldim, "Telif ile ilgili bir konu". Konuyu açan Serdar adlı arkadaşımız Bilimvetekno.com adlı sitenin yöneticisi. 23 Temmuz'da yayınladığı "Beynimizde Kaslarımız Gibi Yorulur Mu?" başlıklı yazısını, TÜBİTAK'ın Bilim ve Genç adlı sayfasında görünce bu konuyu açmış ve ne yapması gerektiği konusunda yardım istiyor. Konu hala güncel, sanırım hala yanıt alamamış TÜBİTAK'tan. Yukarıya eklediğim bağlantıdan wmaracı'ndaki konuya ulaşabilirsiniz. Ayrıca yazının orijinali ve kopyası da bunlar.

Peki Google'un bu kopya içeriğe verdiği yanıtı öğrenmek ister misiniz?
Emek hırsızlığı
Emek hırsızlığı
İşte Google'un emek hırsızlığına verdiği ödül bu. 

Şimdi haklı olarak neden diye sormamız gerekiyor. Gördüğünüz gibi kopya içerik üst sırada görünmekle yetinmemiş snippet olarak yerini almış. Halbuki orijinal içerik daha önce yazılmış ve daha uzun. Peki neden kopya içerik üst sırada? Tabi ki bu sorunun yanıtı .gov.tr uzantılı olması.

Wmaracı'ndan bu konuyu takip edebilirsiniz. Bir sonraki yazımda gov.tr ve edu.com uzantılı sitelerden ve SEO çalışmalarında ne kadar etkili olabileceğinden bahsedeceğim. Konuyla ilgili düşüncelerinizi yorum yaparak paylaşırsanız sevinirim. Ayrıca içerik hırsızlığına karşı alınabilecek bir önlemden daha önce bahsetmiştim. O yazımda burada "Blogger kayıt şablonu düzenleme (imza oluşturma)".

23 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Pardon tubitak uyarı falan vermemiş,yanlış anlamışım..wmaracideki yazıyı yeniden okudum,sanmıyorsam dilekçeyi gönderen site sahibimiş..yazının tarihlerini de belirtmiş..🤔 yazıyı iyice anlamadan okumuşum..neyse bu da bi fikirdi..kolay gelsin..

      Sil
    2. İçeriği Doktor ünvanlı biri çalmış TÜBİTAK'tan.

      Sil
  2. Kendi blog yazılarımızın da Snippet olarak çıkması için bir şeyler yapabiliyoruz sanırım. Geçenlerde İngilizce bir makale okumuştum diye hatırlıyorum bu konuda. Sizin bir bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla bununla ilgili biz bir şey yapamıyoruz. Şimdi emin olmak için tekrar ufak bir araştırma yaptım ve dediğim gibi... Genelde soru yanıt şeklinde içerik olursa arama motoru snippet olarak çekebiliyor içeriği. Yani içerikleri bu formatta hazırlamak faydalı olabilir. Google'da yer alan bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz. https://support.google.com/webmasters/answer/6229325?hl=tr-TR

      Sil
  3. Artık güven kalmadı hiç bir kuruma da; TÜBİTAK gibi bir kurumun duyarsız kalması kabullenilir bir durum değil.

    YanıtlaSil
  4. Maalesef benzer durumları Sosyal Medya Kafe blogumun çalınan yazılarında yaşadım.Bizim yazılarımızı çalan blog Google 1.sayfada bizim yerimize yerini aldı.Bizim kendi orjinal yazımız Google'dan silindi.Bazen şaka gibi Google algoritmaları nasıl çalışıyorsa anlam verilemiyor.Ama bu durum kesinlikle kopya içeriği ödüllendirmek,orjinal yazıya ceza vermek başka bir şey değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle... Size de büyük haksızlık yapılmış.

      Sil
  5. Google da derdini anlatıp cevap alan var mı diye düşünüyorum bazen. İstediğiniz kadar teknik yapıyı çözün, kişisel ve on numara orjinal içerik yazın bu sistemde bunu önlemeye dair bir yaptırım yok pratikte de zor. DMCA adlı bir program var ama o da işlevsel değil sanırım. Bu konuda örnek oluşturacak yaptırım ve cezalar gelmeli ama TÜBİTAK örneği bu konudaki duyarsızlığı gösteriyor. İzin alınarak alıntı yapmak zor değil. Bugüne kadar yaşayıp gördüğümüz her türlü kötülüğü önüne siber ekleyerek göreceğiz galiba, ancak ama siber ama değil karşılık vermenin yolları vardır mutlaka.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef dediğiniz gibi bunu engellemek zor. Kurumsal firmalardan biri olan shiftdelete.net te bu konudan oldukça rahatsız. İçerikleri sürekli haber siteleri tarafından çalınıyor ve buna engel olamıyorlar.

      Sil
  6. Google bazen böyle saçmalıklar yapıyor maalesef

    YanıtlaSil
  7. Keske yapilabilecek daha fazla sey olsa. En azindan yayin tarihi belirleyici olsa sonuçta orjinal icerik daha önce yayina girmis oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayın tarihi belli, yukarıya eklediğim görselde net bir şekilde görünüyor. Ama .gov.tr edu.com gibi devlet kurumlarının kullandığı domainler arama motorları nezdinde daha güvenilir ve daha değerli. Bu yüzden üst sıraya taşımışlar.

      Sil
  8. Bizde Google bizi görsün de ilk sıralara taşısın diye seo seo diye sayıklayalım. İnsanın hevesini kırıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi... Bu soruna kesinlikle bir çözüm getirilmesi gerekiyor.

      Sil
  9. Emeğin çalışması hiç hoş değil.Biz,blog yazarlarını koruyu önlemler de yetersiz bence :(

    YanıtlaSil
  10. Tubitak ın içerik çaldığına da ilk kez şahit oldum. Yuh artık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar ilginç bir olay değil mi Poyraz Hocam. Hakikaten yuh...

      Sil
  11. bir blog yazarı olarak korkudan google gibi getirle sürekli indexletiyoruz emek veriyoruz çok kötü bir durum

    YanıtlaSil
  12. hoçam benim sayfalar heb 404 oldu google aramalarda nedne acama*habervip.blogger

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki farklı tema açılıyor blogunuzda, tam olarak anlayamadım sorunun neden kaynaklandığını :/

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.