Blogunuzdaki içeriklerin kopyalanmasını engellemenin yolları

23 Ocak, 2018
İçerik hırsızlığı
İçerik hırsızlığı
İçerik metni Blogger kullanan bloglardan içerik çalınmasını engellemek istiyorsanız Dahi Genç blogunun editörü olarak Blog Tecrübem okurları için hazırladığım bu içerikten faydalanabilirsiniz. Benim de başıma gelen bu içerik hırsızlığı durumundan kurtulmak için aşağıdaki adımları takip edin, anlamadığınız veya takıldığınız bir şey olursa yorumlar kısmından bana ulaşabilirsiniz. İçerik hırsızlığı yapmanın birçok yolu bulunmaktadır. Ancak temel sınıflandırma yapacak olursak manuel ve bot ile yapılan kopyalama işlemleri mevcuttur. Bu yazıdaki önerilere uyarak iki yönteme karşı da önlemler alabilirsiniz.

İçerik hırsızlığını engelleme yöntemleri


Dilerseniz lafı fazla uzatmadan konumuza geçelim. Blogunuzdan içerik çalınmasına karşı alınabilecek önlemlerden ilki sağ tık, Ctrl A, Ctrl U, Ctrl C seçeneklerini devre dışı bırakmak olacaktır. Yazı üzerindeki bağlantıya tıklayarak Blog Tecrübem'in yazdığı yazı ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Sağ tık engeli koymak acemi hırsızlara karşı iyi bir silah gibi görünse de pek etkili değildir. Blogunuzdaki yazıları kopyalamak isteyen kişiler genellikle RSS aracılığıyla tüm içeriklerinizi bot ile çekerler. Bunu önlemek için Blogger paneline giriş yaptıktan sonra Ayarlar > Diğer > Blog İçerik Takibine İzin Ver kısmından Hiçbiri seçeneğini işaretleyin.

Sağ tık engeli ve RSS takibini kapatma yazılarınızın çalınmaması için yapılabilecek yöntemlerdi. Ancak yazılarınızı bu önlemlere karşı yine de çalabilen bir siteye denk gelirseniz site yöneticisiyle hemen iletişime geçin ve içeriği kaldırmasını söyleyin. Site yöneticisi uyarmanıza rağmen yazınızı kaldırmıyorsa DMCA gibi ücretli servisleri kullanarak kopya içeriği arama sonuçlarından kaldırabilirsiniz.

Bir site içeriklerinizi herhangi bir şekilde kopyalıyor ve uyarılarınıza rağmen içeriği kaldırmıyorsa aşağıdaki adımlar ile bunu fırsata çevirebilirsiniz.
  • Öncelikle blog yayınlarınızda kullandığınız görsellere blog adınızı veya logonuzu eklemenizi tavsiye ederim.
  • Bunun dışında yazılarınızın içinde de yine aynı şekilde blog isminizi yazabilirsiniz (Örnek: Merhaba Blog Tecrübem okurları).
  • Ayrıca her yazınızın içinde önceki yazılarınıza ve ana sayfanıza link vermeyi ihmal etmeyin. Yine Blog Tecrübem'in yazmış olduğu kayıt şablonu oluşturma yazısı ile her yazınıza otomatik olarak kendi imzanızı ekleyebilirsiniz.
Bu içerik Dahi Genç tarafından Blog Tecrübem için hazırlanmıştır.

18 yorum:

  1. İçerik takibini hiç kimse olarak değiştirdim. Teşkürler bilgilendirici bir yazıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayarlar > Diğer > Blog İçerik Takibine İzin Ver kısmından Hiçbiri seçeneğini işaretleyin.

      Burada yanlış bir bilgilendirme olmuştur. Bu seçenekteki tümü-hiçbiri-vs. kullanım seçeneklerinin anlamı şudur.

      Buradaki seçenek kopya çeken botlar için değil google botlarının çalışma şeklini belirlemek içindir.
      Seçeneğin yanındaki ?'ni tıklarsanız açıklamayı okursunuz.

      Seçeneğin kullanımı net olarak şöyledir.
      Bu seçenekle google tarama botlarının nasıl bir seçenek ile blogunuzu tarayacağını, aramalarda nereleri göstereceğini belirlersiniz.
      En baştan açıklamasını yazmaya başlayalım.
      Tüm:
      Google botları blogunuzun tamamını tarar ve bütün bilgileri dizine ekler.

      Atlama aralığı:
      Google botları sadece atlama aralığına kadar olan bilgileri tarar ve dizine ekler blogunuzun içinde anlattığınız konuları taramaz yoksayar, aramalarda görünmez.
      Bu da trafik kazanamamanızı sağlar.
      Yani kaş yapayım derken göz çıkarmanın anlamı olmaz.
      Ben bu hatayı blog yazmaya başladığım ilk sene yaptım ve blogum hiç trafik almadı.
      Nedenini araştırdım bunun olduğunu farkettim.
      Bu seçeneğin Tüm olarak kalması gerekir.

      Kopya içerik botlarına karşı tedbir alayım derken arama botlarına karşıda tedbir almış olursunuz ki blogunuzu dış dünyaya kapatırsınız. Blogunuzdan kimsenin haberi olmaz.

      Kopya içerik için seçme, kopyalama önleme tedbirleri alabilirsiniz.

      Bu şekilde hiçbiri yaparsanız arama motorlarından hiç trafik gelmez.
      Öncelikle arama motorlarından trafik gelir ardından yazılarınız beğenilirse organik trafiğe dönüşür.

      Hiçbiri seçeneğinizi seçerseniz zamanla alexa sıralamanızın da düştüğünü görürsünüz.

      Ezberden iş yapmadan bu artı bilgiyi de yazalım.

      Sil
    2. Kapattığımız şey sitemap değil, RSS akışı. RSS kullanıcıların blog yayınlarınıza abone olmalarını sağlar. Googlebot RSS aracılığıyla değil, sitemap dosyasına bakarak indexleme yapar.

      Sil
  2. Rica ederim, beğenmenize çok sevindim. İçerik takibi kısmını Hiçbiri yapınca bazı bloglarda sayfa numaralandırma eklentisinin veya benzer yazılar eklentisinin çalışmaması gibi sorunlar oluştuğunu gördüm. Bu sorunu yaşayan arkadaşlar Hiçbiri kısmını Kısa olarak seçebilirler.

    YanıtlaSil
  3. Maalesef telif hakları konusunda çok zayıfız. Yazımızı alanı gördüğümüz halde bir şey yapamıyoruz :/
    Yazınız için de teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, tek çare olarak DMCA görünüyor. O da aylık 10$. Kazancı olmayan bloglar için pahalı gelebilir ama aramadan kaldırmak istiyorsak tek çaremiz bu. Umarım bilgiler işinize yaramıştır :)

      Sil
  4. çok güzel bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Bisey sorabilr miyim? Alexa ülke sıralamam 1,374 bu ne demek oluyo? Bide alexadaki değerlerler ilgili ayrintili bir yazi yazabilir misiniz :) ben hic bisey anlamiyorum da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alexa dünyadaki tüm siteleri trafik bakımından sıralar. Artık pek değeri kalmamış olsa da sitenize tanıtım yazısı veya reklam vermek isteyenler bu değeri göz önünde bulundururlar. Sizin alexa değeriniz oldukça iyi. Ancak günümüzde sitenizin DA (domain authority) ve PA (page authority) değerlerinin yüksek olması daha önemli.

      Sil
    2. İkisinden de anlamadıgma göre tesekkr ederim bilgilendirdiginiz icin :)

      Sil
    3. Blogunuza reklam vermek isteyenler için güzel bir değer. Blogunuzun birçok bloga göre daha kaliteli olduğunu bilmeniz yeterli :)

      Sil
    4. İçim rahatladı. Kaleminize saglk o zaman :)

      Sil
    5. Özlem Hanım merhabalar, Alexa TR sıralamanız 43 binde. Bu değere ortalama diyebiliriz. Alexa, alınan backlinkler ve trafiğe göre web sitelerini sıralayan bir sistem. Örneğin ülkemizde Google birinci Onedio 8. Hürriyet 11. sırada. Blog Tecrübem 10 binlerde... Alınan bakclinler, trafik, yorumlar, düzenli içerik paylaşımı, içeriklerin uzun olması gibi bir çok etken bu sıralamayı etkiliyor. Tabi haliyle reklam verenler de sıralaması daha iyi olan web sitelerini tercih ediyorlar. Alexa ile ilgili içeriklere buradan ulaşabilirsiniz. (http://blogtecrubem.blogspot.com/search/label/alexa)

      Sil
    6. Geçen gün dünya sıralamasında 1.000 küsürdeydi de onu anlamamıştm. Bide diğer degerleri bilmiyorum.. icerikleri tekrardan okudum tesekkrler :)

      Sil
  6. benim blogumda da bazı içerikler çalınıyordu uygulayacağım bakalım işe yarayacak mı. yazı için teşekkür ederim çok yararlı olmuş :)

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.