Blog kurmak |
Dostlarım blog oluşturmak oldukça basit bir işlemdir. Hatta bu konuyla ilgili şöyle bir yazımda var, "Bir blog oluşturmak sadece 5 dakika!". Blogger veya Wordpress gibi ücretsiz sistemlerden çok kısa sürede bir blog kurabilirsiniz. Ama asıl yapılması gerekenler blog oluşturduktan sonra başlıyor. Peki neler yapmalıyız blog kurduktan sonra, nasıl bir yol izlemeliyiz?
Blog oluştururken!
Blog tutmak isteyenlere her zaman niş blog kurmaları tavsiye edilir. Bu öneri sağlam adımlarla hareket etmenizi sağlayacaktır. Çünkü tek başınıza kuracağınız bir blog ile kısa sürede tüm herkese hitap edebilmeniz oldukça zordur. Bunun yerine bilgili olduğunuz, araştırmaktan ve paylaşmaktan sıkılmayacağınız bir konu belirleyip o alanda paylaşım yapmanız en sağlıklı yol olacaktır.
Belirlenen konunun ardından anahtar kelimelerin yer aldığı, kısa, akılda kalan bir alan adı ya da bir alt adı ile blogunuzu kurabilirsiniz artık.
Blog oluşturduktan sonra!
Blog oluşturduktan sonra yapılması gereken birçok şey var dostlarım. Bu yüzden sabırlı olmakta her zaman fayda var. Çünkü anlık olarak yapacağınız yanlışlar tüm emeğinizin çöp olmasına neden olabilir.
İlk olarak logo ile işe koyulabilirsiniz
Kurumsal firmaların kimlikleridir logolar. Basit bir logo için milyarlar harcarlar. Sizin de bu şekilde düşünmeniz gerekir. Olaya sadece basit bir blog sayfası olarak bakmayın. İçerik paylaşacağınız alanla ilgili belirgin simgeleri kullanmaya çalışın. Elinizden geldiğince şık bir o kadarda basit bir logo tasarlayın. Logo tasarlama konusunda bilgi sahibi değilseniz arkadaşlarınızdan ya da forum sitelerinden ufak ücretler karşılığında yardım alabilirsiniz.
Tema çok çok önemli
Tema tercihi yaparken sadeliğe önem vermelisiniz. Logonuzla olan renk uyumu, yazılarınız için boyut ve karakter seçimi de bir o kadar önemli. Bu konuda seçim yaparken diğer blog yazarlarının da fikirlerini almanızda fayda var. Ayrıca temanın mobil uyumlu olup olmadığına ve hız testinden başarılı geçip geçmediğine de dikkat edin.
İçerikler...
Özgün içerik paylaşmaya dikkat edin, şeklinde bir uyarıda bulunmama gerek yok sanırım. Kopya içeriklerle hiç bir yere varamazsınız dostlarım. Eğer hala kopya içerik varsa blogunuzda, hemen silmenizi öneririm.
Yazılarınızda imla kurallarına ve dil bilgisine önem vermelisiniz. Ziyaretçilerinizi rahatsız edecek argo kelimelerden kaçınmalı ve elinizden geldiğince anlatım bozukluğundan sakınmalısınız.
Sosyal medya
Facebook, Google+, Twitter gibi sosyal paylaşım alanları blogunuza trafik çekmek için oldukça önemli. Bu yüzden blogunuzun sosyal medya hesaplarını kurmayı ve blogunuzda paylaştığınız içerikleri sosyal medya hesaplarınızda paylaşmayı unutmayın.
Blog dünyası
Blogunuzu kurduktan sonra mutlaka blog yazarları ile irtibata geçmelisiniz. Daha tecrübeli olan blog yazarlarından tavsiyeler isteyebilir ve konuk yazar kabul edenlere içerikler gönderebilirsiniz. Mim ve keşif etkinliklerine katılarak ta kısa sürede varlığınızdan haberdar edebilirsiniz. Bu konuyla ilgili "Blogumun hitini nasıl arttırırım?" başlıklı yazıma mutlaka bi' göz atın derim.
Nam salma
Forum ve sözlük siteleri ülkemizde büyük trafik alan mecralar arasında. Bu sitelerin en güzel yanları ise belirli alanlara hitap eden insanların bir arada olmasını sağlaması. Örneğin webmaster forumları ayrıdır, teknoloji forumları ayrıdır. Bu yüzden blogunuz için de belirlediğiniz alanlarla ilgili forum ve sözlük siteleri bulmanız oldukça kolay. Bu tür sitelere üye olarak kendinizi ve blogunuzu tanıtabilir ve trafik çekebilirsiniz.
The end, arama motorları
Yazılarınızı hedeflediğiniz kişilere ulaştırmak için mutlaka arama sonuçlarında yer edinmeniz gerekir. İçerikleriniz her ne kadar özgün ve faydalı olsa bile arama sonuçlarında yer almazsanız pek bir önemi kalmayacaktır. Bunun için yapılması gerekenler ise oldukça basittir.
İlk olarak şu bağlantıya tıklayarak Google'a sitenizi bildirmelisiniz. Daha sonra ise Blogum Google'da görünmüyor! ve Yandex Webmaster'a blogumu ekledim başlıklı yazılarımda bahsettiğim adımları uygulamalısınız. Ayrıca pingleme işlemi için de şu yazıma bi' göz atın.
Ne kaldı başka?
Benden bu kadar dostlarım. Genel olarak blog kurduktan sonra yapılması gerekenleri elimden geldiğince paylaşmaya çalıştım. Tabi bu işlemlerin ardından yapılması gerekenler bitmiyor. Ufak tefek düzenlemeler, güncellemeler her zaman olacaktır. Örneğin arama sonuçlarında yer aldıktan bir süre sonra, neden ilk sırada görünmüyor yazım diye sitem ederek SEO ile tanışacaksınız ve bu sefer SEO çalışmalarına koyulacaksınız.😊
Konuyla ilgili sorularınız olursa yorum yaparak bildirebilirsiniz. Ayrıca diğer teknik konularla ilgili sorularınız için Blogger Yardım sayfasını kullanabilirsiniz.
Hepsi çok önemli tavsiyeler..Her konuya dikkat ediyorum ama bazı huylarım yüzünden bazen sorun yaşıyorum doğrusu. Sabır ve kararlılık çok önemli eline sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Sabırlı olmak oldukça önemli...
SilMerhaba, yeni başlayanlar için aydınlatıcı bir anlatım olmuş. Teşekkürler.
YanıtlaSilMerhabalar, ben teşekkür ederim.
SilHer yazınızı beğeniyorum.Kendi blogumda tüm makalelerinizi uyguladım ve memnun kaldım.Ziyaret etmek incelemek isteyen olursa https://bloghizmet.blogspot.com
YanıtlaSilHocam blogumda eksik gördüğünüz şeyler neler ?
Teşekkür ederim. Gayet iyi görünüyor, tabi zamanla daha iyi olacaktır.
SilTeşekkür ederim hocam.
SilTema çok boğmuyordur umarım :)
Tabi daha iyi bir tema tercih edilebilir ama şu an için bir sorun olduğunu düşünmüyorum.
SilBu yazıya mutlaka google+ ve blogger yorumlarının aynı anda kullanılmasının anlatıldığı yazınızda eklenmelidir.
YanıtlaSilİlk yazmaya başlamadan önce yapılması gerektiğini düşünürüm.
Teşekkürler.
Bu yazımda genel anlamda yapılması gerekenlerden bahsettim. Ayrıntılarla ilk aşamada kafa karışıklığına neden olabiliriz. Ben teşekkür ederim öneriniz için.
Sil