Warez tema nedir? Niçin warez tema kullanmamalıyız?

07 Şubat, 2020
Warez tema nedir?
Warez tema nedir?
Warez tema nedir? Warez tema zararlı mıdır? Warez tema niçin kullanılmamalı? Ücretsiz (null, nulled) temalar zararlı mıdır? Ücretli ve ücretsiz temalar arasındaki farklar nelerdir?

Hem Wordpress hem de Googe Blogger (bogspot) kullananlar için faydalı olabileceğini düşündüğüm bir konuya yer verdim bu yazımda, warez (korsan, lisanssız) temalar nedir ve niçin kullanılmamalıdır? İlk olarak Wordpress kulanıcıları için;

Warez tema nedir?


Warez temanın ne olduğunu anlayabilmek için öncelikle warez kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenmemiz gerekir. Warez, İngilizce bir kelime olup, software yani yazılım kelimesinden türetilen bir kelimedir. Anlamı ise kötü, korsan, yasa dışı yazılım anlamına gelmektir. Warez tema ise, lisanslı temaların telif hakları çiğnenerek internet ortamında ücretli ya da ücretsiz dağıtılan versiyonudur.
"Warez ya da korsan ürünler, telif yasaları çiğnenerek ticareti yapılan telif hakkı saklı materyallerdir." bkz
Warez tema konusuna şöyle bir örnek verebiliriz. Themeforest uluslararası tema satışı yapan büyük bir firma. Bu firmadan 40, 50 dolara lisanslı bir tema satın almak mümkün. Ama bazı hayırseverler, bu şekilde lisanslı temalar satın alarak daha uygun fiyata internet ortamında satış yapabiliyorlar. Tabi bu durum için de tema yapımcıların önlemleri mevcut. En azından daha sonrası için güncelleme alamayacakları yüksek muhtemeldir.

Warez temaya verdiğim bu örnek aslında olayın iyi kısmı. Tamam warez tema kullanmış oluyoruz ama en azından içerisinde kötü yazılımlar yok. Ama nihayetinde yine ödeme yapılarak yapılan bir işlem olduğu için pek de tercih edilmiyor. İnsanlar madem para veriyorum gider orijınalini alırım diye düşünür, en azından ben öyle düşünürüm. İşin kötü yanı ise premium temaların ücretsiz olarak dağıtılması. Burada bir soru işareti belirmesi gerekir, neden ücretsiz dağıtılıyor bu tema?

Canlı örnek verelim hemen, mesela şu sayfada Johannes Wordpress teması 59 dolara satışa sunulmuş. Arama sonuçlarında hemen iki alt sırada ise şu sayfa yer alıyor ve aynı tema burada ücretsiz olarak paylaşılmış. Peki neden?

Kimse maalesef böyle bir paylaşımı hayrına yapmaz. Büyük ihtimalle ücretsiz olarak paylaşılan temada kötü yazılımlar yer alıyor yani virüs. Denemesini yapmak ta oldukça basit. Ücretsiz olarak paylaşılan temayı indirip, VirüsTotal adlı sitede tarattığım zaman;
Wordpress tema virüsü
Wordpress tema virüsü
Karşılaştığım sonuç bu dostlarım. Bu virüslerle korsanlar diledikleri gibi at koşturabilirler websitemde.

Niçin warez tema kullanmamalıyız?


Yukarıda verdiğim örnekte anlaşılacağı üzere warez temalarda korsan yazılımlar yer alıyor olabilir. Online araçlarla bu dosyaları taratabilir ve ne tür kötü amaçlı tema virüsleri ile karşılaştığımızı anlayabiliriz. Bu virüsler aracılığıyla korsanlar websitelerimizde yer alan tüm yönetim hesaplarına ulaşabilir ve hacklink işlemlerini kolayca yapabilirler. Kısacası verdiğimiz emekler olduğu gibi çöpe gider. İşte bu yüzden warez tema kullanmaktan sakınmalıyız dostlarım.

Google Blogger (blogspot) temalarına ne demeli?


Blogger temaları
Blogger temaları
Google Blogger kullananların da sayısı azımsanmayacak kadar fazla dostlarım bu yüzden Blogger tema piyasası da bin bir türlü kurnazlıklarla dolu. Genelde ücretli ve ücretsiz Blogger temaları arasındaki farklar çok merak ediliyor. Ayrıca ücretsiz tema indirmek ne kadar güvenli sorusunu da unutmadım.

İlk olarak Blogger sistemini Wordpress ile kıyasladığımız zaman arada dağlar kadar farkın olduğunu bilmemiz gerekir. Çünkü Blogger'da işlerin çoğunu Google halleder. Biz sadece küçük bir arayüz (tema) ile görünümü güzelleştirir ve içeriklerimizi paylaşırız. Hal böyle olunca Blogger temaları için çok endişe etmemize gerek kalmıyor.

Ücretli ve Ücretsiz Blogger temaları arasındaki farklar nelerdir?


Tabi söz konusu yazılım olduğu için virüslerin Blogger temalarında da olması mümkündür. Ama dışarıdan bakıldığında Blogger kullanıcıların amatör olarak biliniyor olması ve Blogger alt yapısı kullanarak oluşturulan sitelerin pek bir noktaya ulaşılamayacağı düşünüldüğü için (yerin dibine soktum resmen 😊) pek virüs eklemekle uğraşmıyorlar açıkçası. (Endişeniz olursa yukarıda bahsettiğim online virüs tarama sistemi vasıtasıyla temalarınızı taratabilirsiniz.) Daha çok footer kısmına silinemeyen linkler ekliyorlar.

Evet ücretli Blogger temaları ile ücretsiz temalar arasındaki tek fark bu dostlarım, şifrelenmiş footer link kısmı. Footer kısmında yer alan linkleri şifreleyerek bu linklerin kaldırılmasını engelliyorlar.
Şifrelenmiş footer link
Şifrelenmiş footer link
Ücretli versiyonu aldığınızda ise bu kısım ile karşılaşmıyor ve footer kısmında yer alan linki dilediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz.

Sorularınız olursa yorum yaparak bildirebilirsiniz.

11 yorum:

  1. Çok gerekli bir konuya değinmişsiniz warez tema kullanmamak için güzel nedenlere yer vermişsiniz başarılar.

    YanıtlaSil
  2. Çok yararlı bir yazı. Ben themeforesttan almıştım yeni alırsam yine oradan alırım sanırım. Peki gooyabi gibi siteler ücretsiz indirtiyor onlar korsan site mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yok korsan değiller. Blogger tema üreticiler footer kısmında yer alan tasarımcı kısmını şifrelerler ve bu şekilde temanın kimin tarafından yapıldığı silinemez. Bu sayede ücretsiz olarak temaların paylaşımını da yaparlar. "Madem satın almıyorsun en azından alt kısımda benim linkim dursun" gibi bir konu aslında.

      Sil
  3. Merhabalar hocam :) WMAracinda görmüştüm sitenizi merak ettiğim konuyu burada da açıklık getirebileceğinize inanıyorum bi sorayım dedim :)

    Hocam benim beğendiğim bir tema vardı Themeforest'tan satın almıştım blogger için fakat yapımcısı hiçbir şekilde yardımcı olmuyor 1 ay'ı geçti ve elimde patladı tema. Şimdi gooyabi üzerinde bi tema beğendim fakat şimdi de güvenim kırıldı. İşte sorum tam olarak buradan sonra :) Hiç etik değil bu yaptığım biliyorum fakat eğer o beğendiğim temanın ücretsiz versiyonunu indirsem footer link'i kaldırmam çok zor olur mu veyahut benim başıma bir iş çıkar mı sonradan? Bekliyorum cevabınızı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve ek olarak footer linkinde tema yapımcılarına ait linkin bulunması benim ve sitemin gelişimi açısından ne gibi bir probleme sebep olur? Gelişmiş bir site olması için zararlı mı ?

      Sil
    2. Merhabalar, geç yanıt için kusura bakmayın lütfen. Maalesef tema satışının ardından sora, gooyabi gibi siteler yardımcı olmuyorlar. Hatta bazı eklentilerin çalışmadığını bile görmüştüm.

      Ücretsiz temaları kullanabilirsiniz tabi. Ama footer linki kaldırmak ne kadar etik olur bilemem. Ben şahsen kaldırılmasını istemezdim. Yarar, zarar konusuna gelince, footer kısmına eklenen link karşı tarafa seo konusunda destek sağlar. Siz ise ücretsiz reklam yaptığınızla kalırsınız.

      Yasal olarak bir sorunla karşılaşacağınız sanmam. Söz konusu WordPress olsaydı mümkün olabilirdi ama Blogger için pek geçerli değil bu.

      Sil
  4. Çok güzel akıcı bir makale olmuş. teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Blogger'da bile warez temalar sıkıntı olabiliyor. İndirdiğim ücretli temaların neredeyse tamamında CSS ile gizlenmiş hacklinkler buldum. Ücretsiz, footer'da link barındıran temalarda en azından böyle bir derdiniz olmuyor.

    Yazı için teşekkürler, oldukça faydalı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada yorum eksik kalmış. Ücretli temaların warez versiyonları diye düzeltme yapayım, yanlış anlaşılmasın.

      Sil
    2. Yorumunuz için teşekkür ederim. Blogger'da karşılaşmadığım bir durumdu bu. Konuyla ilgili uyarı niteliği taşıyan bir içerik paylaşılmalı kesinlikle.

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.