WordPress sitenizi hızlandırmak için 5 ipucu!

17 Mayıs, 2020
WordPress site hızlandırma
WordPress site hızlandırma
WordPress alt yapılı siteler gerçek anlamda Google tarafından sevilmektedir. Bunun en temel nedeni temiz kodlama yapısı sayesinde hızlı sayfalar sunabilmesidir. Google ile aralarının iyi olmasına bir örnek olarak Google'ın kendi geliştirdiği bir eklentinin bizzat WordPress eklentisi olarak kullanılmasıdır.

Google Site Kit adı verilen eklentiyi ücretsiz olarak indirilebilir ve Google Analytics, Search Console ve AdSense gibi Google yönetici araçlarını hızlıca sitenizle bağlantılı hale getirebilirsiniz.

 WordPress hızlandırma ipuçlarına geçmeden önce temel olarak karar vermeniz gereken önemli bir etken var; temalar.

1. WordPress için tema seçimi


WordPress temalarını seçerken güncel olmalarına, indirilme sayısına ve yorumlarına bakarak seçmeniz tavsiye edilir. Kullanılmayan, takip edilmeyen ve güncel olmayan temalar kod dağınıklığına sahip eski temalar olabilir ve hatta WordPress sürümünüz ile düzgün çalışmayabilir.

Ücretsiz tema seçimlerinde başta gelen 10-15 tema haricinde hızlı ve kolay destek alamazsınız ancak premium bir tema satın aldığınızda destek talepleri oluşturup hızlıca yardım alabileceğiniz gibi kodlamalar WordPress sürümünüz ile uyumlu olacağından en azından hız konusunda sorun yaşamazsınız.

Ücretsiz tema konusunda Astra, OceanWP, Generate Press gibi temalar güncel olduğu gibi indirilme sayısı yüksek, SEO ve mobil uyumlu temalardır. WordPress topluluk ağından bu temalar ile ilgili cevaplanmış sorulara bakarak bir fikir edinebilirsiniz.

Temalar seçiminde kendinize sormanız gereken sorular:
  • Seçtiğiniz tema mobil uyumlu mu?
  • Seçtiğiniz tema SEO dostu mu?
  • Seçtiniz tema temiz bir kod yapısına sahip mi?
  • Temanız WordPress sürümü ile uyumlu mu? 
Bunların cevabı evet ise hayırlı olsun, ilk adımı sorunsuz geçtiniz.

2. Kullanılmayan eklentiler


WordPress sitelerimizi kullanırken sunduğu geniş ücretli ve ücretsiz eklenti türleri sayesinde siteleri şekillendirebiliyoruz. Bunlar bir güvenlik eklentisi olabildiği gibi bir yedekleme veya sitenizi dizayn etmeye yardımcı eklentiler olabilir.

Mevcut kullanmadığınız eklentileri sadece "etkisizleştir" işlemi ile devre dışı bırakmak sitenize yük olabiliyor. Bu yüzden eklentilerinizi gözden geçirip kullanılmayanları tamamen kaldırmak sitenizi hızlandırma aşamasında size yardımcı olacak ve bunun Google Pagespeed veya Gtmetrix gibi hız raporlamalarında farkına varacaksınız.

Gereksiz eklentileri kaldırdığımıza göre, hızlanmaya devam etmek için 3. maddeye geçelim.

3. İmaj dosyalarınızı sıkıştırın


Şüphesiz ki görseller sitemizin içeriği ve konusunu yansıtan en önemli faktörlerden biri. Kaliteli resim dosyalarının boyutu (özellikle yüksek çözünürlükte olanlar) ciddi anlamda yüksek olabilir. Site içi SEO çalışmaları yaparken mevcut görsellerinizin 100 kb'ı aşmaması tavsiye edilir.

Hız konusunda bir adım öne geçmek istiyorsanız görsellerinizi sıkıştırmalısınız. Bu konuda Smush gibi eklentiler sıkıştırma işleminde yardımcı olabileceği gibi WebP for Media eklentisi (bunu her sitede kullanıyorum) ile görselleri Google'ın tavsiye ettiği şekilde WebP formatına çevirerek minimum kalite kaybı ve maksimum dosya boyutu küçültme imkanı ile görselleri sıkıştırabilirsiniz.

Görselleri sıkıştırarak yer kazandık, görüntü kalitesini de kaybetmedik. O zaman son 2 maddeyi de uygulamaya almaya hazırız.

4. Önbellekleme işlemleri


Ziyaretçilerin siteyi daha hızlı yükleyebilmesi için küçük ama önemli bir adım da önbellekleme kullanmaktır. Özellikle litespeed gibi teknolojileri alt yapısında bulunduran hosting firmaları bu konuda tercih edilmeli.

Bu teknolojiyi kullanan bir hosting firması ile çalışıyorsanız zaten işiniz kolaylaşıyor. Eklentiler kısmında LiteSpeed Cache'i bularak kurun ve etkinleştirin. Genel kullanım ayarlarını bir çok sitede arama yaparak bulabilirsiniz, kullanımı kolaydır.

LiteSpeed alt yapısına sahip bir hosting firması ile çalışmıyorsanız W3 Total Cache gibi bir eklenti kullanabilirsiniz.

5. Javascript sorunları


Bir internet sitesinin temel kodları HTML ve CSS'dir diyebiliriz. HTML ve CSS ile kendinize harika web siteleri yapabilirsiniz ancak işin içine biraz daha görsellik ve işlevsellik girdiğinde JavaScript kullanmak zorundasınız. Bugün JavaScript kullanılmayan bir web sitesinin sayısı muhtemelen çok azdır.

JavaScript kodları HTML ve CSS'e göre daha ağır yüklenebilir. Genel olarak bir ziyaretçi siteye girdiğinde tarayıcısı kodları yukarıdan aşağıya doğru taramaya başlar. JavaScript kodları
<head>
etiketlerinin başlangıcında yer alıyorsa tarama daha uzun sürecektir. Bunun önüne geçmek için JavaScript kodlarını "head" etiketlerinin en sonuna koymayı deneyin. Bu sayede diğer kodlar çalışıp tamamlandıktan sonra javascript kodları devreye girecek ve hız konusunda +1 öne geçmiş olacaksınız.

Sayfalarınızın açılış hızları ve site içi hızlarının durumu kullanıcı deneyimi açısından büyük öneme sahiptir. SEO tarafında 100%'lük bir değere sahip olmasa da Google hızlı açılan sayfaları sevmektedir, bunu hepimiz biliyoruz.

Neyse ki WordPress bize bu konuda eklentiler ile yardımcı oluyor ancak tekrar etmekte fayda var, kullanılmayan eklentilerinizi kaldırın.

Bu tip bilgilendirme amaçlı SEO, WordPress ve Google Ads ile ilgili güncel makaleleri, sahibi ve yazarı olduğum Totrakanli SEO ve Google Ads Platformundan takip edebilir ve okuyabilirsiniz.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.

6 yorum:

  1. Merhaba, faydalı olduysa ne mutlu. Rica ederim.

    YanıtlaSil
  2. Hızlı tema seçimi, görselleri webp formatına çevirerek sıkıştırma Blogger için de geçerli olan hız optimizasyonu için gerekli işlemler. head etiketinin başlangıcına yakın olan JS'lerin siteyi yavaşlattığını bilmiyordum. Kontrol edip durumu düzelteceğim. Yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, okuduğunuz için teşekkürler.

      Sil
  3. Lite speed kullananların bir çoğunun aynı sorunu yaşadığına eminim.

    Js sıkıştırma işleminde sorun yok. Ancak ne zaman ki sıkıştırılan js kodlarını (js combine) butonunu aktif ederek toplamaya çalışsak, anlayamadığım bir sebepten dolayı hata veriyor.

    Exclude JQuery devre dışı bırak dediğimde de sorun devam ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Bu tip sorunlar genelde autoptimize ile aynı anda kullanıldığında farklı seçenekler işaretliyse oluyor. Bu tip bir durum varsa kontrol etmenizi tavsiye ederim. Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.