Blogunuzdaki karikatürleri kaldırın!

22 Aralık, 2020
Karikatürleri silin!
Karikatürleri silin!
Merhabalar dostlarım. Ünlü karikatürist Erdil Yaşaroğlu ve saz arkadaşlarının başlatmış olduğu telif davalarını duymuşsunuzdur. Bu çizer arkadaşlarımız sanırım son dönemlerde maddi açıdan zorluklar çekiyorlar ki karikatürlerini kullanan herkese ceza kestiriyorlar.

Sizi kim ünlü etti acaba?

Eski bir çizer olarak zamanında hayranlık duyduğum Erdil Yaşaroğlu ve arkadaşlarına bu davranışı hiç yakıştıramadım. Sizi kim ünlü etti acaba diye sormak isterdim. Ticari kazanç elde etmeyen bloglardan bir şey talep etmiyoruz diyorlar ama bilmiyorlar ki Google Adsense reklamları ay sonunda 5, 10 lira kazanç getiriyor. Büyük haber sitelerinden hiç bahsedilmiyor ama...

Peki ne olacak?

Blogunuzdaki tüm sayfaları kontrol ederek eklediğiniz tüm karikatürleri kaldırın. "Google'dan alıntıdır" şeklinde eklediğiniz ibareler yeterli olmayacaktır dostlarım. Eklediğiniz tüm karikatürleri silmeniz gerekiyor. Blogunuzda karikatür yoksa hiçbir şeyle suçlayamazlar sizi.

Parayla tehdit edilenlerden misiniz?

Eğer size ulaşıp blogunuzda paylaştığınız karikatürler için para isteyen ve vermediğiniz taktirde sizi savcılığa bildirecekleri söyleyen olduysa blogunuzu "kaldırmanızda" fayda var. Yıllar önce benzer bir tehditle karşılaşmıştım. İHA'nın haberini paylaşmamın ardından bana ulaşarak para talep ettiler. Vermezsem hakkımda suç duyurusunda bulunacaklarını ve daha çok para talep edeceklerini söylemişlerdi. Ben de siteyi komple sildim haliyle ve bir daha arayan soran olmadı. (Adamlar haklıydı ama!😀Onlar yapınca sorun yok ben yapınca, düpedüz hırsızlık!😡👉Hırsız Ümit! )

Dost acı söyler!

Google görsellerden aldığınız görseller Google'a ait değildir dostlarım. Bu yüzden blogunuzda görsel altına "Google'dan alıntıdır" şeklinde not düşmeniz fayda sağlamaz. Vicdanınızı rahatlatmak istiyorsanız görsel sahibine ulaşarak izin alabilirsiniz. Eğer ulaşamazsanız telif hakları ile ilgili bildirilerini okuyarak aktif link bırakabilirsiniz ya da hiç kullanmazsınız.

Sen nereden buluyorsun görselleri?

Ben yazılarıma eklediğim görselleri vaktim varsa Adobe Illustrator'den ya da Canva'dan tasarlıyorum. Eğer uğraşmak istemiyorsam yabancı web sitelerden telif hakkı olmayan, herkesin kullanımına açık olan görselleri kullanıyorum.

Konunun özeti: Yakın Penguenleri!

Erdil Yaşaroğlu Utancı
Erdil Yaşaroğlu Utancı
Kaynak:

Son olarak anladığım kadarıyla ticari kazanç elde edip etmemek te önemli değil. Suç duyurusunda bulunabiliyorlar. Ayrıca sadece web siteleri değil sosyal mecralarda, forum sitelerinde de paylaşanlara aynı yaptırımlar uygulanabilir. Bilginize...

Ek olarak 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa göre:
5846 Sayili Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu
İlk önce uyarmaları gerekir...

Amacınız ne acaba?

Erdil Yaşaroğlu
Erdil Yaşaroğlu

6 yorum:

  1. Yayın için sağol Ümitciğim. Arkadaşlara da bloğundaki bu yazıyı paylaştım. Gerçekten keyifle yazı yazıp, bir şeylerden (film, kitap, tiyatro vs) bahsedip o kişilere faydası dokunan ve bloğunda herhangi bir gelir sağlama durumu olmayan herkes, bloglarından soğumuş vaziyette. Umarım biraz insaflı davranır bu çizer kişiler. Bizler de artık daha dikkatli olacağız. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef insanları karikatürden soğuttular. anladığım kadarıyla sadece ticari olarak gelir elde etmeyenlerden de şikayetçi olmuşlar. hatta sosyal medyada paylaşan birinden de.

      Sil
  2. Karikatürcüler nasıl böyle bir hata yaptı anlamadım. Sosyal medyada acayip linç yedi. Karikatür sektörü bu hareketleriyle çok zarar görecek.
    Şu zamanlarda karikatür merkez medyadan daha güçlü konumda böyleyken nasıl böyle bir hata yaptılar anlayamıyorum. Kendi ayaklarına sıktılar. Ben bir tane karikatür kullanmıştım. Otisabiye Twitterden twit yazdım tam görünmesin sıkıntı yok paylaş dedi. Bu nasıl iş bende anlamadım.

    YanıtlaSil
  3. Severek takip ettim ama hiç kullanmadım karikatürlerini, hiç bir hesabımda paylaşmadım, blogumda da paylaşmadım, iyikide paylaşmamışım, dediklerinize katılıyorum sanırım pandemi süreci çizerleride zor duruma sokmuş olacakki bu gibi davranışları görmeye başladık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle, sosyal medyada paylaşan birinden bile para istediklerine göre amaçlarının ne olduğu anlaşılıyor.

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.