IMEI klonlama nedir?

11 Aralık, 2020
IMEI klonlama nedir?
IMEI klonlama nedir?
Herkesin cebinde zevkine, gelirine ve ihtiyacına göre bir cep telefonu bulunmaktadır. Bu cihazların sahip oldukları donanımsal ve yazılımsal teknik özellikler sayesinde içinde birçok özelliği barındırarak kullanıcılara işlem kolaylığı sağladığı yadsınamaz bir gerçek. Yüksek kalitede resim ve video çekme, müzik dinleme, bin bir çeşit ve sayıda uygulamayı kullanmayı sağlama bu sayısız kolaylıklardan bir kaçı sadece. Tabi ki cep telefonunun sağladığı bu işlem kolaylıkları içinde en önemlisi ise şüphesiz gündelik yaşantımızda insanlarla anlık olarak iletişim kurmamızı sağlıyor olmasıdır. Zira iletişimsiz bir hayat düşünülemeyeceğinden cep telefonlarının sağladığı bu işlevin en önemlisi olduğunu söylemek zor olmayacaktır.

Peki, iletişimsiz bir hayat düşünülemez diyoruz. Ancak yine de bir risk ile yani iletişimimizin bir engele uğraması ihtimali karşı karşıya kalabiliriz. Hattın kapanması, cihazın arızalanması nedenlerinin yanında bu riske yol açacak bir diğer neden de IMEI Klonlanması’dır. IMEI Klonlama (Kopyalama) sonucunda kullanılan cihaz iletişime kapanarak devre dışı kalmaktadır. Bu can sıkıcı hadise cep telefonu kullanıcılarının bizzat başlarına gelebileceği gibi çevrelerindeki insanlardan da bu terimi duymaları gayet olasıdır. 

IMEI Klonlama Nedir, Nasıl ve Neden Yapılır, Klonlanmış Telefon Nasıl Anlaşılır, İmei Klonlamış Telefon Kapanır Mı, Iİmei Klonlamış Telefon Nasıl Açılır? gibi soruları bu yazımızda tüketiciler için cevaplamaya ve bu olumsuz durumla karşılaşılması halinde neler yapılması gerektiği üzerinde durmaya çalışacağız.

Öncelikle IMEI ya da IMEI numarasının ne anlama geldiğini ifade ederek başlayalım. İngilizcede ‘’International Mobile Equipment Identity’’ olarak geçen ve dilimize ‘’Uluslararası Mobil Cihaz Kodu’’ olarak çevrilen  IMEI kavramı, 15 rakamdan oluşan ve benzersiz nitelikte olan uluslararası bir kimlik numarasını ifade etmektedir. Benzersiz olmasının bir sonucu olarak da her mobil cihazın üretiminde farklı bir IMEI numarası kullanılmaktadır. Yani bu yapılanın yeni doğmuş bir bebeğe vatandaşı olduğu ülke tarafından benzersiz bir kimlik numarası vermeye benzer nitelikte işlem olduğunu söyleyebiliriz.

IMEI Klonlama Nedir?

Yukarıda bu numaraların benzersiz olarak her cep telefonu için özel üretildiğini belirtmiştik. Bu özel numaralandırmaya rağmen aynı anda iki farklı cihaz için de aynı IMEI numaralarının kullanılması durumu ile karşı karşıya kalınabilmektedir. İşte bu durum IMEI numarasının kopyalanması (klonlanması) olarak ifade edilmektedir.

IMEI Klonlama Neden ve Nasıl Yapılır?

Bu klonlama işlemi, gerçek kullanıcı bilgisinin dışında cihaz kimlik bilgisinin bir şekilde ele geçirilerek ya da elde edilerek kullanılması anlamına gelmektedir. Yurt dışından ülkemize kaçak olarak getirilen yani kayıtsız olan cihazların iletişime açılabilmesi için IMEI numarası üzerinde kayda alınarak aktif hale getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle kötü niyetli kişiler tarafından kimi zaman rastgele kimi zaman da bir numara serisinden türetilerek seçilip kullanılan IMEI numaralarının, sistem tarafından kopyalandığı tespit edildiğinde gerçek kullanıcının da telefonu iletişime kapatılarak mağduriyetlere yol açmaktadır. Kaçak cihazları iletişime açma aşamasında klonlama yapıldığı gibi farklı bir senaryo ile de bu durumla karşılaşılabilmektedir. Tüketici tarafından yetkili teknik servise onarım için verilen cep telefonu üzerinde ana kart değişimi yapıldığında o cihaz için yeni bir IMEI numarası kullanılmakta ancak satıcı tarafından o yeni kullanılan IMEI numarasının yetkililere bildirilmemesi nedeniyle cep telefonu klonlanmış numara statüsünde işlem görerek bir süre sonra iletişime kapalı hale getirilmektedir. 

Klonlanmış Telefon Nasıl Anlaşılır?

IMEI numarası klonlanmış telefonun anlaşılabilmesi için iki (usul) yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki aslında tarafınıza bilgilendirme yapılmasıdır. Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) böyle bir durumda size bilgilendirme kısa mesajı göndererek cihazın kimlik bilgisinin kopyalandığını haber vermektedir. İkinci yöntem olarak BTK Tüketici İletişim Merkezi’ni ALO 120’yi arayarak cihazın IMEI numarasını sorgulatarak bilgi edinilebilmektedir. Diğer yöntem ise e-Devlet üzerinden verilen ‘’IMEI Sorgulama’’ hizmeti sayesinde kopyalama olup olmadığını tespit edilebilmektedir.

IMEI Klonlamış Telefon Kapanır Mı?

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile BTK'ya kimlik bilgileri değiştirilmiş (klonlanmış) ürünleri iletişime kapatma hak ve yetkisi tanınmıştır. BTK sahip olduğu sistem üzerinden aynı seri numarasına sahip olduğunun tespiti yapılan tüm cep telefonları iletişime kapatmaktadır. 

IMEI Klonlamış Telefon Nasıl Açılır?

İletişime kapatılan cep telefonlarından gerçek kullanıcıya ait olan için tek bir GSM numarası ile eşleştirme işlemi yapılmakta ve böylece bu cihaz iletişime tekrar açılmaktadır. Bunun için de cihazın gerçek sahibi olduğunuzu ispatlamalı yani ürüne ait faturayı ibraz etmeniz gerekmektedir. Cihazı satın aldığınız satıcıya gerekli evrakları ibraz ederek talebinizi dile getirebilirsiniz. Ancak cep telefonu sadece son durumda eşleştirilen GSM numarası ile kullanılmaktadır. Farklı bir GSM numarası ile kullanımı mümkün değildir.

IMEI Klonlamanın Tüketiciye Etkileri Nelerdir?

Klonlama işleminin tüketici üzerinde etkisi olumsuz nitelikte karşımıza çıkmaktadır. Telefonun kullanımının tek GSM numarası ile sınırlandırılması, tüketiciler açısından özellikle ürünlerini satacakları ya da bir başkasına kullanım amacıyla verecekleri zaman ciddi mağduriyetler oluşturmaktadır. Eşleştirme tek numara üzerine yapıldığından sahip olunan telefonun ikinci el piyasası kapalı hale gelmekte ve ekonomik açıdan tüketicinin beklediği faydayı sağlayamamaktadır. Tüketiciler adeta ‘’bu olayda bizim günahımız ne?’’ demektedir. IMEI klonlanmış cihazlar, muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mal statüsünde kabul edilmektedir. Garanti süresi içerisinde böyle bir durumla karşılaşılması durumunda satıcı firmaya başvuruda bulunarak inceleme yapılması sonuç alınamadığı takdirde ise ‘’ayıplı mal’’ kapsamında cihazın bedeline göre tüketici hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemelerine müracaat edilmesi gerekmektedir.

Tüketici hakları alanında bu yazıya benzer daha fazla bilgi verici yazıya ulaşmak ve merak ettiklerinizi sormak için www.tuketicibiliyor.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

5 yorum:

  1. elinize sağlık yararlı bir makale olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba

    Bloggerlar olarak telegram grubunda buluştuk, yazılarımızı ordan paylaşıyoruz, daha fazla kişiye ulaşıyoruz. Telegramda kimseye numaranızı vermiyorsunuz zaten google plus grupları gibi düşünün. Grubun adı Blogger Türkiye. Eğer katılırsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evrensel bir tutum sergilemeyecekseniz o işleri hiç yapmayın daha iyi. Blogsozluk de aynı şeyi yapıyor. Fakat başarılı olamadı.
      Neden biliyor musunuz?
      Blog yazarlarına karşı evrensel bir tutum sergilemediler. Bilmem ne yazılarının tanıtımına müsaade etmeyiz şeklinde saçma sapan prensipler uydurdular.
      Bu şekilde bir yol alınması mümkün değil. Aynı şekilde başka platform kurucuların da aynı tutumu sergilediklerini gördüm.
      Peki aynı tutumu blogger sergilese blogger bu kadar tutunabilir miydi? Ayrım gözetmeksizin bütün bloggerlara hak tanımanız gerekir. Genel olarak bir çalışmada insanların baktığı temel kriter bu oldu artık. Evrensel yaklaşılıyor mu?

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.