Sitenizin veya blogunuzun başlığı nasıl olmalı?

29 Kasım, 2016
Site, blog başlığı nasıl olmalı?
Site, blog başlığı nasıl olmalı?
İşin en can alıcı noktasına geldik, internet siteleri veya blogların başlığı nasıl olmalı? Blogger sayfalarınızın başlığı nasıl olmalı? İnternet sitelerinin başlığı nasıl yazılmalı? İşte tüm bu soruların cevapları...

Bu konu ile ilgili çok yakın zamanda edindiğim bir tecrübem var ve bunu sizinle paylaşmak istedim. İnternet sitelerinin başlığı arama motorlarında konumu belirler. Sık kullanılan etiketler, içeriklerin konuları, SEO çalışmaları her ne kadar sizi ön sıralara çıkarsa bile, sitenizin başlığı özgün ve kaliteli olmazsa başarılı olmanız mümkün değildir.

Normalde önceki yıllarda sitelerin başlığı, "Marka - Lokasyon - İş kolu, faaliyet alanı, ürün" şeklinde olurdu. Mesela emlak haberleri ile ilgili bir site olsun elimizde, ismi de xyzemlak.com olsun. Bu sitenin başlığı, Xyzemlak.com - Emlak Haberleri - Güncel Emlak Haberleri şeklinde olmalıydı önceki yıllara göre. Ama artan site sayısıyla birlikte bu tür başlıkların ön sıralara çıkması mümkün olmaz hale geldi artık. Bu siteye sadece emlak haberleri diye başlık vermenizde bir işe yaramayacaktır. Tabi dediğim gibi her hangi bir reklam çalışmanız yoksa eğer. Bunların dışında bu siteye daha özgün bir başlık bulmamız gerek. Örneğin "Emlak Haberlerinin Xyz Adresi, Xyz Emlak" tarzında özgün bir başlık yazabiliriz. Bu özgün başlık sizi hiç beklemediğiniz yerlere ulaştırabilir.

Bu konu ile ilgili tecrübem yukarıda verdiğim örnekle benzerdi ve sonuç olumlu oldu. Sadece bir gün geçmesine rağmen, başlığını değiştirdiğim internet sitesi, ilk beşe girdi. Demek istediğim, bir emlak sitesine, haber, teknoloji haberleri, oyun siteleri ve benzeri konularda faaliyet gösteren internet sitelerine sahip olabilirsiniz. Ama kesinlikle büyük firmalara ait internet sitelerinin başlıklarına aldanıp, benzer başlıkları sitenize eklemeyin. Hüsrana uğrayan siz olabilirsiniz.

Site başlığı nasıl olmalıdır?


Sitenizin başlığını yazarken 70 karakteri geçmemeye özen gösterin. Uzun başlıklı siteler arama motorlarının hoşuna gitmez. İdeal karakter sayısı 50 ile 55 arasıdır.

Başlıklarınızda, sitenizde kullandığınız etiketlere yer verin. Arama motorlarında eşleşen kelimeler kalın karakter olarak gösterilir. Kalın olarak beliren kelimelerin sayısının fazla olması bir avantajdır.

Siteniz bilindik bir marka ise başlığınızı yazarken marka ismini ön sıraya yazmalısınız. Eğer bilindik bir marka değilse, etiketlere ilk sırada yer verin ve başlığın sonunda markanızı belirtin.

Pozitif mesajlara da başlıklarınızda yer verebilirsiniz. İnsanların ilgisini çekebilecek ve pozitif hissettirecek başlıklarda ilgi görebilir. Örneğin "Blog Tecrübem - Kaliteli bloglar için..." gibi.

Standart başlık formatı ise şu şekildedir:

Öncelikli etiket | İkinci önemli etiket | Marka ismi

Umarım bu yazım sizlere sitenizin ya da blogunuzun başlığını belirlemenizde yardımcı olmuştur. Son olarak şunları da eklemek isterim. Başlığınızı sürekli değiştirmek işinize yaramaz hatta SEO konusunda sitenize zarar bile verebilir. Sitelerinizin başlığını, içeriklerinizde yer verdiğiniz konulara veya kullandığınız etiketlere göre belirleyin. Kesinlikle özgün olmaya dikkat edin. Ayrıca unutmayın ki sitenizin yaşı da çok önemlidir.

2 yorum:

  1. Hocam başlığı değiştirsek sıralamamız düşer mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, sorunuzun yanıtı blogunuzun içeriğine göre değişir aslında. Blogunuzda paylaştığınız içeriklere göre anahtar kelimelerin yer aldığı bir başlıkla üst sıralara çıkmanız kolaylaşabilir. Örneğin kişisel blog aramasında üst sıralarda yer alan bloglara baktığınızda sık sık kişisel blog kelimelerinin yer aldığı içeriklere denk gelirsiniz.

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.