İçeriklerde telif hakkı olmayan görseller kullanın!

27 Ocak, 2017
İçeriklerde telif hakkı olmayan görseller kullanın!
İçeriklerde telif hakkı olmayan görseller kullanın!
Blog yayınları için ücretsiz görsel nereden bulunabilir? Ticari olmayan ücretsiz resimler nereden indirilir? Blog yayınları için ücretsiz, ticari olmayan görseller nasıl kullanılır? Telif hakkı olmayan resimler Google'dan nasıl indirilir?

Normal internet siteleri için veya blog sayfaları için özgün içerikler oldukça önemlidir. Google'da veya diğer arama motorlarında ön sıralarda yer almak için her ne kadar yazıların özgün olması gerekiyorsa bir o kadar da görsellerin de özgün olması gerekir. Yani SEO konusunda artı puan kazanmak istiyorsanız eğer özgün görseller de üretebilmeniz gerekir. Daha önceden yazdığım "Program ihtiyacı olmadan arka plansız logo yapımı" başlıklı yazımda görsel oluşturabilmek için basit yöntemlerden bahsettim. Bu yöntemlerden yararlanarak yayınlarınız için görseller oluşturabilirsiniz.

E tabi haliyle bazen görsel oluşturmak istemeyebilirsiniz, hatta hazırladığınız görselleri beğenmeyip Google görsellerde karşılaştığınız bir resmi, görseli kullanmak isteyebilirsiniz. Ama unutmayın ki bu şekilde Google görsellerden ya da farklı sitelerden resimleri olduğu gibi indirip kendi içeriklerinize eklerseniz daha sonra başınız ağrıyabilir.

Ne olabilir ki?

Öncelikle başka kaynaklardan resimleri olduğu gibi indirip kendi içeriklerinize eklediyseniz ve AdSense gibi reklam sistemlerine başvurduysanız büyük ihtimal "kopya içerik" sebebiyle onay alamazsınız. Hadi reklam olayını geçtik, bu sefer indexlenme konusunda sorun çıkacaktır. Ayrıca resimlerin sahiplerinin de durumu fark etmesiyle hukuki işlem başlatma olasılıklarını da gözden kaçırmamak gerekir.

Ee ne yapacağız peki?

Ücretsiz olarak kullanıma izin verilen görselleri kullanmaya çalışmalısınız. Şimdi size uzun uzun ücretsiz resim bulabileceğiniz internet sitelerinin adreslerini sıralamak istemiyorum. Çünkü ücretsiz olarak kullanıma izin verilen görsellere zaten Google'dan ulaşılabiliniyor.

Google'dan nasıl telif haksız resim indirilir?


Google Görseller sayfasında bildiğiniz gibi istenilen konu hakkında resimler bulmak mümkün. Yalnız bu resimler arasından telif hakkı olan da var olmayanda. Telif hakkı olmayan ve tekrar kullanıma izin verilmiş görsellere ulaşmak için...
Google görseller kullanım hakları
Google görseller kullanım hakları
Yukarıya eklediğim resimde gösterdiğim gibi: İstediğiniz konuyla ilgili arama yapılır. Alt kısımda "Araçlar" ve ardından "Kullanım Hakları" seçeneklerine tıklanır. Son olarak "Ticari olmayan yeniden kullanım için etiketlenmiş olanlar" seçimi yapılır. Bu işlemlerin ardından ücretsiz olarak paylaşılan ve telif hakkı olamayan görseller karşınıza çıkar. İşte bu resimleri dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Sonlara doğru...

Yayınlarınıza görsel eklerken kesinlikle bu konuya dikkat etmelisiniz. Kopya yazılar kadar kopya görsellerin kullanımı da kesinlikle sitenize veya blogunuza zarar verecektir.

44 yorum:

  1. telif hakkından haberimiz vardı ama resim araması yaparken böyle bir filtrenin olduğunu bilmiyorduk,Teşekkürler! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. :) Ben de tesadüfen fark etmiştim.

      Sil
  2. Şimdiye kadar kullandığım görsellerin Google veya nerden ise belirtmiş olmam dahi geçerli olmuyor mu? Hep öyle yapiyordum 😕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söz konusu Google yani arama "motoru" olunca sizin yazılı olarak belirtmeniz pek bir işe yaramayacaktır diye düşünüyorum. Sonuçta görseli kendi blogunuzda kullanmış oluyorsunuz. Çözüm olarak ise yukarıda bahsettiğim şekilde görsel kullanmanız ya da yazı içerisine görsel eklerken "Yükle" seçeneği ile değilde "URL'den" seçeneği ile resim linkleri ekleyerek görsel eklemeniz daha sağlıklı olacaktır.

      Sil
    2. Her geçen gün öğrendiğim şeylere yenisi ekleniyor sayenizde.. teşekkürler 😊👍

      Sil
    3. Aklıma takıldı, bu güne kadar hiç bir blogger kullandığı görsellere telif ücreti ödemesi konusunda uyarı ya da herhangi bir ceza almış mıdır? :(((

      Sil
    4. Ben... :) Anadolu Ajansı ile bir sorun yaşamıştım :)

      Sil
    5. Aaa.. ne yapmanı istediler, o görseli silin gibi mi? yoksa daha sert mi oluyorlar? Offf.. canım sıkıldı şimdi

      Sil
    6. Sert tavırları vardı. "Ya aylık abone olun ya da mahkemeye veririz sizi, en az 6 bin lira ödersiniz dediler." O zamanlar acemi olduğum için direk blogu silmek zorunda kaldım. Daha sonra bir sorun olmadı. Ama blog sayfaları için bu tür yaptırımlar söz konusu değil. Bunu daha sonra anladım. Çünkü Blogger bir sosyal paylaşım alanı. Aynı Facebook ve Twitter gibi. Bu yüzden endişelenecek bir şey yok. Zaten siz fotoğrafların kaynaklarını belirtiyorsunuz. Ama haber ajansları bunu pek kaale almıyor. Yani ajanslara dikkat etmekte fayda var.

      Benim bu konudan özellikle bahsetmemin sebebi ise Google AdSense ve SEO. Çünkü kopya görsellerin paylaşıldığı blog sayfaları AdSense onayı almaz ayrıca arama sıralamalarında da ön sıralarda görünmez.

      Sil
    7. Anladım, en azından neyin nasıl olabileceği ile ilgili bir öngörüm olması cidden iyi oldu. Artık bu yayından sonra dikkat ediyorum ama eğer istediğim kare bende yoksa ve telifsiz karelerde de bulmakta zorlanıyorsam, o zaman hakikaten sıkıntı yaşıyorum. İşin Seo kısmını da anlıyor fakat yayın kalitemden de ödün vermek istemiyorum :)) en azından bundan sonra yayın yaptığımda gözönünde tutacağım noktaları biliyorum.. Blogtecrübem oturup yazdın uzunca, çok teşekkür ederim.. eline sağlık :)

      Sil
    8. :) Şöyle bir şey daha var: Örneğin telif hakkı olan bir fotoğrafı blogunuza eklemek istiyorsunuz. Fotoğrafı indirmeden link olarak eklerseniz pek sorun olmayacaktır.. Şu resme bi göz atın http://i.hizliresim.com/YD8NXD.png

      Sil
    9. Bazen bende görsel bulma konusunda sorun yaşıyorum ve url ile resim ekleyerek sorunu çözüyorum. Bu şekilde görsel eklediğiniz de hiçbir şekilde telif haklarını ihlal etmiş olmuyorsunuz...

      Sil
    10. Anladım.. link olursa sadece bir satır olmuş oluyor, yani resmin kendisi ancak o linke tıklandığında çıkıyor değil mi? (keşke mailden mi sorsaydım bunları :) )

      Sil
    11. Hayır resim görünüyor. Şu resme bi göz atın http://i.hizliresim.com/YD8NXD.png

      Sil
    12. evet evet gördüm.. tamam o zaman :)

      Sil
  3. Paylaşım için teşekkür ediyorum.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Ah telif ah yaktın bizi :) benim site o zaman dolmuş telifli resimlerle :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Bu konu oldukça önemli, dikkat etmek gerekir....

      Sil
  5. Bise sorabilir miyim ? Ben mobilden kullaniyorum ya malum googleden buldugum resmi indirmeye eriniyorum.Onun yerine telefondan görüntüsünü çekip koyuyorum.Bazen efekt yada kırpmada uyguluyorum.Bu şekilde indirmedigim icin bir link olmamış oluyor ya sanirim.Buda telif hakkina girermi ? Cnkü disardan bakildiginda direkt resmi aktarmis gibi görntü oluyor 😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Arama motorları açısından bir sorun teşkil edeceğini sanmıyorum (SEO malum...). Ama kurumsal firmaların web sitelerinden aldıklarınız için ise link vermeden kaynak belirtmeniz gerekir.

      Sil
    2. Ama nerden bulcaklarki benim koydugum resmi. 😃 Anlamadim ben bu isi.Bende kopyala yapistirmadigim icin sorun olmaz diye düşünüyordum.Telif hakları varsa ohoo benim bir cogunda var yandim :)

      Sil
    3. :) Kopya içerikleri bulan sistemler mevcut.

      Sil
    4. Çok zekiler :) tamam tesekkr ederim

      Sil
    5. Çok zekiler :) tamam tesekkr ederim

      Sil
  6. Ben de son paylaşımımda görsel ararken fark ettim bu ayrıntıyı. Resimlerin altında küçücük yazıyor telif hakkına tabi olabilir diye :) URL şeklinde kullanmak daha az riskli sanırım. Bilgi için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Tabi görsellerin URL sini alıp kullanmak daha iyi. Bu şekilde hiçbir sorunla karşılaşmayız. Rica ederim...

      Sil
  7. pixabay.com'u tek geçerim. Çok lazım olursa pexels.com.

    YanıtlaSil
  8. Bir şey sormak istiyorum; bu şekilde resmin urlsi ile yazıya eklemek bir ihlal yaratmıyor ya; sayfa açılışının hızına etki eder mi peki bu durum? Sonuçta blogger arşivimizde değil de başka bir sitenin bağlantısından çekmiş oluyoruz :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi, etki eder ama siteden siteye göre de değişir. Bunun için şöyle bir çözüm önerebilirim: https://hizliresim.com/. Görselleri bu siteye yükleyip buradan aldığınız linkleri blogunuzda kullanabilirsiniz.

      Sil
    2. Teşekkür ederim cevap için :)

      Sil
  9. Gerçekten insan ne kadar bilirse bilsin hep yeni bir şeyler öğrenebiliyor. Bunca yıldır böyle bir seçenek olduğunu duymamıştım. Elinize sağlık. Çok teşekkür ederim kendi adıma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim bu güzel yorumunuz için.

      Sil
  10. Merhaba pinterestten URL ile resim eklersek bir sorun yaşar mıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilginiz varsa aydınlatırsanız çok sevinirim

      Sil
    2. Merhabalar, kaynak pinterest olacaksa sorun olmaz tabi. Blogger'ın böyle bir özelliği mevcut zaten.

      Sil
  11. Bir şey sorucaktım ben YouTube kanalı açıcam ama istediğim görseller telifsizde yok bende telifli olabilir yazısı olan resimleri indirdim ve kirp tim öyle kullan din sıkıntı çıkarmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum, empati kurmak ve ona göre bir yol izlemek gerekir diye düşünüyorum.

      Sil
  12. Peki görseli kopyala yapıştır yapsak telif sayılır mı?

    YanıtlaSil
  13. Merhaba, benim aklıma farklı bir soru takıldı. Ünlü düşürlerin vaya sanatçıların sözlerini blogumda paylaşsam telife girer mi? steve jobsın bi sözü var onu paylaşmak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, metin konusunda telif değil de kopya içerik açısından değerlendirmek gerekir. Ünlülerin sözleri genelde her sitede olduğu gibi paylaşılıyor bu yüzden kopya içerik olarak nitelendirilecektir. Ama görsel olarak paylaşmak istiyorsanız Canva ve benzeri uygulamaları kullanabilirsiniz.

      Sil
  14. Çok teşekkür ederim blog sahibi. O son resim var ya son resim, hayatımı kurtardınız belki de. Blog sayfamda görsel paylaşırken telif kontrolünde çok zorlanıyordum. Böyük sevaba girdin böyük böyük. Canı gönülden teşekkür ederim.
    Bura güzelmiş yav? Takibe alayım ben burayı.

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.