Net ile Com arasındaki fark nedir? Hangisi daha iyi?

05 Aralık, 2016
Net ile Com arasındaki fark
Net ile Com arasındaki fark
Çoğu kez benimde düşünmeme sebep olmuştur bu konu: .net mi yoksa .com mu kullanmalıyım? Net uzantılı domain (alan adı) mi yoksa com uzantılı domain (alan adı) mi alsam? SEO konusunda .net mi daha iyi yoksa .com mu?

Sevgili dostlar bu yazımda, zamanında benim de çoğu kez kafamı kurcalayan bir konu hakkında tecrübelerimi paylaşmak istedim. Konumuz .net ile .com arasında ki farklar ve bu domain uzantılarının SEO etkisi.

Net uzantısı, önceleri bilgisayar ve ağ sistemleri ile ilgili kurum, kuruluş ve şahısların tercih ettiği domain uzantısıydı. Com ise hiç bir zaman bir kalıba, sektöre bağlı kalmadan tüm ticari işlerde kullanılmıştır. İnternet dünyası özellik bizim ülkemizde, .com ile tanındı. Bugün hala bir internet sitesi söylediğinizde sonunun .com ile bitmesi beklenir. Akıllı telefonlarımızın klavyesin de bile ".com" tuşu bulunmakta. Bu yüzdendir ki çoğu webmaster domain araştırması yaparken com uzantısını tercih etmek ister. Peki .net ile arasındaki fark nedir? İki domain arasında tek fark vardır, o da farklı şirketlere ait olmalarıdır.

SEO konusunda .com mu yoksa .net mi?


SEO konusunda domain önemlidir ama o kadar abartılmamalı. Mesela geçenlerde konutprojeleri.com adlı domainin fiyatını öğrenmek istedim, yaklaşık 150 bin TL gibi bir fiyat verdiler. Bu parayla ben başka bir domain alıp çok güzel reklam çalışması yapabilir ve konut projeleri yazılınca ilk sayfa da rahatlıkla yer alabilirim. Domain alırken önceliğiniz tabi com olsun ama istediğiniz alan adı önceden tescil edilmişse .net uzantılı alan adı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.

Domain uzantısı tercih ederken dikkat etmeniz gereken husus şu: domain seçerken sitenizin içeriğine, başlığınızla ya da markanızla uyumuna ve akılda kalınabilir olmasına dikkat edin yeter. Ama son olarak şunu belirtmek isterim. Tüm SEO kurallarını ve taktikleri uygularsak sonuç alabiliriz. Domain uzantı seçimi de SEO taktikleri arasına girer. Örneğin iki aynı domain, biri .net ile diğeri .com ile bitsin. İkisi de arama motorlarında yer alacaktır. Google ve diğer tüm arama motorları maalesef önceliği .com uzantılı olana verecektir ama gerekli SEO taktikleri uygulanırsa .net ön sıralara yerleşecektir. Bunun sayısız örnekleri mevcuttur.

Bu konu ile ilgili tavsiyelerim de bunlardı. Dediğim gibi önceliğiniz .com olsun ama önceden alınmışsa istediğiniz alan adı, com dışında diğer alan adlarını da tercih edebilirsiniz.

Aşağıda paylaştığım örnekler size karar vermeniz de yardımcı olacaktır:
canlı tv izle - ilk sırada - www.canlitvizle.io
dizi izle - ilk sırada - fulldiziizleyelimm.net
film izle - ilk sırada - filmifullizle.org
Umarım bu yazımla sizlere yardımcı olabilmişimdir.

1 yorum:

  1. Domain uzantılarının çeşitlendirilmesiyle domain ticaretinin önü kesilmiş gibi görünüyor. Onun dışında kullanılmış fakat sonradan boşa düşmüş domainleri de firmalar yüksek fiyatlardan satıyorlar.
    İnternette anladığımı kadarı ile domain üzerinden dönen bir ticaret var.

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.