Blogger linklerinde olan .tr uzantısı nasıl kaldırılır?

20 Şubat, 2017
Blogger linklerinde olan .tr uzantısı nasıl kaldırılır?
Blogger linklerinde olan .tr uzantısı nasıl kaldırılır?
Blogger (blogspot) da .tr uzantısı nasıl kaldırılır? Blogger bloglarında domain kısmında olan ve ülkelere göre değişen tr uzantısı nasıl kaldırılır? Blogger'daki tr uzantısının kaldırılmasının faydaları nelerdir?

Geçtiğimiz günlerde bir blogger arkadaşın sorusuyla hatırladığım bir konudan bahsetmek istedim bu yazımda, Blogger tr uzantısını kaldırma. Bir kaç yıl önce Blogger .blogspot.com şeklinde olan subdomainlere ülke bazlı değişen bir uzantı daha ekledi. Örneğin blogtecrubem.blogspot.com.tr şeklinde. İşte buradaki .tr uzantısı ülkelere göre değişmekte. Örneğin aynı bloga Pakistan'da girilince blogtecrubem.blogspot.com.pk, Rusya'da girilince blogtecrubem.blogspot.com.ru şeklinde değişmekte.

Bu değişiklik zamanında bir çok soruna neden olmuştu, eklentilerin çalışmaması gibi. E tabi Blogger ekibi bu konuya el attı ve bir çok güncelleme ile sorunu çözdü. Ama bu .tr uzantısını istediğimiz anlamına gelmez.

Ülke bazlı değişen bu uzantı, Alexa sıralamasında blogunuzun düşmesine neden olacaktır. İndexlenme konusunda pek bir şey söyleyemem ama görsel açıdan da pek hoş görünmediğini söyleyebilirim. Büyük ihtimal sizde bu konuda bana katılıyorsunuzdur.

Neyse konuyu fazla uzatmadan .tr uzantısı nasıl kaldırırız ona bakalım


1. İlk olarak Blogger kullanıcı panelinde sol tarafta yer alan "Şablon" sekmesine ardından da "HTML düzenle" seçeneğine tıklayarak kodların olduğu sayfaya ulaşın.

2. Daha sonra klavyeden Ctrl F tuşlarıyla aşağıdaki kodu bulun.
<head>
3. Bulduğunuz bu kodun hemen altına aşağıdaki kodları ekleyin.
<script type='text/javascript'>
      var blog = document.location.hostname;
      var slug = document.location.pathname;
      var ctld = blog.substr(blog.lastIndexOf("."));
      if (ctld != ".com") {
        var ncr = "http://" + blog.substr(0, blog.indexOf("."));
        ncr += ".blogspot.com/ncr" + slug;
        window.location.replace(ncr);
      }
</script>
4. Son olarak şablonu kaydederek blogunuzu kontrol edin.

Eğer yukarıdaki kod çalışmaz ve blogunuzdaki .tr uzantısını kaldırmaz ise aşağıdaki alternatif kodu kullanabilirsiniz.
<script type='text/javascript'> var str= window.location.href.toString(); if ((str.indexOf('.com/'))=='-1') { var str1=str.substring(str.lastIndexOf(".blogspot.")); if (str1.indexOf('/')=='-1') { var str2=str1; } else { var str2=str1.substring(0,str1.indexOf('/')+1); } window.location.href =window.location.href.toString().replace(str2,'.blogspot.com/ncr/'); } </script>
Bu kodu da aynı şekilde < head > kodunun hemen altına ekleyin.

Konuyla ilgili sorularınız olursa yorum yaparak bana bildirebilirsiniz. Ayrıca "Blog siteleri için 5 basit SEO taktiği" başlıklı yazımı da okumanızı tavsiye ederim.

7 yorum:

  1. Bunu nasıl yapacağını arayan çok kişi vardır eminim. Onlar için işe yarar bir yazı olmuş lakin benim tavsiyem kaldırmaya çalışılmaması yönünde :)
    Saygılarımla Sn. Blogcular... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi tamamen tercih meselesi, ama Alexa sıralamasında etkili olabiliyor..

      Sil
  2. O sorun giderildi sanırım..ilk kodda ben de sorun olmuştu.. ikincisini deneyeceğim şimdi :) bilgi veririm.. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldu.. Bu kodu kullanıyorum.. :) teşekkürler Blog Tecrübem.. :)

      Sil
    2. O sorun giderildi mi bilmiyorum ama ben kullanmaya devam ediyorum (yukarıda yer alan ilk kod). Bu arada okuma listesinden sizin blogunuza ulaşabiliyorum. Aynı şekilde kendi bloguma da. Herhangi bir sorun yok yani. Muhtemelen internet tarayıcılarındaki çerezlerden kaynaklanan bir sorundu, sanırım.. Rica ederim :)

      Israrla kullanmamın sebebi ise Alexa sıralaması... Tr yi kullandığımda sıralama yaklaşık 60 bin oynuyor :)

      Sil
  3. Merhaba. Ben hiç eklenti kullanmadığım halde .tr olmamıştı hiç. Ya da oldu da ben hatırlayamadım.
    Bir süredir yazı yazmıyordum ve webmaster tools kullanmıyordum.
    Şöyle bir sıkıntı var. Webmaster tools biraz değişmiş. Google gibi getir işlemi eskiden aynı gün oluyordu fakat bazı yazılarım 1 hafta bekledi index alabilmek için. Googlede .tr olmadan index aldı ama webmaster tools üzerinde hala google de eklenemedi yazıyor. Birde şöyle bir durum var linkler google de .tr uzantısız çıkıyor.Fakat webmaster tools da .tr uzantısız google gibi getir işlemi yapamıyorsun. Bir gariplik var anlayamadım. Bu konuda bilgin var mı ? Bu arada konuyu çok basit ve açıklayıcı bir şekilde anlatmışsın. Emeğine sağlık. Saygılarımla.Vesselam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, tr kullanımı kalktı. Search console a tr uzantılı olarak eklemiş olabilirsiniz. Şu an güncel linkiniz hangisi ise onu tekrardan mülk ekle seçeneği ile search console a eklemelisiniz.

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.