Wikipedia engeli nasıl kaldırılır?

01 Haziran, 2017
Wikipedia nasıl açılır?
Wikipedia nasıl açılır?
29 Nisan Cumartesi günü tüm dil seçenekleri için erişimi yasaklanan Wikipedia (Vikipedi) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Hatırlatmak gerekirse Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Wikipedia.org’u (Vikipedi’nin tüm dil sürümleri dahil) “terörizmi destekleyen” içerikler gerekçesiyle 29 Nisan’da engellemişti. Wikimedia Vakfı da konuyla ilgili Türkçe bir açıklama paylaşmıştı.

İşte Wikimedia Vakfının Genel Müdürü Katherine Maher'ın yayınladığı o açıklama:

29 Nisan Cumartesi günü Vikipedi Türkiye’de engellendi. Engellemenin devam etmesi durumunda, Türkiye’deki milyonlarca insan kendi ülkeleri ve dünya hakkında özgür bilgilere erişimi kaybetmiş olacak. Bilginin temel bir insan hakkı olduğuna inanıyor ve Türk hükûmetinden bu engellemeyi kaldırmasını talep ediyoruz. Devamı...

Peki sonuç?

Wikipedia engeli
Wikipedia engelinin ardından 
Sonuç olarak Wikipedia.org'a hala erişim sağlanamıyor. Peki bu uygulama sizce ne kadar doğru? Wikipedia'ya uygulanan bu erişim engeli sizce kaldırılmalı mı?

Bana sorarsanız uygulanan bu engelin kaldırılmasını isterim. Çünkü Wikipedia kullanıcıları tarafından kaynak gösterilerek içerik eklenen ve ticari kar amacı gütmeyen dev bir ansiklopedi. Kaynak gösterilerek istenilen her türlü içerik güncellenebiliyor. Bu yüzden yanlışlığı düzeltmek yerine erişim engeli koymak biraz saçma olmuş. Anlayacağınız pire için yorgan yakıyorlar.

Neyse işin siyasi kısmını bir kenara bırakıp Wikipedia'ya VPN'siz nasıl erişim sağlarız ona bakalım...

  • Erişim engelinin ardından Wikipedia sanırım yeni bir domain ile erişimi kolaylaştırmış. Normal Wikipedia.org'un başına "0" (sıfır) ekleyerek sayfayı yenilediğimizde Wikipedia'ya erişim sağlayabiliyoruz. Denemek için tıklayın ⇾ 0wikipedia.org
  • Bir diğer çözüm ise yasaklı sitelere erişim sağlayan siteler. Örneğin yasaksiz.org.
Bu yöntemlerle Wikipedia.org'a erişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu yayının ardından "İkinci Dünya Savaşı'ndan kareler ama "renkli"" başlıklı yazıma da bi' göz atın derim.

6 yorum:

  1. Güzel bilgi. Uyguladım işe yaradı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Bir de Esed ve benzerlerine diktatör diyorlar! Biraz dönüp kendimize baksak keşke... Bu yasaklamayı hic doğru bulmuyorum. Bilgilendirme için çok teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bunun diktatörlükle bir alakası yok. Türkiye ile yalan yanlış bilgiler yazılıyorsa silinmesi gerekir. Benim haberden okuduğum bilgide Türkiye'yi DAEŞ ile aynı zeminde gösteren yazılar yazılmış. Eğer silmiyolarsa böyle bir karar elbette doğrudur.

      Sil
  3. 👍 süpersin.. :) teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.