AdSense reklam yerleşimi nasıl yapılmalı?

20 Aralık, 2017
Reklam yerleşimi nasıl yapılmalı?
Reklam yerleşimi nasıl yapılmalı?
AdSense başvurusu ayrı bir dert, onay alması ayrı, yerleşimi ise apayrı bir dert. Aslında değil... Yani bizden istenenler, adım adım uygulanırsa bu tür teknik konular aslında o kadar zor değil. Şimdi gelelim sorularımıza; AdSense reklam yerleşimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Web sitemize, blogumuza en fazla kaç tane AdSense reklamı ekleyebiliriz?

Dostlarım, bu tür teknik konularda birden fazla kaynağa başvurarak en doğru bilgiyi edinmeye çalışın. Aksi taktirde yanlış yönlendirmelerle web sitelerinize ya da bloglarınıza zarar verebilirsiniz. (Daha sonra bahsedeceğim, SEO ile ilgili ipuçlar içeren yazılarımda bu konuyla ilgili detaylı örnekler vereceğim). Şimdi gelelim AdSense reklamlarına...

İlk olarak sayıdan bahsetmek istiyorum, AdSense reklam sayısından. Blogumuza, web sitemize kaç tane AdSense reklam eklentisi eklemeliyiz? Kaç tane banner reklam yer almalı blogumuzda?

Bu soruların bir yanıtı yok. Aslında sayı ile ilgili bir sınırlama yok. Yani en fazla 5 tane ya da 10 tane AdSense eklentisi ekleyebiliyormuşuz gibi bir şey söz konusu değil. Blogunuza ya da web sitenize dilediğiniz kadar AdSense reklam eklentisi yerleştirebilirsiniz, ama...

Asıl sorun reklam yerleşiminde!


Örneğin benim blogumda bir tane AdSense eklentisi yer alıyor. Başka bir blogda 10, bir başkasında ise 5. Önemli olan reklam sayısının fazla olması değil, ne kadar doğru yerleştirildiğidir.

AdSense ekibi de sayıya pek takılmaz. Reklam konusunda onların özellikle belirttiği ise yaptırımda bulunmamamız. Yani ziyaretçileri reklamlara tıklamaya mecbur bırakmamalıyız. Mesela pop-up reklamlar gibi...


Peki reklam yerleşimi nasıl olmalı?


Reklam yerleşimi konusunda biraz akıllıca hareket etmek gerekir. Bir kaç kuruş fazla kazanmak için siteyi reklamlarla donatmak yerine, etkili bir kaç alana bir iki tane reklam eklemek yeterli olacaktır. Ziyaretçilerimizi rahatsız etmek istemeyiz değil mi?

Kendi blogumdan örnek vermek gerekirse, sidebar kısmında bir adet AdSense reklam eklentisi yer alıyor. Bu eklenti sticky yani yapışkan bir eklenti. Sayfa ile birlikte hareket ediyor ve sürekli göz önünde bulunuyor. Bu eklenti mesela yazıların içerisine eklenen reklamlardan daha iyi bence. En azından kimseyi rahatsız etmiyor. Bu ve buna benzer yollarla reklamları göz önünde bulundurabilirsiniz.

Reklam engelleyicilerden haberiniz vardır!


AdBlock adlı reklam engelleyici bir eklentiden bahsetmiştim daha önce. Bu ve buna benzer eklentilerle reklamlardan kurtulabiliyoruz. Ama AdSense yayıncıları yani bizler için pek hoş olamayan bir durum bu. Gerçi AdBlock engelleyici kodlar mevcut ama reklam yerleşiminde akıllıca davranırsak bu durumdan pek etkilenmeyiz. Çünkü ziyaretçiler rahatsız olmadıkları taktirde bu eklentiyi kullanmak zorunda kalmayacaklardır. Çünkü kendimden biliyorum 😊

AdSense reklam yerleşimi ve "reklam sayısı" ile ilgili söyleyeceklerim bu kadardı. Umarım anlatabilmişimdir. Konuyla ilgili sorularınız olursa yorum yaparak bana bildirebilirsiniz.

13 yorum:

  1. Ben de reklam sayısından ziyade yerleşimin daha etkili olduğunu düşünenlerdenim.Çok fazla doldurup reklam tabelası gibi doldurmanın da manası yok.Ne demişler ''az olsun ama öz olsun''...Bilgiler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür değerli yorumunuz için. Aynen öyle az olsun ama öz olsun...

      Sil
  2. teşekkürler bilgilendirme için.

    YanıtlaSil
  3. Reklamın doğru yerleştirilmesi hem tıklanma hem de gösterim başına kazanç için avantaj sağlıyor. Güzel yazıydı İyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  4. Blogumda adblock kullanan okuyucular için bir eklenti kullanıyorum.
    Bunun adsense açısından ne gibi sonuçları olacağını bilmiyorum.
    Benim için HTML olarak eklediğim için kodlama ile ilgili bir sıkıntı yaşamadım.

    bloggereklentideposu isimli blog sitesinden aldım.

    Sizin bu kod hakkında görüşünüz nedir?
    Kullanmalı mıyım?

    Kodu eklediğimde adblock kullananların önüne bir perde çıkarıyor.
    Adblock eklentisini kaldırması uyarısını veriyor.

    uygulamalı görmek isterseniz burada.
    https://sayisaloyunlar.blogspot.com.tr/

    Reklam yerleşimi konusunda ise malum donattım her yeri. Sıkıntı yok devam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kodu kullanmanın bir sakıncası yok ama gereğinden fazla reklam ekleyerek ziyaretçilerinizi rahatsız etmemelisiniz.

      Sil
  5. Merhaba, adsense reklam sabitlemeyi internette araştırdığımda yasak olduğunu, bunun için izin alınması gerektiğini okudum. Yanlış da biliyor olabilirim.
    Siz bir yerden izin aldınız mı? Gerçekten bilmediğim için soruyorum.Ne zaman reklamı sabitlemek için internette bir araştırma yapsam beni vazgeçirecek yazılarla karşılaşıyoruum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun zamandır kafamı kurcalayan bir konuya değinmeyi unuttum.
      Çöp reklamları engeleyin deniliyor. Çöp reklamların hangileri olduğunu nasıl belirleniyor, siz bu konuda bir şeyler yaptınız mı?

      Sil
    2. Merhabalar, reklam sabitleme derken sağ tarafta yer alan "Reklam Alanı" ından bahsediyorsunuz sanırım? Bunun için kimseden izin almanıza gerek yok. Bununla ilgili bir yasakta yok. (http://blogtecrubem.blogspot.com/2017/08/blogger-eklentilerini-sayfa-ile-hareket-ettirme.html)

      Önerilmeyen reklam türü pop-up reklamlar.

      Çöp reklamlar konusu ise geliri düşük olan reklamlar. AdSense sayfanızda ne tür reklamları gösterip göstermeyeceğinizi belirleyip kazancınızı arttırabilirsiniz. Bunun detaylı araştırmasını yapabilirsiniz. Yakında konuyla ilgili bir içerik hazırlarım.

      Sil
    3. Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Evet, sağ taraftaki yazıyla kayan reklamı kastediyorum.
      Ben araştırma yapıyorum. Ancak bazen kafam çok karışıyor. Bazen de cesaret edemiyorum uygulamaya aslında.
      Link için sağolun. Bu eklentiyi kullanmaya karar verdiğimde sizin sayfanızdan yararlanacağım.
      Çöp reklamlar hakkında gerçekten de çok yazı var. Detaylı okuyup anlamam gerekiyor.Bazıları çöp reklamları filtrelediğinde kazancı azaldığını bazıları arttığını yazmış. Bu konuda biraz dikkat etmek gerekiyor sanırım.
      Tekrar teşekkürler...

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.