Ücretsiz paylaşılan Blogger temaları

03 Aralık, 2017
Lisanslı ve lisanssız Blogger temaları
Lisanslı ve lisanssız Blogger temaları
Ücretsiz olarak paylaşılan lisanssız Blogger temalarının faydaları ve zararları nelerdir? Lisanssız tema kullanımı AdSense başvurusu için bir engel mi ya da SEO için blogumuza zarar verir mi? Hepsi bir yana Blogger için lisanslı tema söz konusu mu?

Bana sıkça sorulur bu konu. Bu yüzden detaylı olarak bir içerik hazırlamak istedim. Öncelikle belirtmeliyim ki bir tema için Wordpress, Blogger fark etmez lisans nasıl alınır bir bilgim yok. Yaptığım ufak bir araştırma neticesinde anladım lisans olayı tamamen kodların şifrelenmesine dayanıyor. Tema için yazılan kodların şifrelenmesi ile bir nevi hırsızlığın önüne geçilmeye çalışılıyor ve bunu lisans olarak adlandırıyorlar. Aynı yöntem Blogger için de geçerli. Daha önce de mutlaka karşılaşmışsınızdır, şifrelenmiş footer linkler yer alır bazı Blogger temalarında. Yani mantık aynı ama yapılan bu işleme gerçekten de lisanslama diyebilir miyiz, bilmiyorum.

2011 yılından bu yana Blogger temalarıyla ilgili ben hiç bir sıkıntı yaşamadım. Ne bir uyarı, ne bir ceza hiç bir şey. Bir de uğraştığım, yenilediğim, yaptığım temaların da haddi hesabı yoktur. Ama bir kere Wordpress temasından dolayı mahkemelik oldum. Daha doğrusu temayı bana satan firma. Mahkeme kararı ile tema kaldırıldı ve sanırım ufak birde para cezası kesildi. Bu olaydan sonra tema konusunda fiziksel ispatların da yapılması gerektiğini düşünmüşümdür hep. Çünkü tema çalındığında en azından noter onaylı ya da varsa farklı bir kurum tarafından onaylı bir belge ile temalar geri alınabilir. Ama şifrelenmiş kodlarla ne ispat edilebilir bilemiyorum.

Blogger'dan bahsedersek!


Dostlarım ücretli tema ile ücretsiz tema arasında tek bir fark vardır, şifrelenmiş footer linkler. Bunlarında dışında sıraladıkları maddelerin çoğu ikna etmek için kullandıkları uyduruk laflardır. "Olur mu ya lisanslı tema bu, ömür boyu güncelleme garantisi veriyorum". Yalan, dolan...

Şöyle bir sıkıntı da var. Temaları kim üretiyor belli değil. Bugün aynı temanın on tane farklı sitede satıldığını çok rahat bir şekilde görebilirsiniz. Şifrelenmiş footer link konusunda bilgi sahibi olanlar hemen temaları indirip kendi sitelerinde satışa koyabiliyorlar. Tabi bir iki değişiklik yaparak. Çakmasın millet olayı...

Asıl tema üreticilerini merak etmenize gerek yok dostlarım. Onlar için temalarını satacakları çok güzel alanlar mevcut. Themeforest.net gibi. Zamanında benim de denemişliğim vardır.

Yani anlayacağınız dostlarım 5, 10 liraya aldığınız tema ile o temanın ücretsiz versiyonu arasında hiç bir fark yoktur. Sadece sayfanın en alt kısmında, yani footer kısmında şifrelenmiş bir link bulunmaktadır. Eğer siz o linki değiştirmeye çalıştığınızda blogunuz otomatik olarak farklı bir siteye yönlendiriliyor. Bunun dışında SEO ve AdSense konusunda hiç bir etkisi yoktur. Yani sözde lisanslı hali nasılsa, ücretsiz versiyonu da aynı.

A şifrelenmiş footer linki nasıl kaldırırız diye sorarsanız daha önce yazdığım "Blogger temalarındaki footer link nasıl kaldırılır?" başlıklı yazıma bi' göz atabilirsiniz.

Konuyla ilgili sorularınızı, tecrübelerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

9 yorum:

  1. Şifrelenmiş footer link nasıl kaldırılır'a gidiyorum ben; orada görüşürüz! Kaldırınca başka sayfalara yönlendirilmeyeceksem iyi bir şeymiş o! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok yönlendirilmiyorsunuz. Yalnız yorumlardan dolayı yazının bir kısmını silmek zorunda kaldım.

      Sil
  2. Merhaba, temalar hakkında güzel bir paylaşım olmuş. Benim size bir sorum olacak. Blogger temalarını güvenle indirebileceğimiz siteler hangileri? tavsiyede bulunursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, http://blogtecrubem.blogspot.com/p/kisisel-blog.html bu yazımda en alt kısımı kontrol edebilirsiniz.

      Sil
  3. Belki bir gün bende tema yapıp satarım :D

    YanıtlaSil
  4. Wordpress yüzünden mahkemelik olmanız ilginç geldi bana.Yaklaşık 2 sene blogger şemalarını kendim kurcalayıp kullandım ama benim de yaşadığım ufak bir reklam veren sitelere yönlendirme sorunu yüzünden bu konuda teknik bilgileri olan birinden yardım almak zorunda kalmıştım..Şimdi bir sıkıntı yok ve çok daha basit ve sade bir temam var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle bir sorun oldu. Evet blogunuz gayet şık, güzel...

      Sil
  5. Gayet açıklayıcı bir yazı olmuş. Aklında soru işareti olanları aydınlatmıştır.

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.