Anchor Text nedir? |
Oldukça basit ama SEO çalışmalarında bir o kadar önemli bir konuya yer verdim dostlarım bu yazımda, Anchor Text. Bakmayın öyle yabancı, artist bir kelime gibi göründüğüne. SEO çalışmalarında kullanılan o afili kelimelerden biri sadece.
Peki nedir bu Anchor Text dedikleri?
Türkçede "çapa metni" olarak adlandırılıyor. Bir belgeye, bir web sitesine bağlantı verilirken kullanıcılara görünen o mavi bağlantı metnine çapa metni, yani anchor text deniliyor. Dediğim gibi genelde mavi veya altı çizili şekilde görünür ama HTML ve CSS kodları kullanarak bu renge müdahale etmek mümkün. Örnek vermek gerekirse:
Kişisel bloglar ile ilgili güzel bir yazı paylaştım, okumak ister misiniz?Cümlesindeki "Kişisel bloglar" bir adet anchor text örneğidir. Kod kısmında ise bunun görünümü:
<a href="http://blogtecrubem.blogspot.com/p/kisisel-blog.html">Kişisel bloglar</a>bu şekildedir.
SEO ile ne alakası var bunun?
Backlinkler arama motorları için oldukça önemlidir, bunu hepimiz biliyoruz. Bir web siteden başka bir web sitesine verilen bağlantı ile sitemize değer katabilir ve aynı zamanda arama sonuçlarında üst sıralara çıkarabiliriz. İşte bu üst sıralara çıkma konusunda anchor textlerin önemi büyüktür.
Paylaştığınız bir içeriğe ya da bir web sitesine anahtar kelimelerin yer aldığı çapa metinleri ile bağlantı yani backlink alırsak, ilgili anahtar kelimelerde üst sıralara çıkmamız tesadüf olmayacaktır. Çünkü bu işlem arama motorlarınca doğru kaynak olarak algılanarak güven kazanımına neden olacaktır.
Anchor Text kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Bu kısım gerçekten önemli. Backlink alırken çapa metinlerine dikkat etmeliyiz. Aksi taktirde arama motorlarınca spam olarak algılanabilir ve ilgilendiğimiz anahtar kelimelerde bırakın üst sıralara çıkmayı ortadan kayboluruz. Bu yüzden backlink alırken çapa metinlerinin her backlink için özgün olmasına ve daha az anahtar kelime içermesine dikkat etmeliyiz. Tabi içerikle alakalı olması gerektiğinden bahsetmiyorum bile.
Dostlarım, anchor text ile ilgili bahsedeceklerim bunlardı. Bizzat deneyerek test edebilirsiniz. Tabi işin birde nofollow, dofollow kod kullanımı da var ama buna daha sonra değineceğim. Konuyla ilgili sorularınız olursa yorum yaparak bildirebilirsiniz.
Blog mu yazıyoruz sıfırdan site mi tasarlıyoruz zor iş ya aslında yaptığımız. Her şeye tek başımıza yetişmek cidden bazen yoruucu oluyor.
YanıtlaSilBence Blogger'ın güzelliklerinden bir tanesi. En azından kod yazmayı falan öğreniyorsun, ilgi duymaya başlıyorsun.
SilFaydalı bir yöntem, yapmak gerek bence de, teşekkürler.
YanıtlaSilBacklink alımlarında oldukça önemlidir. Ben teşekkür ederim değerli yorumunuz için.
Sil