Pasaport nasıl çıkartılır? (Pasaport aldım!)

20 Nisan, 2018
Pasaport
Pasaport
Yurt dışına çıkmak için yapılması gereken ilk işlemlerden biri de, bir adet pasaporta sahip olmak. Pasaport olmadan maalesef ülke sınırlarının dışına çıkamıyoruz. Peki pasaport çıkarmak için neler yapılır? Pasaport nasıl alınır?

Gezi, ziyaret, iş gibi sebeplerden dolayı yakın zamanda galiba yurt dışına çıkacağım. Bu yüzden normal vatandaşlara verilen ve ayrıca bordo diye adlandırılan bir pasaport çıkarttım. Pasaport çıkartırken yaptığım işlemleri ve karşılaştıklarımı da bu yazımda sizlerle paylaşmak istedim. Sistemin yenilenmesinden ardından pasaport çıkarma ile ilgili güncel bilgi faydalı olabilir diye düşündüm.

Pasaport çıkartmak için ilk önce T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Randevu Sisteminden randevu almamız gerekir. Bölgenin yoğunluğuna göre yakın bir tarih tercih edebilirsiniz. Bana iki ay sonrasına randevu vermişti.

Randevu aldıktan sonra pasaportun geçerlilik süresine göre pasaport harcı ve defter bedeli ödemeniz gerekir. Ödemeyi anlaşmalı bankalardan yapmanız gerekiyor. (Akbank, Denizbank, Finansbank, Garanti, HSBC, ING, Kuveyt Türk, Ziraat, Halk Bank, İş Bank, Vakıf, Yapı Kredi...)
2018 Pasaport Harç ve Defter Bedelleri
2018 Pasaport Harç ve Defter Bedelleri
Harç ve defter bedelini yatırdıktan sonra son altı ay içerisinde çekilmiş olan bir adet biyometrik fotoğrafa ihtiyacınız var. Randevu gününe kadar yapılması gereken tüm işlemler bu kadar.

Randevu tarihinde ise randevu aldığınız ilçe nüfus müdürlüğüne giderek pasaport işlemlerini başlatıyorsunuz. Burada görevliler ilk etapta parmak izleri alıyor daha sonra dekontları ve biyometrik fotoğrafınızı sizden istiyorlar. Yaklaşık iki dakika süren bu işlemin ardından fotoğrafınızı ve dekontlarınızı size geri iade eden memur, pasaportunuzun bir hafta 10 gün içerisinde adresinize ulaşacağını bildirerek işleminizi sonlandırıyor. Ve daha sonra PTT ile adresinize ulaşıyor pasaportunuz.

Yapılması gereken işlemler normalde bu şekilde ilerliyor ama pasaportunuzu daha erken bir tarihte almanızda mümkün. Örneğin ben randevu almadan gittim ilçe nüfus müdürlüğüne. En yakın 20 Hazirana randevu alabiliyordum ama bir arkadaşımdan aldığım bir duyumla randevusuz olarak nüfus müdürlüğüne gittim. Orada yalnız olmadığımı anlayınca daha çok sevindim. Çünkü gelenlerin yaklaşık %80'i randevusuzdu.😊 İşlemler bittikten sonra ise pasaport iki gün içerisinde adresime ulaşmıştı. Yani toplamda üç gün sürdü pasaportu almam.

Tabi bu ne kadar doğru bir hareket olur bilemem ama randevusuz gittiğinizde daha erken alabiliyorsunuz pasaportunuzu. İnanın burada mağdur olan sadece telefonları ile oynayan memurlar oluyor. Randevu alanlar ise ilk önce alınarak işlemleri kısa sürede hallediliyor.

8 yorum:

  1. Eski pasaportum daha önce blogumda bahsettiğim bir yangında yanmıştı. Yenisine henüz ihtiyaç duymadım ama yakında çıkartmak istediğimde yazından faydalanırım.

    Yangın yazısı: https://www.rehitu.com/2016/08/2-agustos-2015.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne diyeceğimi bilemedim. Büyük geçmiş olsun tekrardan. Allah ıslah etsin böylelerini, ne denir başka...

      Sil
  2. Aslında çok da zor değilmiş pasaport işlemi. YouTube'de özellikle çok zor olduğunu anlatan videolar var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ben araştırdığımda da uzun uzun yazılar okumak zorunda kalmıştım. Ama oldukça basit pasaport çıkartmak.

      Sil
  3. Ben de 1.5 ay oldu alalı. Sanırım benim serüvenim daha da kısa oldu. Gerekli evrakları öğrenmiştim emniyetten ve pazartesi sabahı gelmemi söylediler, elimde dosyamla gittim, bana randevum olup olmadığını sordular, daha önce bana söylenen cümleyi iletince evraklarımı aldılar ve önceki pasaportumdan parmak izi olduğundan hemencecik bitti işim. Ctesi de kargo ile teslim edildi yeni pasaport. Ama yenilenmeyen kağıt parçalarına bu kadar fahiş fiyat ödemek zoruma gidiyor açıkçası :(

    YanıtlaSil
  4. 2 ay uzun bir süre. biz randevuyu bir hafta sonrasına almıştık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nüfus Müdürlüğüne verildiği için olsa gerek :/

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.