Eski fotoğraflardaki 'kırmızı göz' sorunsalı!

03 Ekim, 2018
Analog filmli fotoğraf makinesi
Analog filmli fotoğraf makinesi
Eski eşyaları kurcalarken bir tane analog filmli fotoğraf makinesine denk geldim. Şaşkınlıkla birlikte biraz da eski günlere gittim. Gerçi çok değil, 20 yıl öncesine. "Kapağını açma, filmi yanar!" diye seslenen ağabeyimin o hali geldi gözüme bir an 🙂. Tuhaf duygular gerçekten. O zamanlardan kalan bir soru da aklımda belirdi tekrar. Bu yazıyı yazmama sebep olan soru, neden fotoğraflarda gözlerimiz kırmızı renge bürünürdü?
Fotoğraflarda gözlerin kırmızı görünmesi
Fotoğraflarda gözlerin kırmızı görünmesi
Daha sonraları dijital makine furyası başlamıştı, muhtemelen siz de hatırlıyorsunuzdur, hatta benim gibi evinde 2, 3 tane eski dijital fotoğraf makinelerine sahip olanlar da vardır. Bu makinelerde çekilen fotoğraflarda da kırmızı göz sorunu vardı. Hatta bazılarında gözlerin kırmızı çıkmasını engelleyen ayarlar da. Tabi daha sonraları bu ilginç kırmızı göz sorununun flaş ışığından kaynaklandığını öğrenmiştim ama akıl edememiştik Google amcaya sormayı. İnternetle yeni yeni tanışmaya başlayan bizler, "Nereden nasıl oyun oynayabiliriz?" sorularıyla geçirirdik tüm vaktimizi. Bu yüzden şimdilerde öğrenebildik ancak göz bebeğinin küçülmemesi sonucu ışığın direk retinaya teması ile görünen kılcal damarların fotoğraflarda gözü kırmızı renkli gösterdiğini. (bknz)
Dijital fotoğraf makinesi
Dijital fotoğraf makinesi
Evet dediğim gibi aniden gözümüze gelen yüksek ışıkta, göz bebeğinin tembel davranması sonucunda ortaya çıkan kılcal damarlarmış meğerse o kırmızılık, ilginç bir olay gerçekten. Eski fotoğraf makinelerinde daha sık karşılaşılır bu durumla ama şimdiki yeni makineler de bile denk gelinebilir bu kırmızı göz sorununa. Flaş ayarları ile ilgili bir durum aslında. Profesyonel fotoğraf makinelerinde dikkat ettiyseniz eğer bir kaç defa flaş patlar. Bu flaşlardan ilki gözleri hazırlamak içindir. Uyarıcı niteliğinde olan ilk flaşla kılcal damarların gerilmesi ve göz bebeğinin küçülmesi sağlanıyor, daha sonra ise gelen flaş ışığıyla fotoğraflar çekiliyor.
Flaş ışığı
Flaş ışığı
Bu sorunun sadece geceleri yani ışığın az olduğu ortamlarda gerçekleştiğini de belirtmek gerek. Gündüzleri yeteri kadar ışık alan gözümüz ani yüksek ışıklarda anormal tepkiler göstermeyecektir. Bu arada bu kırmızı göz durumunun göz sağlığı açısından iyiye işaret olduğunu söylüyor doktorlar. Yani normal sağlıklı gözlerin karanlık ortamlarda yüksek ışıklara bu denli bir tepki göstermesi gayet doğalmış. (bknz)

6 yorum:

  1. Faydali bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Yakışıyordu bana kırmızı gözler :)

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.
    Kırmızı göz sorununu biliyorum, ancak nereden kaynaklandığını ve nasıl olduğunu bilmiyordum. Bu paylaşımınız sayesinde neden olduğunu öğrendim. Şu anda kullandığım dijital fotoğraf makinemde kırmızı göz sorunu ile ilgili bir ayar var, ancak bu ayarın kırmızı göz sorununu çözdüğünü söyleyemem. Sizin de anlattığınız gibi kapalı ortamlarda ve daha çok akşam ya da gece çekilen fotoğraflarda kırmızı göz sorunu ile karşılaşılıyor. Gerçekten gün ışığında çekilen hiç bir fotoğrafta kırmızı göz ile karşılaşmadım. Teşekkür ederim. Kaleminize ve emeğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Recep Bey, ben teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

      Sil
  4. Böyle bir şeyin var olduğunu biliyordum. Nedenini sizin sayenizde öğrendik. Kaleminize ve elinize sağlık.

    SAYGILARIMLA

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.