Google Search Console'a site haritası nasıl eklenir?

05 Ocak, 2019
Blogger sitemap (site haritası)
Blogger sitemap (site haritası)
Maalesef blog maceramız sadece yazmakla bitmiyor dostlarım. Tabi sosyal mecralardaki hesaplarımızdan ziyaretçi çekebiliyoruz blogumuza ama daha tatmin edici bir trafik elde etmek istiyorsak webmaster dünyasına da ufaktan göz atmamız gerekiyor.

Arama motorlarının nasıl çalıştığını bilmek aslında işin en önemli kısmı. Eğer onların nasıl çalıştığını bilir ve bloglarımıza ulaşmaları için engelleri kaldırırsak, kolayca içeriklerimizn indexlenmesini sağlayabiliriz. İçeriklerimiz kolay ve hızlıca indexlenirse tabi daha çok okuyucuya ulaşmamız mümkün olacaktır.

En çok kullanılan arama motorlarından biri olan Google'un bu konuda sunmuş olduğu güzel bir sistem mevcut, Google Search Console. Google Search Console, Google tarafından sunulan ve web sitelerimizi Google arama sonuçlarında görüntülememize yardımcı olan ücretsiz bir araçtır. Bu araç aynı zamanda blogumuzun tarama hızını artırmamıza da yardımcı olur.

Daha önce paylaşmış olduğum "Blogum Google'da görünmüyor" adlı yazımda, Search Console'a nasıl üye olabileceğimizden bahsetmiştim. Paylaşmış olduğum direktifler doğrultusunda adım adım üyelik işlemlerini yapabilir ve kolayca site doğrulama işlemlerini gerçekleştirebiliriz. Bir sonraki adım olan site haritası konusuna da bu yazımda değindim.

Site haritası (sitemap) nedir?


Tabi ki bir haritadır site haritası. Web sayfalarımızda yer alan içeriklere, sayfalara, kategorilere erişimi kolaylaştıran bir harita. HTML olarak hazırladığımız site haritaları kullanıcıların kolayca içeriklere erişimini sağlarken, XML olarak oluşturduğumuz site haritaları ise arama motorlarının kolayca içeriklere ulaşmasını sağlar. Bu içerikte bahsettiğimiz site haritası tabi ki XML olarak oluşturulan site haritaları. Search Console hesabımıza ekleyeceğimiz XML site haritaları sayesinde arama motorları, web sayfalarımızda yer alan tüm URL'lere kolayca erişim sağlarak tarama işlemini gerçekleştirir.

Peki Google Search Console'a site haritası nasıl eklenir?


İlk olarak Google Search Console'a giriş yapıyoruz. Daha sonra sol tarafta yer alan seçeneklerden Site Haritaları seçeneğini tercih ederek ilgili sayfaya ulaşıyoruz.
Site haritaları
Site haritaları
Eski sürümü kullananlarda aynı adımları takip edebilirler. Ulaştığımız bu alanda;
Site haritası gönder
Site haritası gönder
Dilediğimiz site haritasını ekleyerek gönderebiliriz.

Peki hangi site haritalarını göndermeliyiz?


Dostlarım eğer konuyla ilgili yerli ya da yabancı kaynakları az çok incelediyseniz onlarca site haritasının paylaşıldığını görmüşsünüzdür. Yorum için ayrı, içerikler için ayrı, güncelenen içerikler için ayrı, sayfalar için ayrı ayrı onlarca site haritaları mevcut. Peki biz bunlardan hangisini eklemeliyiz?

Aslında sadece bir tanesini eklememiz yeterli olacaktır. O da
sitemap.xml
uzantılı site haritasıdır. Bu site haritası tüm sayfalarımızın taranmasına ve indexlenmesine yardımcı olacaktır. Ben de Blog Tecrübem için bu site haritasını kullanıyorum ve bu zamana kadar bir sorunla karşılaşmadım. Eski paylaşımlarda yer alan;
atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500
atom.xml
feeds/posts/full
feeds/posts/default?orderby=updated
feeds/comments/default?alt=rss
uzantılı site haritaları zaten artık kullanılmıyor. Hatta Search Console eklemek istediğinizde site haritası gönderilmedi şeklinde hata veriyor. Önceden ekledikleriniz ise çoktan kaldırılmıştır. Bunu da dün fark ettim.

Özel alan adı kullananlar için de değişen bir şey olmayacaktır dostlarım. Ama ek olarak sabit sayfalarınız için;
sitemap-pages.xml
uzantılı site haritasını ekleyebilirsiniz. Bu da sabit sayfalarınızın taranmasını sağlayacaktır.

Bu konuda bu kadardı dostlarım. Site haritaları konusunda maalesef endişelenen çok arkadaşımız var. Sanki biz site haritası göndermesek Google bizim blogumuzu taramayacak, indexlemeyecek gibi bir endişeye kapılıyorlar. Ama Google'un Search Console ile sunduğu bu davranışın aslında bir kibarlık göstergesinden başka bir şey olmadığını anlamaları lazım. Yani site haritaları göndermesek bile Google, noindex etiketiyle işaretlemediğimiz tüm sayfalarımızı tarayacak ve indexleyecektir.

7 yorum:

  1. Çok teşekkürler çok faydalı bir bilgilendirme oldu.

    YanıtlaSil
  2. Search console belirttiğiniz gibi yazıların düzenli dizine eklenmesini sağlıyor. Zamana bağlı yazı yazılıyorsa mutlaka kullanılmalı.

    Biraz önce yeni search console kullanımını internetten aradım.
    Anladığım kadarı ile yeni search console'da eski bir kaç özellik ilerleyen zamanlarda eklenecekmiş.
    Şu bağlantıdan okuyabilirsiniz. https://support.google.com/webmasters/answer/9073702?hl=tr
    Sayfayı tarama robot.txt şu an yeni search console'da kullanıma açık değil. Sayfada şuan desteklenmeyen özellikler şeklinde belirtilmiş.
    Bu özellikleri kullananlar varsa eski sürümden devam etmeleri gerekecektir.
    Eski sürümü kullanmak bana daha sağlıklı geliyor.
    Yeni sürümün kullanımı biraz ağır geldi. Url denetiminden sayfa linkini gönderme vs. beklemeleri uzun.
    Eski sürümde hemen tarayıp dizine ekleyin site haritasını gönderip çıkıyoruz.
    Yeni sürüm biraz otomatik olmuş fakat beklemesi fazla. Aynı hesaba geliyor.
    Yeni sürümün yerine oturması en az 1-2 yılı bulur.

    Yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. .xml uzantılı sayfam yok nasıl ekleyebilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarz araçlar kullanarak oluşturabilirsiniz. (https://www.xml-sitemaps.com/)

      Sil
    2. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  4. Vaow, aynı dediğiniz gibi yaptım ve bütün içeriklerimiz anında eklendi. Ayrıca bu siteye bayıldım! Çok yararlı içerikler var gerçekten. Tüm bu emeğiniz ve uğraşlarınız için çok teşekkürler. Çok yardımcı oluyorsunuz bize. (Siteyi yeni keşfetmiş bir acemiyim.)

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.