Google+'ın kapatılması bir utanç kaynağı olsa gerek!

14 Şubat, 2019
Google Plus kapatılıyor!
Google Plus kapatılıyor!
Evet son zamanlarda paylaşılan duyurular, haberlerle Google+'ın kapanacağı duyuruldu ve kesinleşti artık. Koskoca Google'ın sosyal paylaşım alanı olan Google+ maalesef kapatılıyor. Peki, Google Plus neden kapatılıyor?

2011 yılında Facebook'a rakip olmak için Google tarafından kurulmuştu Google Plus. Davetiye şeklinde üye alımı yapmaya başlamış ve bu günlere gelmişti. Ama nedendir bilinmez bir türlü Facebook'a rakip olabilecek konuma ulaşamamıştı. Siteye girenlerin kısa sürede siteden ayrıldığı gerçeği hep düşündürmüştü. Hatta bu konuyla ilgili paylaşılan istatistiklerde, kullanıcıların %90'ının 5 saniyeden daha az sürede Google Plus'ı terk ettikleri gerçeği de yer alıyor.

Hayır, bu sebepten dolayı kapanmıyor Google Plus!

Böyle bir başarısızlık Google+ ın kapatılması için gayet yeterli bir sebep aslında ama asıl neden değil. En son yaşanan bir belirsizlik Google Plus'ın ölüm emrinin imzalanmasına neden oluyor. Search Engine Journal'da yer alan bilgiye göre, geliştiricilere 500.000'den fazla kullanıcının özel profil verilerine erişmesini sağlayan bir yazılım hatası keşfedilmiş. Ancak Google, geliştiricilerin bu hatanın farkında olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını söylüyor. Ayrıca herhangi bir verinin kötüye kullanıldığına dair hiçbir kanıt da yok ortada.

İşte bu belirsizlik yüzünden Google'un sosyal ağı olan Google Plus kapatılıyor. Mart 2018'de keşfedilen bu yazılım hatası Google tarafından açıklanmadı. Çünkü Google herhangi birinin yaptığına dair bir kanıt bulamamıştı ayrıca verilerin de kötüye kullanıldığına dair bir kanıtı da yoktu. Bu yüzden açıklama gereksinimi duymamıştı belki de. Ama Wall Street Journal'ın haberine göre, Google yasal incelemelerden korktuğu için bu durumu açıklamadığı bilgisi yer alıyor. Tabi daha sonraları Google, konuyla ilgili detaylı açıklamayı Google Blog'da paylaşıyor.

Sonuç olarak kullanım oranının düşük olması ve beklentileri karşılamakta zorluk çektiğini belirten Google, sosyal ağı olan Google+'ı 2 Nisan'da kapatıp silmeye başlayacak. Bu süre zarfından verileri nasıl güvenli bir şekilde indirebileceğimizi açıklayan Google, Google+ servisiyle birlikte kullanılan Blogger ile ilgili nasıl sonuçların bizi beklediğini ve hangi eklentilerin çalışıp çalışmayacağını da duyurdu. İlgili linkleri sayfanın en alt kısmına ekledim.

Şimdi gelelim biz Blogger kullanıcılarına! Bizim ne yapmamız gerekiyor?

Bizim yapabileceğimiz çok bir şey yok aslında dostlarım. Sadece bazı ufak ayarları düzenlememiz yeterli olacaktır. Bunun dışında bizleri düşünen bazı arkadaşlarımız zaten bir çok Facebook grupları kurarak iletişim içerisinde olmamızı sağlayacaklar. 🙂

Blogger'da Google+ ile ilgili tüm eklentileri maalesef artık kullanamayacağız. En önemlisi de Google+ yorumları olsa gerek. Ama daha önce şu yazımda belirttiğim gibi Blogger yorum sistemini kullanmak bizim için daha avantajlı olacaktır. Profil sayfamız da artık eskisi gibi olacak. Tek bir sayfada belirttiğimiz tüm bilgiler görünecek. Sayfayı düzenlemek isterseniz sağ üst köşede yer alan "Profili Düzenle" butonunu seçerek gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.
Blogger profil sayfası
Blogger profil sayfası
Ben şimdilik bu şekilde düzenledim. Daha sonra tekrar düzenleyerek ayrıntılı bir profil sayfası oluşturmayı planlıyorum. Google+'ın paylaşım butonunu da kaldırdım. Artık ona da ihtiyaç olmayacak haliyle. Yerine ise LinkedIn ekledim. Bundan sonra LinkedIn'e zaman ayırmayı düşünüyorum. Google Plus konusu da bu şekilde dostlarım, ama...

Bu durumdan huzursuz oldum!

Google+'ın bir güvenlik açığından dolayı kapatılması ya da Google'un yaptığı açıklamaya göre yeterli ilgiyi göremediği için kapatılıyor olması beni düşündürdü açıkçası. Acaba aynı durum Blogger için söz konusu olabilir mi? Erkenden önlem almak mı gerekir yoksa? Çünkü her güvenlik açığı ya da her saldırı, tehdit şu an Google+'da olduğu gibi bizlere süre tanınmasına izin vermeyebilir. Bazı durumlarda aniden erişimi kesebilirler.

Güvendiğimiz dağlara kar mı yağdı?

Geçtiğimiz aylarda .blogspot.com uzantılı sayfalara erişim sağlanamadığında, özel alan adı eklemenin bir faydası daha olduğunu anlamıştık. Çünkü sadece özel alan adına sahip Blogger bloglarına erişim sağlanabiliyordu. Şimdi ise sadece özel alan adıyla yetinmeyip acaba Wordpress'e geçiş yapmak gerekir mi diye düşünmeden edemiyorum. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Kaynaklar:
  • Search Engine Journal Google+ duyurusu: https://www.searchenginejournal.com/google-is-shutting-down-google-admits-low-consumer-adoption/273113/
  • Wall Street Journal'da yer alan haber: https://www.wsj.com/articles/google-exposed-user-data-feared-repercussions-of-disclosing-to-public-1539017194
  • Bug ve soruşturma hakkında detaylar: https://blog.google/technology/safety-security/expediting-changes-google-plus/
  • Google+ 2 Nisan 2019'da kapatılıyor: https://support.google.com/plus/answer/9195133?hl=tr&authuser=0
  • Google+ verileri nasıl indirilir?: https://support.google.com/plus/answer/1045788
  • Google+ ve Blogger’da bir güncelleme: https://blogger.googleblog.com/2019/01/an-update-on-google-and-blogger.html

15 yorum:

  1. Wordpresse geçme ve âlan adı alma tahmini maliyeti hakkında bilgi verebilir misiniz? TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi, hosting paketleri siteye göre değişkenlik gösterebilir ama ortalama yıllık 100, 200 TL'ye iyi bir hosting firmasıyla anlaşılabilir. Alan adı ise şu an 50, 60 TL arası. 100 TL gibi bir ücretle de güzel bir tema satın alınabilir.

      Sil
  2. galiba kullandıkça wordpress e geçip geçmemeye karar vereceğiz....

    YanıtlaSil
  3. Blogger köklü ve kullanıcısı olan bir servis olmasına rağmen ilerleyen dönemlerde benzer bir kader yaşaması mümkün gibi geliyor. İnternet gelişiyor ve insanlar artık izleyerek öğreniyor. Blogger geliştirmelerini hızlandırmalı ve belirli dönemlerde güncellemelerini gerçekleştirmeli. Google+ gerçek anlamda sadece blog yazarlarına hizmet ediyordu sanki böyle olunca da varlığının anlamını yitirdi. Her şeyi zamana bırakarak yazı için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  4. Blogspot uzantısı kapandığı gün kuvvetle muhtemel blog yazarlığım da bitecek. Google plus kapanması hiç mi hiç iyi olmadı. Blogların iletişim ağına resmen darbe vurdu. Şu anda bloglar biraz daha ortada kaldı diyebilirim. Umarım yeni yollar bulunabilir.

    YanıtlaSil
  5. yazıda eksik bilgi var.

    gsuite kullanıcıları bu google+ kullanmaya devam edecek. kısacası şirket hesapları için dönüştürülen bir platform oluyor gibi birşey olacak. -ki bu çok iyi olacak. gruplarda paylaşılan porno içerikli şeyleri şikayet etmekten bıkkınlık gelmişti. insanlar resmen ahıra çevirdi.

    bununla ilgili google gsuite kullanıcılarına mesaj gönderdi. gelen maildan bununla ilgili bölümü altta yazıyorum.

    "G Suite müşterisiyseniz G Suite hesabınızla kullandığınız Google+ etkin olmaya devam edecek. Daha ayrıntılı bilgi için G Suite yöneticinizle iletişime geçin. Yakında yeni bir görünüm ve yeni özellikler eklenecek."

    YanıtlaSil
  6. Hocam yaklaşık 4 saattir sitenizde geziyorum. Çoğu bilgi var teşekkür ederim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim değerli yorumunuz için, umarım faydalı olabiliyorumdur.

      Sil
  7. Çok faydalandım. Teşekkür ederim :))

    YanıtlaSil
  8. G+ kullanmadığım için kendimi rahat hissediyorum ama gelecek günlerde ne olacak bilmiyoruz. Her şey bir iki adımla başlıyor zaten :( Sağol yazı için Ümit, eninde sonunda sana danışacağım yine :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google+'ın pek de gerekli olduğu söylenemez aslında. Şahsen benim için de değişen bir şey olmayacak diye düşünüyorum ama bakalım :) Siz sağ olun Sezer Hanım, teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.