Kafa Sözlük hakkında detaylı analiz, kitaplar ile alakası nedir ?

23 Şubat, 2021
Kafa Sözlük
Kafa Sözlük
Bu yazımızda, bir çok kişi tarafından merak edilen, oldukça yeni bir mecra olmasına karşın ciddi ivme elde eden kafa sözlük ile alakalı derinlemesine bir takım analizlerde bulunacağız.

Bu sözlük, tamamı ile özrü ve bir o kadar da bağımsız bir site olması ile biliniyor. Bir kurum ile bağı olmadığı gibi, tüzel varlık ya da kişi ile de bir alakası bulunmayıp tamamen bağımsız olduklarını bizlere ifade ettiler.  

En kafa sözlük sloganı olan bu mecra yaklaşık 4 ay önce kuruldu. Bu denli dar bir zaman aralığında zamanda, nasıl bu kadar ilgi gördü? Gelin hep beraber inceleyelim.

Her şeyin başında bu platformun küfürsüz bir yer olduğunu defaatle söylemekte yarar var. Burada küfür kesinlikle yasak, diğer interaktif mecraların aksine bu sözlük küfre müsaade etmiyor. Nedenini sorduğumuzdaysa, dış dünyada hayatımızın her alanında küfür zaten fazlasıyla var. Kafa Sözlük de küfürsüz, ‘ne olmuş yani?’ diyorlar. Her kesimden insanın bir mola verip, soluk alabileceği bir durak olarak kalsın istedik dediler. Ek olarak, küfürsüz bir şekilde yazmanın insanın yaratıcılığını ciddi oranda arttırdığına da inandıklarını söylediler. 

Bu sözlüğün, büyüyüp gelişmesindeki bir diğer sebep ise kitaplar ile münasebet içerisinde olmalarıdır diyebilirim. Zira çıkış sloganları, "800 tanıma ulaşan yazarlara kitap hediyesi" idi. Kitaplar için bu kadar ilgili olmaları, yazar kadrosuna da ciddi oranda yansımış durumda. Elbette sözlük içerisinde kitap önerileri adında kapsamlı ve oldukça geniş bilgiler içeren bir başlık mevcut. İsteyen herkes buradaki başlık üzerinden, farklı yazarların okuyup yorumladığı kitaplar için bilgiler bulabiliyor. Böylesine geniş ve yararlı listeler, okunacak ya da satın alınacak kitap  araştırma zamanında ön bir kaynak görevi gördüğü için pek önem arz ediyor diyebilirim.

Kafa sözlük’ün reklamsız bir interaktif platform olduğunu belirtmeden de geçmeyelim. Reklamsız bir geliştirme ile büyümeyi seçen sözlüğün bir takım temel masraflarının ne şekilde karşılanıyor? Ve ne kadar zaman daha kapital sisteme direnebilecekler bu gerçekten çok ciddi bir merak konusu. Anladığımız kadarı ile, yazarları ile iç içe, bir bütün olarak ilerleyen kafa sözlük, yazarların imece usulü bir geliştirme modeli ile her ihtiyaç için bir ucundan tutması ile, iyi niyetli bir büyüme sağlıyorlar. Bu şekilde ilerleyen bir oluşum daha önce kuruldu mu pek bir bilgim yok. Lakin seçilen yol oldukça zor ve engebeli gözüküyor, kafa sözlük ailesi ve çalışkan yazarlarına başarılar dilerim.

İncelememizi bitirmeden önce, kafa sözlük’ün son icraati ise gerçekten çok etkileyici. Üzerinde uzun uzun konuşup detay vermeye değer bir uygulama olsa da bizim o kadar zamanımız ne yazık ki yok. Her neyse, saadete gelecek olursak; yakın zamanda bir sözlük radyosu açılışı yaptılar. Bütünü ile sözlüğe entegre olan bu platform, kafa sözlük yazarlarının canlı yayın yapmalarına olanak sağlıyor. Radyo dinle linki üzerinden erişim sağlanan bu uygulama, yüzde yüz olarak kafa sözlük yazarlarına ait ve dışarıdan profesyonel bir yapım istemiyorlar. Amatör bir ruh ile, her yazarının gerek podcast, gerek amatör şarkılar gerek ise istediği konuda konuşma özgürlüğü verilen kafa sözlük canlı radyo uygulamasında hem yazmak hem de bu esnada yazarların yaptığı programları dinlemek oldukça keyif verici doğrusu.

Haftalık yayın programı için gösterdiğim link üzerinden görüntülenme sağlanabilir.

9 yorum:

  1. Kısa bir süre önce üye olmuştum. Sözlüklerin çoğunda olduğu gibi burada da çaylaklık süreci bulunduğunu görünce, "Bana sıra gelene kadar kaç zaman beklerim kim bilir" diye düşündüm ve uğraşmak istememiştim. Yıllarca çaylaklıktan yazarlığa çıkarmayan malum bir sözlük var. Neyse, iki gün evvel Kafa Sözlük'ten bir e-posta geldi. Çaylaklık sisteminin değiştiğini söylüyordu, sözlüğe davet ediyordu. Çünkü ne zamandır girmiyordum. Bu sabah 10 entry girdim bakalım. Bekliyorum. Özellikle blog tanıtımı için işe yarıyor sözlükler.

    YanıtlaSil
  2. Kafa Radyo ile bir ilgisi var mı? Açıkçası tek dinlediğim radyo. 😅 Sinan ile Sivrisinek favorim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Hayır, sözlüğe ait bir internet radyosu.

      Sil
  3. Kafa sözlük konusunda çok bir fikrim yok ama siteniz, blog yazan arkadaşlar ve tabi benim için de çok faydalı. Daha önce bir çok kez faydalı bilgileri alıp, kendi sayfama uygulamıştım. Emeğinize sağlık:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler güzel yorumlarınız için. Teknik konularda tecrübe edindiğiniz ve diğer yazarlara faydalı olabileceğini düşündüğünüz bir konu varsa buyurun, siz de konuk yazar olun.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim ama şu an halen bilenlerin, bu alanda sizin gibi yol gösterenlerin yazılarından faydalanmaya devam ediyorum 🙏 İleride bu tecrübeye ulaştığımda konuk olmayı çok isterim tabi ki ☺️

      Sil
  4. Bu sözlüğün kurucusu ilk kez Okan Bayülgene canlı bağlanmıştı. Gayet kültürlü entellektuel kendini ifade edebilen kitaptan konuşan birisiydi. Internette kaydı olabilir. Sanırım kafa sözlük 4 yıldan daha fazla bir geçmişi var. 10 yıldan az değil. Okan bayülgen de konuştuğunda kafa so,lük vardı. Orada tanıtım yapmıştı davet etti.

    YanıtlaSil
  5. ismi normalsozluk.com olarak değişti arkadaşlar.

    kaldığı yerden devam ediyor, bayağı da geliştirdi kendisini.

    sanırım patent ile ilgili bir sorun yaşamışlar.

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.