Canonical etiketi nedir, Blogger'a nasıl eklenir?

22 Aralık, 2017
Canonical etiketi nedir?
Canonical etiketi nedir?
Bir SEO konusu ile karşınızdayım dostlarım. Bu yazımda HTML kısmına eklenen Canonical URL (bağlantı) diye adlandırılan küçük bir koddan bahsedeceğim. Peki nedir bu Canonical etiketi? Canonical URL ne işe yarar? Blogger bloglarına Canonical etiketi nasıl eklenir?

Arama motorlarının kopya içeriklerden pek haz etmediğini hepimiz biliriz. Bu yüzdendir ki elimizden geldiğince en özgün, en kaliteli içerikleri ziyaretçilerimizle paylaşırız. Kopya içeriğin yanı sıra, aynı içeriğe birden fazla URL ile giriş yapılması da "duplicate content" yani yenilenen, tekrarlanan içerik olarak algılanabilir. İşte bu sorunla yani kopya içerik yaptırımı ile karşılaşmamak için Canonical URL yani Canonical etiketine ihtiyacımız vardır.

Canonical etiketi nedir?


Aynı içeriğe yönlendiren farklı bağlantılar arasında, arama motorlarının dikkate almasını istediğimiz  bağlantıyı işaret etmemize yarayan etikete Canonical etiketi denir.

Yukarıya eklediğim video ile daha anlaşılır olmuştur sanırım. Canonical etiketi ile arama motorlarının örümceklerinei hangi linki baza alacaklarını gösteriyoruz aslında.

Blogger bloglarına Canonical etiketi nasıl eklenir?


Aynı durum Blogger blogları için de geçerlidir. Örneğin bir yazımız için oluşan link şu şekildedir:
http://blogismi.blogspot.com/2017/12/deneme-yazi.html
Ama yorum yapıldığında bu link
http://blogismi.blogspot.com/2017/12/deneme-yazi.html?showComment=1274536664324#c2570377970603461164
şeklinde değişir. Gördüğünüz gibi iki farklı link var ama içerik aynı. İşte bu tür durumlarda kopya içerik damgası yememek için Canonical etiketine ihtiyacımız var. Blogger (blogspot) bloglarına ekleme konusuna gelirsek;

Blogger kullanıcı panelinde "Tema" ve ardından "HTML Düzenle" seçeneğini seçerek kodların yer aldığı kısma ulaşıyoruz ve burada Ctrl F yardımıyla
<head>
kodunu bulup, hemen altına aşağıdaki kodu ekliyoruz.
<link rel='canonical' expr:href='data:blog.url'/>
Daha sonra yaptığımız değişiklikleri kaydedip, blogumuzu kontrol edebiliriz. Bu arada eğer kodlar arasında;
<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
şeklinde bir kod yer alıyorsa Canonical kodunu eklememize gerek yok. Çünkü tema zaten Canonical özelliğini destekliyor demektir.

Bu konuda bu kadardı dostlarım. Normal web siteleri gibi yayın sayfalarına tek tek Canonical etiketi eklememiz gerekmiyor Blogger'da. Yukarıda yer alan kodu HTML kısmına eklememiz yeterli. SEO konusunda da sayfalarımızın değerini mutlaka arttıracaktır bu kod. Konuyla ilgili sorularınız olursa yorum yaparak bildirebilirsiniz.

Ayrıca bu yazımın ardından "Google ve diğer arama motorları nasıl çalışır?" başlıklı yazıma da bi' göz atmanızı tavsiye ederim. 

12 yorum:

  1. Teşekkürler bu güzel bilgi için .

    YanıtlaSil
  2. bu kod varmış bende ama ben yine de diğerini de ekledim. Sakıncası olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. All Head Content olan. Çıkmadı kod burada :)

      Sil
    2. İki tane gözüküyor şu an blogunuzda. Sanırım temanız destekliyor. O yüzden eklemeniz gerekmiyor <link rel='canonical'... kodunu.

      Sil
  3. Hocam bloggerde sayfa oluşturup bunu ana sayfa olarak nasıl yapabiliriz. domain.com/p/anasayfa şeklinde. Yani ana sayfayı tıkladığımızda açılan link domain.com/p/anasayfa şeklinde nasıl olur? Bazı sitelerde gördüm de. Bu konuda yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
  4. Hocam,gördüğüm site https://bilisimtestleri.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sayfada sadece özel yönlendirme söz konusu. Ana sayfanın linkini herhangi bir sayfaya yönlendirmiş. 301 yönlendirme olarak adlandırılır, Blogger'da ise Ayarlar > Hatalar ve yönlendirmeler > Özel Yönlendirmeler kısmından eklenebilir.

      Sil
  5. Hocam çok teşekkür ederim. Bir de blogger siteye google form dışında online test eklemek istiyorum. Bu nasıl yapılıyor siz biliyor musunuz? Bahsettiğim sitede online test de var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, form için https://www.jotform.com/?referral=lswmrKEPIJ linkini kullanabilirsiniz. Test seçeneği olabilir içerisinde.

      Sil
  6. Hocam bir de bu şekilde sayfayı, ana sayfaya 301 yönlendirme işlemi seo ve adsene açısından sorun teşkil eder mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AdSense için sorun oluşturacağını sanmam ama SEO konusunda hiçbir fikrim yok. Deneyimledikten sonra bizlerle paylaşırsınız artık :)

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.