Bir yazıyı çekici kılan şeyler

09 Temmuz, 2018
Bir yazıyı çekici kılan şeyler
Bir yazıyı çekici kılan şeyler
İyi bir yazar aynı zamanda iyi, kaliteli bir okurdur. İnternette her site daha çok okunmak, öne geçmek, ilk sırayı kapmak ister. Bunun yolu da Google amcaya yaranmaktır. Yaranmak için ilk şart güncellik; ikinci şart ise orijinalliktir. Kısaca eğer devamlı olarak yeni ve orijinal içerik üretmiyorsanız Google amca sizi sevmez.

Bazen de durum tersine döner. Yani siz sürekli yeni ve orijinal içerik üretseniz de Google amca yüz vermez. İşte bu noktada kaliteli yazılarla ve etkili başlıklarla okuyucuyu tavlamanız gerekiyor ki yazınız Google’ın dikkatini çeksin. Peki, bir yazıyı çekici kılan şeyler nelerdir? Anlatayım:

Merak uyandıran başlık


Yazarlığı bir kenara bırakıp okur olarak düşünelim. Bir yazıyı neden okuruz ki? Örneğin; haber sitesine girince en boş haberi bile bize okuturlar. Çünkü başlık ona göre atılmıştır: "İnanılmaz olay, o adam ülkemize geliyormuş."

Bu başlığı biraz analiz edelim;

İnanılmaz olay: “Sıradan bir olay bile olsa sen bunu okuyunca merak edeceksin” demek isteniyor.

O adam: "İçinden kim o adam acaba deyip tıklayacaksın" diyorlar.

Ülkemize geliyormuş: "Neden bizim ülkemize geliyor diyerek merak edeceksin, ayrıca bizim ülkemiz olunca ucundan bucağından seni de enterese ediyor" mesajı veriliyor.

Lafı fazla uzatmadan "merak uyandıran başlık nasıl olur" sorusunu cevaplayayım; Gizemli, farklılık uyandıran ve okurla bağ kuran bir başlık olmalı. Bunların dışında Guardian gazetesinin yaptığı araştırmaya göre;
  • 8 kelimeden ve ortalama 50 - 70 kelimeden oluşan başlıklar %21
  • Sayısal veri içeren başlıklar %22
  • Noktalama işareti kullanılan başlıklar %10
daha fazla tıklanıyormuş.

İlginç bir giriş


Giriş kısmı yazının köprüsüdür. Başlıkla kendinize çektiğiniz okuyucuyu yazının derinliklerine bu köprüden geçirmelisiniz. Giriş kısmında az önce oluşturduğunuz gizemin çözümünü verirseniz okuyucu köprüden geri dönecektir.

Burada birkaç güzel cümleyle gizemi pekiştirip yazının devamına doğru okuyucuyu ustaca aktarmak gerekiyor. Yoksa ki oltaya takılmış balığı çekerken kaçırmak işten bile değil.

Dolu dolu bir yazı


Artık ikinci paragrafa geçmiş bir okuyucu yazıyı büyük oranda sonuna kadar okuyacaktır. O yüzden okuru pişman etmeyin; mümkünse betimlemeye değil yararlılığa odaklanın, listeler ve paragraflar kullanarak nefes aldırın, araştırma yaparak içeriği doldurun.

Unutmayın; tek sefer balık tutmak sizi usta balıkçı yapmaz. Yazı bittiğinde okur size minnet duymalı ve ilk fırsatta tekrar size gelmeli.

Bu içerik Aruchan Blog (https://aruchan.net/) tarafından Blog Tecrübem için hazırlanmıştır. (Güncelleme: 02.01.2020)

3 yorum:

  1. Gece gece uyku tutmadı, sitenize gireyim dedim ve yeni yazınızı gördüm. Her zaman ki gibi güzel ve başarılı yazı olmuş. Başlıklar ne abartılı ne sönük olmalıdır ikisinin ortası olmalıdır.

    YanıtlaSil
  2. Farklı bakış açısı getirmişsiniz. Teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.