'2019 ile SEO'nun geleceği' adlı etkinliğe katıldım!

07 Mart, 2019
Kaan Gülten
Kaan Gülten
Kaan Gülten, namıdiğer SEO Hocası. Kendisini SEO Hocası döneminden hatırlayan var mı bilmiyorum ama gerçekten de denildiği gibi Türkiye'ye SEO'yu öğreten bir isimdi. SEO Hocası ile kısa sürede adını duyurmuş ve yıllardır arama motorlarında SEO kelimesinde başı çekmiştir. Ben ve benim gibi yüzlerce insanın da SEO kelimesiyle tanışmasına vesile olmuştur. Onunla tanışmak gerçekten de çok mutlu etti beni. (Fotoğraf çekinmeden olmazdı tabi Kaan Hocam 😉)

5 Mart Salı günü yani iki gün önce, SEO konusunda önde gelen firmalardan biri olan Webtures'ın bir etkinliği vardı, 2019 ile SEO'nun geleceği. Hazır fırsat varken bir arkadaşımla birlikte biz de katıldık. Kaan Gülten, Erhan Kolci, İlyas Alçok ve Abdurrahman Yılmaz'ın katıldığı SEO etkinliği tam anlamıyla mükemmeldi. Tabi bir kaç saatlik bir etkinlikte SEO ile ilgili tüm sırlar ortaya dökülmedi ama ilerleyen zamanlarda SEO ve dijital pazarlama alanlarında ne tür yeniliklerin bizi beklediği ve yapay zeka ile dijital pazarlama arasında ne tür ilişkilerin ortaya çıkabileceği konuşuldu. Diğer katılımcılardan gelen sorular ve alınan yanıtlarla da tabi kritik konular değerlendirildi.

Featured snippet konusu benim için büyük bir soru işaretiydi. Acaba nelerin özellikle yapılması arama sonuçlarında featured snippet olarak görünmemizi sağlayacaktı? Tabi otoriter sitelerin bu tür konularda avantajı var ama daha düşük kalitedeki sitelerin de featured snippet şeklinde karşıma çıkması beni düşündürmüştü. Bu konuda Apdurrahman Yılmaz'ın verdiği yanıt tüm soru işaretlerini kaldırdı. İçeriklerin soru yanıt şeklinde yazılması, özgün olması, imla ve dil bilgisi kurallarına uyması tabi ki önemli etkenler featured snippet için. Ama içeriğin farklı sayfalarda alıntı olarak paylaşılması ise anladığım kadarıyla bu işin en önemli nedeni. Çünkü Google'un, içeriğin herkes tarafından doğru olarak nitelendirileceğinden emin olması gerekir.
2019 ile SEO'nun geleceği
2019 ile SEO'nun geleceği
İçeriklerin önemi etkinlik boyunca vurgulandı. Benzersiz içeriklerin, içeriklerde kullanılan kaliteli görsellerin ve diğer materyallerin her daim bizlere organik trafik çekeceği gerçeği önemle vurgulandı.

Google'un anahtar kelime genişlemesi olarak isimlendirdiği türev kelimeler yani longtailler (uzun kuyruklu) de kendinden bahsettirdi. Yapılan aramaların %92'sinin türev kelimelerden oluştuğu bilgisi ise beni şaşırttı. Buradan biz blog yazarlarının niş blog oluşturmakla aslında ne kadar da doğru davrandığımız bilgisini çıkartabiliriz. Yani blog kelimesinde öne çıkmaktansa blog nedir, blog nasıl oluşturulur gibi anahtar kelime uzantılarında üst sıralara çıkmak daha çok trafik getirecektir bizlere.

Sesli arama özelliği ile SEO konusuna ne tür yenilikler getirileceği de son zamanlarda sıkça paylaşılan konular arasındaydı. Etkinlikte bu konuya ve tabi ki YouTube'a da yer verildi. Sesli aramalarda insanların daha çok uzun kuyruklu anahtar kelimeleri tercih ettiği ve bunun avantaja dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı.

Bölgesel SEO çalışmalarında tekrar eden içerikler ya da anahtar kelimeler spama düşmek için yeterli olacaktır. Buna çok dikkat etmek gerekir. Etkinlikte gelen sorulardan biri de bölgesel SEO ile alakalıydı. Aslında bölgesel SEO çalışmalarının sırrı nedir diye soruldu. Bende acaba teknik anlamda farklı bir şeyler yapılabiliyor olabilir mi şeklinde düşünürken Webtures ekibinin yanıtı da içerikler yönünde oldu. Tabi Blogger editör sayfasında yer alan konum ayarı kısmı gibi ek bilgiler de bölgesel SEO çalışmalarında mutlaka işimize yarayacaktır.

Son olarak backlink konusuna da yer vermek istiyorum. Bu konu da bendeki soru işaretlerinden biriydi. İçerik mi yoksa backlink mi sorusunun yanıtı ile konu açıldı. Tüm SEO uzmanları bu soruya içerik olarak yanıt verdi. Arama motorlarının backlink konusunda yapılan suistimalin artık farkında olduğu ve bu konuda backlinklerin etkisini zamanla yitireceği belirtildi. Ki bu da olması gereken bir hareketti. Ama otoriter sitelerden alınan backlinklerin yine de göz ardı edilemeyeceği gerçeğini unutmamak gerekir.

Bu konuların dışında backlinklerden ziyade marka bilinirliğinin SEO'ya katkısının daha çok olacağı, birden fazla dil seçeneğine sahip sayfalarda nasıl hareket edilmesi gerekiği, Whatsapp ve diğer messenger uygulamalarının SEO açısından nasıl katkı sağlayacağı gibi konular da etkinlikte işlendi.
Etkinlikten bir kare daha...
Etkinlikten bir kare daha... :)
Bu güzel etkinlik için Webtures'a teşekkür ederim. Bir diğer etkinlik ise 14 Mart Perşembe günü saat 19:00 ile 21:00 arası Kolektif House Levent'te. Mutlaka katılın derim.

6 yorum:

  1. Çok güzel ve verimli bir toplantı olmuş, biz de istifade ettik. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Umarım sizin çok verimli geçmiştir saygılar blogunuzu takibe aldım

    YanıtlaSil
  3. Tekrar eden başlık ve içerikler konusunu merak ettim.
    Bölgesel aramaların etkinleştirilmesi için konum editör penceresinden konum belirtiyoruz. Tekrar eden içerikle ilgisi nedir?

    Ayrıca tekrar eden içerikler konusunda da bir soru sormak isterim.
    Sitelerde içeriklerin yapısı gereği başlıklar ve bazı içerikleri hemen hemen her yazıda kullanmak zorundayım.
    Onun dışında içeriğin büyük çoğunluğu farklı.
    Bunun tekrar eden içerik ve yeni içerik arasında bir oranı var mı acaba?
    Tekrar eden içerikten dolayı spama düşmek çok mantıklı gelmiyor.
    Birkaç yerde daha okudum fakat bu konularda yazan çok olduğu için güvenilmeyen kaynakların üfürdüğünü düşünüyorum.
    Siz burada yazınca merak ettim.
    Konum belirtince tekrar eden içerik varsa spama düşme gibi bir durum var sanırım yanlış anlamadıysam?
    Türkçe bilen dünyada bir çok insan olmasına rağmen arama açısından konum belirtmek örneğin Türkiye sınırları dışında bulunanları aramaların dışında tutmak demek olacaktır ki doğru olmaz sanırım.
    Fakat seoya ne kadar katkısı olduğunu bilmediğim için birşey diyemem.

    Konuşulan konular hakkında daha ayrıntılı bilgi verirseniz faydalanmış oluruz.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, bölgesel SEO çalışmalarında il, ilçe, semt gibi anahtar kelimeler sık yer alır. Belirli bölgeye hitap edildiği için genelde benzer içerikler, benzer anahtar kelimeler üzerine yoğunlaşırlar. Ama kendi sitemiz de olsa benzer içeriklerin sık tekrarlanması arama motorlarınca spam olarak algılanmasına neden olabilir. Tabi genel olarak ta sayfalarımızda paylaştığımız içerikleri tekrar kopyalayarak paylaşmamız pek doğru değildir. Konumdan kastım şu, eğer bölgesel SEO çalışması yapıyorsak konum bildirmemiz bize avantaj sağlayacaktır. Örneğin İstanbul Avcılar'da hizmet veren bir boyacı, Avcılar ve boyacı gibi anahtar kelimeler üzerine yoğunlaşırken konum bildirmesi de artı bir puan olarak değerlendirilir. Tabi Avcılar olarak konum bildirmesi bu içeriğin sadece Avcılar'da görüneceği anlamına gelmez.

      Sil
  4. Bu etkinliğe bende katılacaktım ama olmadı. Burda detaylı bilgilerinizi fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.