Google'dan dijital pazarlama terimleri

04 Mart, 2019
Dijital pazarlama terimleri
Dijital pazarlama terimleri
Biz blog yazarlarının da mutlaka dijital pazarlama konuları ile ilgili olması gerekir. Belki ürün satmıyor olabiliriz ama içeriklerimiz dijital dünyaya sunduğumuz en iyi üretimlerimiz. Bu yüzden daha çok okura ulaşmak ve bloglarımıza daha çok trafik çekmek için dijital dünyanın, pazarlama tekniklerinden ve terimlerinden haberdar olmamız gerekir.

Örneğin çok aşina olduğunuz şu afili terim olan SEO'dan bahsedelim. Paylaştığımız içeriklerin daha çok okunması ve daha çok etkileşim alabilmesi için arama motorlarında mümkün olduğunca üst sıralarda yer almamız gerekir. Bunun en zorlu ve en sevilen yöntemi ise SEO yani arama motoru optimizasyonudur. SEO ise dijital pazarlama tekniklerinden sadece biridir. Yani SEO dışında farklı yöntemlerle de bloglarımıza, web sayfalarımıza trafik çekebiliriz. Bu yüzden dijital pazarlama konularıyla ilgili daha çok araştırma yapmalı ve farklı teknikler de uygulamalıyız. Trafik çekmek adına bizler için oldukça faydalı olacaktır.

Bu yazımda Google'un paylaştığı (Google Digital Garage) ek bir bilgiye yer vermek istedim. Dijital pazarlama alanında ihtiyaç duyulabilecek ve yeni başlayanların mutlaka göz atması gereken dijital pazarlama terimleri listesi. Özellikle bir içerik olarak Blog Tecrübem'de paylaşmak istedim çünkü liste İngilizce olarak hazırlanmış ve ihtiyaç duyabileceğimiz daha farklı terimler de olabilir. Zamanla farklı kaynaklardan edindiklerimi, içeriği güncelleyerek daha da zenginleştirmeyi planlıyorum.

Dijital pazarlama terimleri


Analytics ya da Web Analytics Tools: Kullanıcıların web sayfaları ve mobil uygulamalar üzerindeki davranışlarını analiz etmemizi sağlayan araçlardır. Bu araçlar sayesinde web sayfalarımızı, mobil uygulamalarımızı iyileştirir ve pazarlama stratejilerimizi geliştiririz.

App, Application (Uygulama): Akıllı telefonlar, tabletler ve diğer mobil cihazlar için tasarlanmış ve kodlanmış olan programlardır.

Banner Ad (Banner Reklam): Web sayfalarında veya mobil uygulamalarda yer alan ve genlde görsel olarak tasarlanan reklam türüdür.

Blog nedir?: Google'un blog tanımı tam da şu şekilde; Bir kişinin yazdığı, genellikle konuşma biçiminde düzenli olarak güncellenen ve belirli bir konuya odaklı olan web sitelere verilen isimdir blog.

Browser (Tarayıcı): Bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletlerle internette gezinmemizi sağlayan bir bilgisayar programıdır. Chrome, Firefox, Safari bunlardan bazılarıdır.

Click­through Rate (CTR), Tıklama Oranı (TO): İnsanların ilgilendikleri ya da ilgisini çeken ögeleri tıklama sayısıdır tıklama oranı. Örneğin reklamlar.

Content (İçerik): Kullanıcılar için uygun olan dijital materyal. Metin, video, ses, resim gibi.

Conversion, Goal (Dönüşüm): Ziyaretçilerden beklediğiniz aksiyon, dönüşüm. Satın alma, izlenme, okunma gibi.

Conversion Optimization (Dönüşüm Optimizasyonu): Dönüşüm sağlayan kullanıcıların oranını artırmak için yapılan çalışmaların tamamı.

Conversion Rate (Dönüşüm Oranı): Dönüşüm sağlayan ziyaretlerinin oranıdır ve dijital performansı ölçmek için kullanılır.

Cost per Click (Tıklama Başına Maliyet): Bir dijital reklamda, tek tıklama için gerekli olan para miktarıdır.

Crawler ya da Spider (Palet, Örümcek): Arama yapan kullanıcıların sonuçlara ulaşmasına yardımcı olmak için içerikleri tarayan ve bilgi toplayan programlardır.

Desktop (Masaüstü): Bilgisayar ve dizüstü bilgisayar gibi mobil olmayan cihazlar.

E­-commerce (E-ticaret): Çevrimiçi ürün ve hizmet satışı.

Email Marketing (Eposta Pazarlama): Email mesajları ile bilgi paylaşımı ve ürün, hizmet destekleme işlemidir.

Home Page (Ana Sayfa): Bir web sayfasının tanıtıcı veya ana sayfasına verilen isim.

HTML: Web sitesi oluşturmak için tasarımcılar tarafından kullanılan dil, Hypertext Markup Language.

Impressions (Gösterimler): Bir reklamın görüntülenme sayısı için kullanılan terim.

4 yorum:

  1. Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık hocam

    YanıtlaSil
  2. Çoğu birbirine karıştırılan terimler
    Teşekkürler yazı icin

    YanıtlaSil
  3. Değerli bilgiler için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunuz için, umarım faydalı olur.

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.