4 adımda dijital pazarlama stratejinizi oluşturun!

15 Mart, 2019
Dijital pazarlama stratejisi nasıl oluşturulur?
Dijital pazarlama stratejisi nasıl oluşturulur?
Stratejisi olmayan bir dijital pazarlama kampanyası, planları olmayan bir inşaat projesi gibidir. Ne yaptığınız hakkında hiçbir fikriniz olmayacak ve sonuçta muhtemelen uzun süre kendini destekleyecek sağlam bir temel bulunmayacaktır. Bu stratejiler, kuruluşların kampanyalarını belirlemelerine yardımcı olur, böylece pazarlama akışlarının nasıl görünmesi gerektiğini her zaman bilirler.

Dijital pazarlama kampanyası tasarlamak, bir şirketin pazarlamasını geliştirmek için yapabileceği en önemli şeylerden biridir. Kampanyalarınızdan kazancınızı arttırmanıza yardımcı olacak etkili bir dijital pazarlama stratejisi oluşturmak için bu rehberi öğrenin.
Dijital Pazarlama Süreci
Dijital Pazarlama Süreci

Hedeflerin belirlenmesi


Atılacak ilk adım, kampanya oluşturma sürecinde olacaktır. Dijital pazarlama stratejisi geliştirirken, kuruluşların kampanya için hedefleri oluşturması gerekir. Bu hedefler, işletmenin hem bugününü hem de geleceğini yansıtmalıdır.

Örneğin, daha fazla aylık satış yapmak istiyorsanız (ve kim istemez?), stratejinizin temel ilkelerinden biri yeni müşterileri çekmek ve dönüştürmek olmalıdır. Önceki stratejilerinizi geliştirmenin yollarını belirlemek için önceki kampanyalardaki analitiği inceleyebilirsiniz.

İdeal alıcıyı çerçeveleme


Hedeflerinize karar vermenin iyi bir yolu, dijital pazarlama kampanyanızın tasarlaması gereken ideal bir alıcı oluşturmaktır. Bu, yalnızca kampanyanızın kimi hedefleyeceği konusunda bir fikir vermek için değil, aynı zamanda kampanyanızın içeriğinin nasıl tasarlanması gerektiği konusunda da faydalıdır.

İdeal alıcıyı oluşturmak, potansiyel müşterilerinizin nasıl olacağına inandığınız hakkında biraz bilgiye ihtiyacınız olacak. Cinsiyet, yaş, iş unvanı ve gelir düzeyi de dahil olmak üzere ideal alıcınız için en önemli olan demografiyi bulun. Örneğin, kampanyanızı 40+ yaşından büyük erkeklere göre modellemek istiyorsanız, içeriğinizi söz konusu kitleye hitap edecek şekilde tasarlayabilirsiniz. Bu bilgileri bir araya getirmek, pazarlama kampanyanızı uyarlamak istediğiniz alıcının profilini verir. Bu, içeriğinizi geliştirmeniz için size örnek bir örnek teşkil ettiği için başarılı dijital pazarlama stratejisinin önemli bir parçasıdır.

Pazarlama modeli


Dikkate alınması gereken diğer bir önemli husus, takip etmesi kolay ve basit bir pazarlama modeli oluşturmaktır. Bir pazarlama modeli, bir potansiyel müşterinin şirketinize girmesinden başlayarak son satışa kadar bir müşteri haline gelme sürecidir. Pazarlama modelinizin nasıl çalıştığını açık bir şekilde belirtmelisiniz, böylece bir müşterinin satın alma sürecinde nerede olduğunu tespit edebilirsiniz. Alıcınıza, kampanyaya başladığınızda onlar için bir sonraki adımın ne olduğu da açık olmalıdır.

Bir pazarlama modelinin neye benzediği konusunda farklı varyasyonlar var, ancak temel bir yapı şöyle çalışıyor:
  1. İlk adım, müşterinin sizden ve hizmetinizden haberdar olduğu farkındalıktır. Burası tanıtımınızı yaptığınız ve potansiyel müşterinin sizi değerlendirmek için ihtiyaç duydukları bilgileri nerede bulabileceklerini bilmelerini sağladığı yerdir.
  2. İkinci adım, müşterinin sunduğunuz hizmetle ilgilendiklerini gösterdikleri ilgi alanıdır. Buradaki asıl göreviniz, ürününüzün kendi sorunlarını çözmelerine nasıl yardımcı olabileceği konusunda bilgi sağlamaktır.
  3. Üçüncü adım, müşterinin sağladığınız ürün türünü istediklerini belirlediği arzu; onları, ürünlerinizin neden onlar için en uygun olduğuna ikna edeceğiniz yer.
  4. Dördüncü adım, müşterinin satın almaya hazır olduğu eylemdir. Satışı sonlandırma ve onları müşteriye dönüştürme zamanı.
Buradaki tek pazarlama modeli olmadığını unutmayın, bu nedenle modelinizin esnek kalması gerekir. Ayrıca, modeli düşey veya tüketici koşullarınız için özelleştirebilirsiniz. Örneğin, şirketiniz bir satıştan sonra müşterinin sadakatini korumak için gereken adımları planlamak isteyebilir. Pazarlama modeliniz açıkça tanımlanmışsa, daima göz önünde bulundurmanız gereken işleme sahip olacaksınız.

Hepsini bir araya koy


Bir pazarlama modeli belirlediğinizde, ideal alıcınızın satın alma sürecinin her aşamasında nasıl davranacağını göz önünde bulundurmalısınız. İlgilenen bir alıcıya nasıl yol göstereceğinizi öğrenin, böylece bir satışı hızlı ve verimli bir şekilde kapatabilirsiniz.  Alıcının yapabileceği ortak soruları veya şikayetleri düşünün. Geçmişteki potansiyel müşterilerden aldığınız herhangi birinden, özellikle de dönüştürmediğiniz kişilerden tasarı yapabilirsiniz.

Bunları bir araya getirdikten sonra, dijital pazarlama stratejinizin sağlam bir temeli vardır. Bir ipucunu dönüştürmeniz için gereken tüm gerekli adımları açıkça belirtmeli ve bu taslaktan ekibiniz potansiyel müşterilerin peşinden giderken izleyeceğiniz bir plana sahip olacaksınız. Bir strateji uygulanmadan, pazarlama kampanyanızın parçalara ayrılma şansı vardır. İzleyeceğiniz bir planınız varsa, en azından kampanyanızın nerede başarısız olduğunu bilirsiniz ve belirli pazarlama sorunlarına yönelik çözümler bulursunuz.

Misafir Blogger: Adım Sezgin Koyun. Pazarlama bilim uzmanı ve hali hazırda işletme doktorası yapmaktayım. Sosyal girişimcilik üzerinde bir tezim olmakla beraber finans, tüketici ve pazar hakkında da makalelerim mevcuttur.

5 yorum:

  1. abi merhaba. Benim sitemdeki reklamlara birileri çok fazla tıklamış ve hesabım 1 aylığına bloke olmuş. Tanıdığım bi WpMavi var birde Blogtecrubem var. Bunu nasıl engelleyebilirim bildiğin bir şeyler var mı? Bu reklamlar benim için çok önemli çünkü. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aktif olmayan trafik kaynağını nasıl engellir özet bu.

      Sil
    2. Merhabalar, Google maalesef geçersiz trafik konusunda çok katı davranıyor. Daha önce bu sorundan dolayı bir çok yayıncının hesabı kapatıldı. Genelde kendi reklamlarına tıklayanların hesabı kapatılıyor. Ama bu konu sizin için pek geçerli olmayacak gibi. Reklamların sizin tarafınızdan tıklanmadığı anlaşılınca hesabınız tekrar açılacaktır merak etmeyin. Gelen spam trafiği Google Disavow ile engelleyebilirsiniz. Ayrıca şu içeriği de okumanızda fayda var. (https://support.google.com/adsense/answer/1112983)

      Sil
    3. abi çok teşekkürler!

      Sil
    4. Rica ederim, inşallah bir an önce açılır AdSense hesabınız.

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.