AdSense reklamları sitenizi yavaşlatıyor mu?

11 Mart, 2019
AdSense reklamları sitenizi yavaşlatıyor mu?
AdSense reklamları sitenizi yavaşlatıyor mu?
Muhtemelen AdSense reklamları sizin de blogunuzu, sitenizi yavaşlatıyordur. Peki AdSense reklamlarını nasıl daha hızlı açılabilir yapabiliriz? Bir diğer deyişle AdSense reklamlarının sitemizin hızına daha az etki etmesi için neler yapabiliriz?

Önceleri AdSense onayı almak oldukça zordu. Şimdilerde ise anladığım kadarıyla AdSense onayı almak daha kolay ama kazanmak bir hayli zor. Tabi ülke olarak internet kullanım oranına, buna bağlı olarak ta dijital dünyada olan rekabet ve dijital pazarlamaya ayrılan bütçelere de baktığımızda, Türkiye'de AdSense daha az kazandırıyor diyebiliriz. Ayrıca söz konusu biz blog yazarları da olunca, bu kazanç iyice dibe vuruyor. Nihayetinde hitap ettiğimiz kitleler ortada.

Bu soruna ek olarak bir de AdSense reklamlarının sitelerimizi yavaşlattığı gerçeğini de göz ardı etmemiz gerekir. Günümüzde arama motorlarının site açılış hızlarına ne kadar önem verdiğini hepimizi biliyoruz. Benzer anahtar kelimelerde, rekabet ettiğimiz sitelerle kıyaslandığımızda, incelenen faktörlerden biri de sayfa açılış hızıdır. Kim ister ki ziyaret ettiği bir sayfanın geç yüklenmesini. Aradığım her neyse, geç açılan bir sayfadan hemen çıkarım ben mesela. Mobil cihazlardan hiç bahsetmiyorum bile.
Sonuç itibari ile Mustafa Keser'in anlattığı fıkra, az çok bize de hitap etmiş.🙂

Geçtiğimiz günlerde fark ettiniz mi bilmiyorum ama tüm AdSense reklamlarını blogumdan kaldırdım. Çünkü hızlı olduğunu düşündüğüm blogum meğerse geç açılıyormuş. Alexa'nın sayfa değerlerinde bir saniyelik açılış hızına sahip olan blogum, şimdilerde 2.6 saniyelik bir değere sahip. Google PageSpeed Insights'da durumlar daha da vahim.
Google PageSpeed Insights
Google PageSpeed Insights
Reklamları kaldırdıktan sonra Google PageSpeed Insights'daki değerler mobil için %94, masaüstü için ise %100'ü gösterdi. Yani blogum normalde çok çok hızlı ama AdSense çok etki ediyormuş. 

Peki AdSense reklamlarını hızlandırmak için neler yapabiliriz?


Deneme yanılma yöntemiyle AdSense reklamlarının site açılış hızlarına nasıl etki ettiğini az çok anladım. Örneğin, otomatik olarak eklediğimiz reklam türü özellikle mobil cihazlarda sayfa açılış süresini çok artırıyor. Eklenti olarak eklediğimiz AdSense reklamları ile birlikte otomatik reklamlar süreyi çok çok etkileyecektir. İki reklam türünü bir arada kullanmak yerine masaüstü için ayrı mobil cihazlar için ayrı reklam türlerini kullanabiliriz. Tabi eklediğimiz reklamların konumları da çok çok önemli. Örneğin duyarlı (responsive) bir temaya sahipsek, sidebar kısmına eklediğimiz AdSense reklam eklentileri, mobil cihazlarda sayfanın alt kısımlarında görünecektir. Bu şekilde kar sağlamayacak reklam birimlerini mobil görünüme ekleyerek sayfamızın açılış hızını düşürmektense, sadece otomatik reklam birimini ekleyerek, sabit ve vinyet reklamlar seçeneğini aktif hale getirmemiz daha faydalı olacaktır.
Bu tür deneme yanılma yöntemleriyle siz de hangi tür reklam biriminin daha kazançlı ve sayfanız için daha hızlı olduğunu tespit edebilirsiniz. Sonuç itibariyle doğru konumlandırılan reklamlar her açıdan fayda sağlayacaktır.

Bir diğer yöntem ise oldukça basit. Özellikle eklenti olarak AdSense reklamlarını ekleyenler kesinlikle bu yöntemi kullanmalı. AdSense'de oluşturduğumuz her reklam eklentisi için verilen kodlarda;
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
bu şekilde bir js dosya URL'i yer alır. Her eklediğimiz reklam eklentisi için biz bu kodu ekler ve sayfamızı daha da yavaşlatmış oluruz. Ama Blogger - Tema - HTML Düzenle seçenekleri ile ulaştığımız HTML alanında Ctrl F yardımıyla bulacağımız;
</head>
kodunun hemen üstüne;
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
bu kodu sadece bir kez eklememiz yine aynı işlevi görmesini sağlayacaktır. Bu kodu sadece bir kez ekledikten sonra her yeni AdSense reklam eklentisi için;
AdSense reklam kodu
AdSense reklam kodu
Geri kalan kodları sitemize eklememiz yeterli olacaktır. Tabi reklamlar görünmeye devam edecektir ama aynı zamanda sayfamızın açılış hızı da artacaktır.

Konuyla ilgili önerilerinizi yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

19 yorum:

  1. Benim sitemde de durum aynı şekildeydi ve ben tamamen kaldırdım. Hem zaten hızı düşürüyor hem de getirisi çok az. Benim için bütünlük de çok önemli renkler açısından. Yani ben tamamen kaldırdım ama dediğiniz gibi mobil ve masaüstü için ayrı ayrı kullanmak çok daha hızlı olmasına sebebiyet verebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Renk ve uyum konusunda oldukça başarılı blogunuz, tebrik ederim. AdSense reklamlarını ben de tamamen kaldırmayı düşündüm ama son bir kez neler yapılır diye bakmak istedim. Nitekim yazıda paylaştığım yöntemlerle birlikte, artık hız sorununu da aştım diyebilirim. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  2. Bu bilgiyi öğrendiğim çok iyi oldu, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka fayda sağlayacaktır. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  3. Adsense'i öncelikle kalite parametresi olarak görüp hiç gelir getirmese dahi sitede bir tane mutlaka reklam olması gerektiğini savunurum.

    Bir yıl içinde adsense için bir çok yerleşim denemesi yaptım.
    En verimli dönemi
    mobilde gösterim,
    masaüstünde gösterim,
    Yalnızca anasayfada, yayın sayfasında gösterim,
    Şekillerinin nasıl yapıldığını bu blogda öğrendikten sonra gördüm.

    Şunu belirtmeden geçmeyeyim. Sitede anlatıldığı şekli ile widget için ayar anlatılır. Yani adsense dahil bütün eklentiler için ayar yapabilirsiniz.

    En azından bu blogu okuyanlara fikir vermesi açısından bir yerleşimden bahsedeyim.
    Anasayfada hiç reklam olmasın,
    Masaüstü için yazıyı okurken sağdan kayar reklam,
    Yazı başına ve sonuna yazıiçi reklam,

    Sayfa başlığının altına reklam koymak geliri arttırdığı bir çok yerde yazılıyor fakat en çok tıklanan reklamlar yazıiçi reklamları.
    Mobil için 2 tane yazı içi reklamı yeterlidir.
    Otomatik reklam gösterim seçeneklerinin hepsi açık.
    Uygun yerlerde reklam gösteriyor, onların tıklanma oranları da yüksek.
    Mobil için 2 reklam,
    Masaüstü için 3 reklam optimumdur.

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Mehmet Bey, kesinlikle hiç gelir sağlamasa bile AdSense onayı alan bir site olduğunu vurgulamak adına en azından bir tane AdSense reklamı eklemek gerekir. Bunun dışında belirttiğiniz gibi deneme yanılma yöntemiyle sitelerimiz için en ideal reklam konumunu tespit edip uygulamamız gerekir. Yorumunuz ve katkılarınız için teşekkür ederim.

      Sil
  4. Adsense için bir eklenti vardı.
    Lazyadsense eklentisi.

    Bu eklentiden bahseden bir yazınız var mıydı hatırlamadım. Bir ara bunu da kullandım.
    Bu eklentinin yararı bütün reklamlar ilk sayfa açılışında yüklenmeden sayfada reklamı olduğu alana gelince reklam görüntülenmesini sağlayan bir eklenti.
    Bunun da bir yerde zararını okumuştum. Sonradan kaldırdım. Reklam az olunca gerekte kalmıyor.
    Bu konu hakkında görüşlerinizi öğrenmek isterim.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bu konuyla ilgili bir yazım yok. Ama bu türden kodlar, eklentiler var tabi. Hatta bir ara bir haber sitesi için benzer bir kod kullanmıştım. Aşağı indikçe görseller görünmeye başlıyordu. AdSense reklamları için de mutlaka benzer uygulamalar vardır. Tabi kodlara bakmak lazım, hız araçlarıyla test edip süreyi nasıl etkilediği anlamak gerekir. Reklamları hızlandırmaya çalışırken daha çok js kodları eklemek, tabi ki fayda değil zarar verir. En makul olanı ise ilk önce siteyi optimize etmek. Sitenin kodlarında düzenleme yapmadıktan sonra reklamları hız konusunda optimize etmeye çalışmak yanlış olur. Ben mesela temadan emin olduktan sonra sorunun AdSense'ten kaynaklandığını fark ettim. Daha sonra ise yazımdaki önerileri uyguladım. Ki en makul yöntem yazıda bahsettiğim yöntemdir. Çünkü js kodlarını azaltmış oluyor. Buda az da olsa hız konusunda fayda sağlıyor.

      Sil
  5. çok verimli bir yazı olmuş benim bloğa da baksanız tavsiyelerinizi dinlemek isterim saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, tabi. Masaüstü görünümde ortalama bir hız değeri söz konusu. Ayrıca sticky widget te kullanabilirsiniz. (https://www.blogtecrubem.com/2018/05/Blogger-sticky-yapiskan-widget-nasil-yapilir.html) Ama mobil cihazlarda çok düşük bir hız değerine sahip blogunuz. Siz de mobil görünüm için otomatik reklamları etkinleştirebilir ve sidebarda yer alan reklam eklentilerini gizleyebilirsiniz.

      Sil
  6. www.blogtecrubem.com/2018/05/Blogger-sticky-yapiskan-widget-nasil-yapilir.html)

    hocam bunu yaptım ama olmadı html1 2 3 4 5 ne varsa denedim adsense1 yazdım bir türlü sabitlemedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog Tecrübem için de aynı kodları kullanıyorum. Arama kısmından sticy widget şeklinde arama yapın. Daha önce bu konuyla ilgili farklı 3, 4 tane yazı paylaşmıştım. Mutlaka biri işinize yarayacaktır.

      Sil
  7. Sticky yazılarınızdan en iyi çalışan kod budur.
    https://www.blogtecrubem.com/2018/05/Blogger-sticky-yapiskan-widget-nasil-yapilir.html

    YanıtlaSil
  8. Site ve reklam hızlı açılınca T.O. arttığını gördüm. Birşey daha öğrendim.

    YanıtlaSil
  9. Çok faydalı bir yazı olmuş eöeğinize sağlık hocam uyguluyorum hemen

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, ads js kodunu bir kez kullanmak yeterli, ancak ads js kodunu head içerisinde kullanılmasını doğru bulmuyorum. Tabi bu benim düşüncem. Çünkü bir sayfanın yüklenmesinde öncelik HTML’in sonra css stil dosyalarının. Bu sebeple ads kodlarının sayfa yüklenme zaman problemli yok. Ads js kodunun yüklenme zaman sorunu tamamen reklam içerisinde sunulan görsellerin yüklenmesini geciktiren unsurlardır. Yani bunun da sayfa yüklenmesi ile bir alakası yok. Fakat blog sitesini analiz ettiğinizde bu durumu blog sitesinin öz kaynakları gibi algılanmakta. Çözümü ise ads js kodunun bir yüklenme zaman parametresinin eklenmesi veya buna benzer yani ads js kodunun blog sayfasında bulunun HTML ve css kodundan önce yüklenme isteğini geciktirmek gerekiyor. Bu konuyu biraz daha açıklayarak anlatmak ve yardımcı olabileceğim bir kaç ipucu var aslında yönetici arkadaşımız izin verirse tabi bir yazı paylaşmak isterim. Önerileri mobil sayfaları %100 yapmasa da %98 yaparız. Masaüstü cepte ona da %100 yaparız ortalama %99 yaparız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, tabi olumlu sonuçlar alabileceğimiz tüm işlemler uygulanabilir, uygulanmalıdır da. Dilediğiniz zaman Blog Tecrübem'e konuk olabilir ve tecrübelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

      Sil
  11. merhaba ben sildiğim mesajları geri getiremk istiyorum ama bunu nasıl yapacagımı bulamıyorum bana yardımcı olurmusunuz..?

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.