VPN nedir? VPN ne işe yarar?

30 Mart, 2019
VPN nedir? VPN ne işe yarar?
VPN nedir? VPN ne işe yarar?

VPN nedir?


İngilizce olarak Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) adı verilen, VPN genel olarak adından da anlaşılacağı gibi size internete olan erişiminizde özel ağ sağlayan bir sistemdir. Bu özel ağ nasıl oluşur? Güvenli midir? Bu özel ağ, tünel protokolü adı verilen ve verinin bir ağdan diğerine taşınmasına olanak sağlayan bir iletişim protokolüdür. Çeşitli tünel protokolleri bulunmaktadır ve VPN uygulamaları bu protokolleri kullanmaktadır.

VPN’i, yani Sanal Özel Ağı diğer insanların sizi rahatsız etmeden takılabileceğiniz özel bir loca gibi de düşünebilirsiniz. VPN ile dünyanın neresinde olursanız olun, diler ev ağınıza dilerseniz de şirket ağınıza ulaşabilirsiniz.

VPN’in genel olarak iki çeşidi vardır:
  • Remote Access VPN (Uzaktan Erişim Sağlayan VPN)
  • Site-to-Site VPN (Ofisten Ofise VPN)

Remote Access VPN 


Remote Access VPN, yani Uzaktan Erişim sağlayan VPN, internet üzerinden herhangi birine varolan özel bir ağa erişim sağlamaktadır. Bu özel ağ bir kurumun veritabanı veya ağ donanımı oluşturmuş olduğu ağ kurulumu olabilir. Remote Access VPN ile bir çalışanın şirketinin ağına direk bağlanmasına gerek kalmaz. Şirketin sağladığı gerekli VPN yazılımı ve giriş bilgileriyle çalışan ağa rahatça uzaktan da bağlanabilir. 

Remote Access VPN aynı zamanda bireysel kullanıcılar tarafından da kullanılabilir. Örneğin, evinizde de sanal özel bir ağ oluşturabilir ve de bu ağa herhangi bir yerden erişmek için giriş bilgilerinizi kullanabilirsiniz. Bu şekilde, ziyaret ettiğiniz web siteler sizin gerçek IP adresiniz yerine evinizin IP adresini görür.

Site to Site VPN


Buradaki Site kelimesi aslında özel ağın olduğu fiziksel lokasyona atıfta bulunuyor. Bu VPN çeşidinde dünyanın farklı yerlerindeki iki veya ikiden çok özel ağ birbirine bağlıdır ve hepside internet üzerinden sadece bir sanal özel ağa hizmet eder.

VPN nasıl çalışır?


Normal şartlarda VPN bağlantısı olmadan internet kullandığınızda bilgisayarınız öncelikle kullandığınız yerel ağ ya da yönlendiriciye; oradan da internet hizmet sağlayıcısı sunucusuna ve son olarak istek yaptığınız URL sunucusuna bağlanır ve yanında verilerinizi de taşır. Bu süreçteki her adımda bilgisayarınız ve verileriniz gözetlenebilir ve ele geçirilebilecek kadar güvensiz bir ortamda taşınır. 

Bilgisayarınıza VPN uygulaması indirdikten sonra yaptığınız her bağlantı isteği ise normalde öncelikle yerel ağ ve daha sonra internet hizmet sağlayıcınızın sunucusuna ve oradan istek yaptığınız sitenin sunucularına giderken; VPN’in sağladığı güvenli sanal özel bir ağ aracılığıyla öncelikle yerel ağınıza; oradan da VPN sunucusuna gider ve VPN’in sağladığı tünel aracılığıyla istek yapılan sunucuya ulaşır. Bu süreçteki adımlarda bilgisayar bağlantınız VPN sunucusu üzerinden gerçekleşir ve verileriniz şifreli olarak bu tünelden geçer.

VPN kullanmanız için 10 neden:


1. VPN coğrafik sınırlamaları sanal olarak aşmanızı sağlar.
2. VPN ile bulunduğunuz ülkenin yasakladığı sitelere erişim sağlayabilirsiniz.
3. VPN ile seyahat ettiğiniz ülkenin yasaklarını da rahatlıkla aşabilirsiniz.
4. VPN ile konumunuzu internette kötü niyetli kişilerden saklayabilirsiniz.
5. VPN ile kimliğinizde sanal ağda gizli kalır ve ANONİM olarak internetin keyfini çıkarırsınız.
6. Proxy, yani vekil sunucular da konumunuzu saklayabilir, fakat VPN sizin internet aktivitelerinizi de saklamanıza olanak sağlar.
7. VPN ile dilediğiniz dizileri konumunuzu değiştirerek izleyebilirsiniz. Sevdiğiniz dizi Amerika Netflix’de ya da HBO’da yayında mı? İzlemek için yapmanız gereken tek şey VPN edinmek!
8. Normal takip ettiğimiz yabancı diziler bir yana dursun, Game of Thrones 8. sezonunu izleyebilecek olmak VPN indirmek için tek başına çok iyi bir sebep!
9. VPN ile bütün verileriniz şifreli bir şekilde sunucular arasında gezinir. Kimse verilerinizi göremez, görse bile şifreli şekilde görebilirler.
10. VPN ile sanal konumunuz yani internet protokolü dediğimiz IP’niz gizli kalır ve konumunuz sanal olarak VPN’in size sağladığı konum olarak gözükür. Yani, VPN IP adresi değiştirme konusunda harikadır! Aslında IP adresinizi vekil sunucu adınız verdiğimiz proxyler üzerinden de yapabilirsiniz ama bu şekilde internet aktiviteleriniz ve bilgileriniz gizlenmez, şifrelenmez ve yine sanal tehlikelere maruz kalabilir.

1 yorum:

  1. ben de zaman zaman operanın vpn'ni kullanıyom,özellikle de wikipediye girmek için..elinize sağlık..😊

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.