Aşırı ısınan laptoplar için basit bir çözüm!

09 Mayıs, 2019
Isınan laptoplar
Isınan laptoplar © Blog Tecrübem
Casper, Dell, Toshiba gibi birçok Windows işletim sistemine sahip laptoplar kullandım bu zamana kadar. Isınma sorunu hepsinde söz konusu sanırım. Her ne kadar ekstra soğutucular da kullanılsa mutlaka bir yerde "keşke ısınmasa" dedirtmiştir insana. Aynı sorun Apple MacBook'larda var mı bilmiyorum ama hiç sanmam.

Yaklaşık sekiz yıl boyunca Casper laptoplar kullandım. Sağ olsun Casper tasarım konusunda büyük kolaylıklar sağlıyor. Özellikle sökme, takma konusu oldukça basit. Bu da uzman yardımı olmadan teknik sorunların birçoğunun üstesinden kendi başımıza gelebileceğimiz anlamına geliyor. Nitekim ben de böyle yapıyordum. Ama Toshiba...
Soğutucu kısmına kolayca ulaşılan bir laptop :)
Soğutucu kısmına kolayca ulaşılan bir laptop :) © Google
Dizüstü bilgisayarlar genelde kısa süre içerisinde kolayca tozlanırlar. Isınan havanın içeride kalması da laptopun kısa sürede ısınmasına neden olur. Fanların tozlanması ya da bozulması, termal macunun zamanla özelliğini yitirmesi gibi sebepler de laptopların aşırı ısınmasına ve kendi kendine kapanmasına neden olur. Bu tür sorunlarda bilgisayarın alt kapağının kolayca açılabilir ve soğutucu kısmına ulaşılabilir olması ise büyük nimetlerden. Bu tür durumlarda bozulan ya da tozlanan fanlar kolayca onarılabilir ve temizlenebilir, termal macun yenilenebilir ve bilgisayarın iç kısmı kolayca temizlenebilir.
Termal macun değişimi
Termal macun değişimi © Google
Bu kısma kadar laptopların neden ısındıklarını ve ısınan laptopların nasıl düzeltilebileceği konusuna az çok değinmiştim oldum. Ama benim bu içerikte özellikle bahsetmek istediğim yöntem ise herkesin kolayca uygulayabileceği bir yöntem. Bir tek vida bile sökmenize gerek yok. Ayrıca benim gibi Toshiba marka bilgisayara sahip ve alt kapağını söküp soğutucu kısmına ulaşamayıp sinir olanlara da birebir. Elektrikli süpürge!

Evet evet, elektrikli süpürge; ısınan laptoplar için basit bir çözüm olacaktır.

Aşırı tozlanan bilgisayar kasası
Aşırı tozlanan bilgisayar kasası © Google
Geçtiğimiz hafta bilgisayarımın aşırı ısındığını fark ettim. Tabi havaların ısınması da büyük etkenlerden. Daha sonra bu sorun, bilgisayarın kendi kendine kapanmasına neden olmaya başlayınca hemen işe koyuldum. İlk denemede bilgisayarın alt kapağını söküp soğutucu kısmına ulaşmaya çalıştım. Başaramayınca üstün körü temizleyip tekrar kullanmaya devam ettim. Pek faydalı olmadığını anlayınca tekrar sökme kararı aldım. Ama bir türlü ana kartın alt kısmına monta edilmiş soğutucu kısmına ulaşamadım. Çözüm olarak ise elektrikli süpürgeyi kullandım. Fanı, bilgisayarın iç kısmında ulaşabildiğim her yeri elektrikli süpürge ile temizlemeye çalıştım. Son olarak ise bilgisayarın sol tarafında yer alan hava çıkışını elektrikli süpürge ile çektim. Daha sonra bilgisayarı tekrar kapatıp kullanmaya başladım.
Tozlanan laptop
Tozlanan laptop © Google
Bir kaç saatlik kullanımın ardından bilgisayarın hala ısınmaması bu yöntemin ne kadar etkili olduğunu anlamamı sağladı. Muhtemelen hava çıkışının olduğu kısımdaki toz birikintilerini çekmişti makine. Bu da sıcak havanın kolayca dışarıya çıkmasını sağlıyordu.

Sonuç olarak siz de tek bir vida sökmeden elektrikli süpürge yardımıyla ısınan laptoplarınızı düzeltebilirsiniz. Sol, sağ ve alt kısımda yer alan hava boşluklarını elektrikli süpürgeyle çekerek içeride biriken tozların çıkmasını ve hava çıkışının kolaylaşmasını sağlayarak ısınma probleminin ortadan kalkmasını mümkün kılabilirsiniz. Denediğiniz farklı yöntemler varsa bizimle de paylaşabilirsiniz.

13 yorum:

  1. Her 3 yılda bir termal macun mutlaka değişilmeli.
    Elektrik süpürgesi güzel çözüm.
    Yazın, fan olan kısma eczaneden aldığım soğuk tutucu kabı buzlukta dondurduktan sonra laptop altına koyuyorum.
    Kısa süreli bir çözüm olsa da yararı oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buz önerisi de güzel :) Ulaşabilseydim termal macunu değiştirirdim. Ama elektrikli süpürge, gerçekten çok etkili oldu. Kesinlikle tavsiye ederim. Teşekkür ederim yorumunuz için Mehmet Bey.

      Sil
  2. En azından süpürgenin ucunu çok yakın tutmayın, eğer fanlarınız resimdeki gibi aşırı tozlu değilse fanın dönüş hızı çok yüksek olacaktır. Buda fanın bozulmasına neden olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu hiç düşünmemiştim. Gerçi ben bir sorunla karşılaşmadım ama parmağımızla durdurup yapmamız faydalı olacaktır sanırım. Teşekkür ederim öneriniz için.

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Maalesef bu aralar yoğunum biraz ama yakında çok faydalı içerikler paylaşmış olacağım. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Teknoloji hızla gelişirken böyle basit ısınma vb gibi problemlere hala kesin çözümler bulunamaması çok garibime gidiyor.

    YanıtlaSil
  5. Süper bir çözüm.. 👍 çok ara verdin Blog Tecrübem, bekliyoruz yeni yayınlar ☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen abi. O kadar misafir yazı yazdım,ona bile bakmadı,kalbimi kırdı :D

      Sil
    2. Yok yok, mutlaka bakar. Blog Tecrübem kadar bloğuna ciddi yaklaşan az insan var. ☺

      Sil
    3. Bence de :) Umarım kısa sürede bakar.

      Sil
    4. 👍 Pek vakit ayıramaz oldum bloga ama en kısa sürede tekrar geri dönmeye çalışacağım Sezer Hanım. Kemal Bey geri dönüş yaptım, bilginiz olsun.

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.