Anchor text arama sonuçlarındaki site bağlantılarına etki eder mi?

15 Mayıs, 2020
Site bağlantıları
Site bağlantıları
Backlinkler, backlinklerde ki anchor textler (çapa metin) arama sonuçlarındaki bağlantı listesine (site bağlantıları) etki eder mi? İşte bu soru son bir kaç gündür beni meşgul eden bir konu. Maalesef seocanlar bu konuyla ilgili bir içerik paylaşmamışlar. Muhtemelen önemsememişlerdir ya da farkına varmamışlardır. Gerçi ben de detaylı arama yapmadım açıkçası.

Dostlarım SERP (Search Engine Result Page) diye adlandırılan bir konu var. Arama motorlarında bir kelime arattığımızda karşılaştığımız sayfaya verilen isim aslında. (Daha önce SERP nedir? başlıklı bir yazım da var. Ziyaret edebilirsiniz.)
SERP nedir?
SERP nedir?
Bu kısımda zengin bir tabloyla karşılaşan kullanıcıların etkilenmemesi mümkün değildir. Tabi bu yazımda sıfırıncı sırada yer alan featured snippet;
Featured snippet
Featured snippet
Knowledge card (bilgi kartı) veya ücretli arama sonuçlarından;
SEM
SEM
bahsetmeyeceğim. Benim bu yazımda bahsettiğim konu, site bağlantıları.
Site bağlantıları
Site bağlantıları

Site bağlantısı nedir?


Google amcamız der ki: Site bağlantıları, kullanıcıların arama sonuçlarında sitenizde daha rahat gezinebilmesi ve bilgiye daha kolay ulaşabilmesi için gösterdiğimiz bağlantı listesidir. Kullanıcılara faydalı olduğunu düşündüğümüzde site bağlantılarını gösteririz. Kullanıcının yaptığı sorguyla alakalı olduğunu düşünmüyorsak bunları göstermeyiz.

Buraya kadar her şey gayet normal. Tabi benim de Blog Tecrübem şeklinde yapılan aramalarda diğer sayfalarım da bağlantı listesi olarak görünmesini istemem gayet doğal hakkım. Ki görünüyordu da. Ama son zamanlarda Blog Tecrübem araması yaptığımda karşılaştığım sonuç:
SERP
SERP
Bu şekildeydi. Olabilir tabi, site bağlantı listesi gözükmeyebilir. Ziyaretçi sayısı azdır, ziyaretçiler sayfaları gezinmiyorlardır. Ama blogtecrubem.com araması yaptığımda:
SERP bağlantı listesi
SERP bağlantı listesi
Bu şekilde bir sonuçla karşılaşıyorsam, işte burada bir sorun var demektir. Neden blogun başlığı değil de linki aratıldığında site bağlantıları oluşuyor?

Bu konuyu düşünürken bir taraftan Semrush'da site analizine baktım. Alınan backlinklerde anchor text olarak blogtecrubem.com'un en üst sırada olduğunu gördüm. Bu da beni şaşırttı. Blog Tecrübem için bir backlink çalışması yapmıyorum, gelen backlinkler genelde doğal ve bir çoğunda blog tecrübem anchor text olarak kullanılıyor. Daha sonra backlinklere bakınca anladım. Son zamanlarda Alexa sıralamam iyileşince spam yapan sitelerin sayısında çok artış olduğunu fark ettim ve hepsinde anchor text olarak blogumun linki var ve hepsi nofollow. Bu bir çok konuda olumsuz etkiye neden olmuş.

Arama sonuçlarındaki site bağlantılarına etki edeceğini bilmeden, kaynağını bilmediğim spam linklerin birçoğunu Google Disavow aracıyla reddettim. (Bu konuyla ilgili detaylı içerik gelecek.)

Aradan geçen iki günün ardından:
SERP bağlantı listesi
SERP bağlantı listesi
Arama sonuçlarında ki site bağlantıları, site başlığı ile birlikte belirmeye başladı. Yani sorunun kaynağını bulmuş oldum. Meğerse backlinklerdeki anchor text arama sonuçlarındaki (SERP) site bağlantılarına etki ediyormuş.

Ne kadar önemlidir bilemem ama nihayetinde benim rahatsız olmama neden oluyordu ve düzelmiş oldu. Bir tecrübemi de böylelikle paylaşmış oldum.

6 yorum:

  1. Anchor text konusunda seo açısından önemli bir bilgiyi paylaşmak isterim.
    Bir paragraf için başlık atıyoruz ve başlığa h etiketleri veriyoruz.
    Paragrafta bir tamlamaya bağlantı vermek istediğimizde bağlantı vereceğimiz tamlama h etiketlerde geçmemesi gerekir.
    Örneğin bu yazıda Site bağlantısı nedir? başlığının altında "site bağlantısı" tamlamasına bağlantı verilmemesi gerekir.
    Genel olarak yazının başlığı dahil h etiketlerde bulunan bir metine bağlantı verilmemelidir. Seo konusunda zararı olduğunu paylaşmak isterim. Bende bunu bir başka kaynaktan öğrendim yanlışım varsa düzeltiniz.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok H etiketlerine yönlendirme yapabilirsiniz, bunun bir zararı olacağını zannetmiyorum. Hatta daha iyi olacağını düşünüyorum. Arama sonuçlarında alt başlık olarak görünebilir çünkü. Kaynağı paylaşırsanız sevinirim. Yanlış biliyorsam ben de öğrenmiş olurum.

      Sil
  2. En sevdiğim yazı örneği, denenmiş ve sonuç ortada. İlginç ama bir o kadar da faydalı bir konuya değinmişsin. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesadüf eseri karşılaştığım bir konuydu :) Ben teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

      Sil
  3. Bizimle de paylaştığınız için teşekkürler. Hepimizin başına gelebilir.

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.