Yıllar sonra yeni Blogger'a alışmak zaman alacak!

05 Mayıs, 2020
New Blogger
New Blogger
Birçoğunuz gibi bende uzun zamandır Blogger'ı kullanıyorum. Neyin nerede olduğunu ezberlemiştim resmen. Şimdi Bloggerın yeni tasarımına alışmak kolay olmayacak sanırım. Şu an bu yazıyı yazarken bile huzursuz hissediyorum kendimi, eski sürümde mi yazsam acaba? Tabi istemesek bile yeni sürüme alışmak ve kullanmak zorundayız. Nihayetin belirli bir süre sonra eski sürüme geri dönmek mümkün olmayacak.

Blogger'ın yeni sürümünde, anladığım kadarıyla sadece modern bir görünüm kazandırmak amaç edinmiş. Bunun dışında geçtiğimiz yıllarda eklenen yeni berbat temaların dışında farklı bir özellik yok. Tabi eklenen ufak tefek özelliklerin de ne tür fayda sağladığını zamanla göreceğiz. Şimdi detaylı olarak baştan aşağı yeni sürümün artılarını ve eksiklerini paylaşmak istiyorum. İlk olarak tabi editör kısmı yani içerikleri oluşturduğumuz alana bakalım:
Blogger Yeni Sürüm
Blogger Yeni Sürüm
Bu kısımda biraz WordPress havası var açıkçası. Yazıların yazıldığı kısım genişletilmiş ve simgeler büyütülüp daha minimalist, modern bir hava verilmiş. Bu şekilde geniş bir alan benim hoşuma gitmedi açıkçası. Blogumdaki yazı kısmı kadar geniş olsa, en azından neyin nereye geldiğini sezebilir ve ona göre davranırdım. Tabi tercih meselesi.

Bu kısımda dört değişiklik var dostlarım. Tabi tasarım olarak bir çok şey değişmiş ama ben yeni özelliklere yer vereceğim sadece. Bunlardan ilk ikisi anchor ve tablo butonları, bir diğeri başlık etiketleri, sonuncusu ise yazı önizleme kısmı. Yazı önizleme kısmı güzel olmuş. Yeni sekmede açmak yerine hemen anında yazılarımızı görebiliyoruz. Tablo butonu ciddi anlamda ihtiyaç duyulabilecek bir özellik. Bu konuda kendilerini tebrik etmek gerekir. Kodlarla eklediğimizde baya bir uğraş istiyordu çünkü. H Başlık etiketlerinde H1 eklenmiş. Bu da çok güzel bir ayrıntı. Seocanların hoşuna gidecektir. Şaşırtan bir diğer yenilik ise anchor oluştur/düzenle butonu. Anchor, İngilizce bir kelime ve dilimizde ki karşılığı çapadır. Seocanlar bu kelimeye aşinadırlar çünkü backlink alırken oldukça kullanılan bir özelliktir.

Peki Blogger'da anchor butonu ne işe yarıyor?


İşte bu güzel bir soru. Bir önceki paragrafta bahsettiğim bağlantılarla ilgili bir şey değil çünkü. Bu özelliği bir kelimeye ekleyip HTML kısmına baktığımda id kodunun eklendiğini gördüm.
<a id="Blog Tecrübem" name="Blog Tecrübem">modern</a>
Identity yani kimlik anlamına gelen bu kod, element belirlemede kullanılır. Bir bakıma belirlediğimiz kelimeye ya da cümleye işaret eklemek gibi düşünebilirsiniz. Tabi bu özellik de sevindirdi. Genel olarak baktığımızda eklenen bu yeni özellikler, tamamen güncelliği yakalamak ve SEO çalışmalarına ayak uydurabilmek adına yapılmış. Anchor butonu aslında named anchor şeklinde geçer. Bu özellik vasıtasıyla işaretleme yani imleme yapabiliyor olacağız. Daha basit deyişle, yazılarımızın içerisinde içindekiler kısmı oluşturabileceğiz. Uzun ve birçok başlık içeren içeriklerimiz için şahane bir özellik olacak bu. Örneği de şurada dostlarım.(İçindekiler kısmını inceleyin lütfen.)

Bunların dışında editör sayfasında dikkatimi çeken farklı bir özellik göremiyorum. Peki yayınlar kısmına ne demeli?
Yeni Blogger yayınlar kısmı
Yeni Blogger yayınlar kısmı
Bu kısım hiç mi hiç hoşuma gitmedi. Hatta geri bildirim de bile bulundum. Ne kadar umursarlar bilemem ama kesinlikle eski şekilde olması gerekir. Aşağıya doğru indikçe eski yazılar otomatik olarak açılıyor, yani numaralandırma yapılmamış. Bu özellik 5, 10 içerik için sorun olmayabilir ama 500 tane yazısı olan yazarların hoşuna gitmeyecektir.

Bunun dışında güzel bir tasarım söz konusu ama şunu kaçırmışlar, bu bir yönetim paneli. Bu alan tüm ziyaretçiye açık olsa tasarım gayet iyi. Ama yöneticiler için olan bir alanın bu şekilde değil de daha çok yönetim paneli gibi olması gerekir. Her alana kısa sürede ulaşabilmesi ve kullanımı kolay olması gerekir. Tasarımın geneline baktığımızda maalesef böyle bir hata var.

Neyse, şimdi bir diğer alana geçelim, istatistikler:


Tasarım ve Google Analytics'e yönlendirmenin dışında maalesef bu kısımda da yeni bir özellik yok. Tekil değil de sayfa görüntülenme sayısını gösterdiği için yine birçok kişi şikayet edecektir bundan ama koskoca Google Analytics dururken bu kadarı Blogger için gayet yeterli bence.

Yeni tema alanına ne demeli?


Yeni Blogger HTML alanı
Yeni Blogger HTML alanı
En güzel yeniliklerden biri de bu olmuş ama o da eksik olmuş. :) HTML kısmında kolaylıkla düzenleme yapabiliriz artık. Bu konuda bir temizlik yapılmış. Tek sorun kodları ekleyip kaydettikten sonra sayfanın başa dönmesi. Yani düzenleme yaptığımız yerde kalmıyor sayfa.

Evet, benim fark ettiklerim bunlardı. Kaçırdığım bir şeyler varsa, yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz. Genel itibariyle eklenen özellikleri sevdim açıkçası. Ama tasarımı sevmedim. Yönetim paneli amacından sapmış kesinlikle. Bir çok özellikle, eklentilerle, daha ayrıntılı, daha dolu dolu bir yeni Blogger görmek isterdim açıkçası.

Tabi hala tam anlamıyla bitirip duyurmadılar yeni Blogger'ı. Bu süreçte geri bildirim onlar için oldukça önemli olmalı. Siz de bu konuda onlara yardımcı olabilirsiniz. Hoşunuza gitmeyen ya da düzenlenmesi gerektiğini düşündüğünüz kısımları geri bildirimde bulunarak belirtebilirsiniz. Geçtiğimiz günlerde yazar arkadaşlarımızdan Mehmet Bey de, yazılara geriye dönük tarih ekleme konusunda bildirimde bulunmuş ve olumlu sonuç almıştır.

44 yorum:

  1. Öncelikle güzel bir bilgilendirme olmuş teşekkürler bunun için. Ben yeni sürümü eskiye nazaran daha çok sevdim.Yayınlar kısmına ilk başta ben de hiç alışamamıştım ama kullana kullana sorunum kalmadı artık. Umarım mobil uygulamada da düzenlemeler yapılır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mobil uygulama biraz daha kullanışlı öneririm. Yayınlar, yorumlar ve sayfalar kısmı beni zorlayacaktır muhtemelen. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
    2. Hocam Mobil Uygulama Derken Ne Demek İstediniz. Akıllı Cihazlarımız İçin Uygulama Çıktı mı? Yoksa Blogger Sitesine Girince Mobil Uyumlu Olmasından mı Bahsettiniz ?

      Sil
    3. Mobil uygulamadan bahsediyorum. Blogger'ın mobil uygulaması vardı zaten ama Türkiye'ye açık değildi. Şu an açık..

      Sil
  2. Bu sabah haberdar oldum bu durumdan.. Yayınlar kısmına tıkladığımda gözlerim yuvalarından fırladı.. Be sevmedim ve bu konuda bir geri bildirim yapacağım. Diğerlerini de deneyip yanılacağım artık. Eline sağlık Ümit. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Tabi geri bildirimlerin artması hepimiz için faydalı olacaktır. Teşekkür ederim.

      Sil
    2. Bu arada yayınlar kısmına tıkladığımda "klasik blog görünümüne dönün" yazan yere tıkladım ve oh eskiye geri döndüm.. peki bunun bir süresi olacak mı acep? bigin var mı Ümit?

      Sil
  3. Ben de henüz geçmemiştim. Teşekkürler detaylı anlatım için
    Benim en büyük problemim editör kısmı. Word den kopyala yapıştır yaptığımda paragraflar algılamıyor. Br olarak ekliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce hiç denemedim farklı bir alanda yazmayı Poyraz Hocam. Ama deneyeceğim, illaki ek özellikler eklenebilir. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  4. Yazınızda bana ve konuya yer verdiğiniz için teşekkür ederim.
    Yeni temayı eklendiği günden beri takip ediyorum. İlk zamanlarda çok daha farklıydı. Editör görüntüleme seçeneklerinden ızgara vardı, sıralama seçenekleri vardı. Bağlantılar sağ tıklanmıyordu. Böyle tema kullanılmaz deyip klasik temaya geçiyordum.
    Daha sonra sağ tıklamayı değiştirdiler kullanılabilir bir tema oldu.
    Eski temada son zamanlarda yazım hatalarını test eden düğmeyi kaldırdılar bu temada da yer vermediler. Şu anda yayınlar sekmesine sıralama seçenekleri eklense, etiketler tam görüntülenebilse güzel olurdu. Benim dikkatimi çeken konu yeni tema diye yola çıkıldı zamanla eski temaya benzer bir şekil almaya başladı.
    İstatistikler klasik temada daha güzeldi.
    Editör penceresi araçlar biraz daha görünür olsa dahi iyi olur fakat genişlik açısından mükemmel olmuş. Hatta genişlik konusunda daha yeni tema yokken geri bildirim yazmıştım.
    Klasik temada yazıyı yazdığınızda satır aralarında boşluk bırakıyordu. O ise yüklenme süresini uzatıyordu. paragrafı seçip temizle demek gerekiyordu. Aradaki satırları silmek gerekiyordu. Yeni temada bu düzenlenmiş düz yazıp geçebiliyorsun mükemmel olmuş.
    2-3 satır yazdığımda güzel bir paragraf oluyor ve bir arada görünebilir oluyor. Paragrafın nasıl düzenleneceği responsive ekranlarda zaten düzenleniyor.
    Tesadüfen birşey keşfettim onu buradan paylaşayım. Ctrl+(+) Tuşuna basıldığında bağlantı verme ekranı açılıyor. Bağlantı verilecek kelime ve öbek seçip Ctrl+(+) tuşuna basıldığında bağlantı verme ekranı açılıyor. Bu klasik temada da varmış. Bunu da editör penceresinde tesadüfen Ctrl+(+) tuşuna bastığımda farkettim. Kısa yolları çok araştıran ve kullanan biri olarak hiçbir yerde de okumadım.
    Windows tuşu klavyede de bir çok kısayol mevcut.
    Anchor text'in anlamını sunucu metin olarak okumuştum bir yerde. 2018 yılında yazdığınız o yazıda biraz araştırmıştım.

    Sanırım blogger forumlarında bir yazı okumuştum. Orada birisi "Bloga eski görüntüsü verilmek için eski tarihli bloglar ekleniyor" Şeklinde bir eleştiri okumuştum. Yazar yazıya ne tarih atarsa atsın zaten yazının orijinalinde hangi tarihte oluşturulduğu loglarında yazıyor yani yazının ve blogun değeri artmıyor. Böyle bir eleştiriyi dikkate alarak önceki tarihlere blog yazmayı engellediler.
    Eski tarihte blog ekleyemedikten sonra ne işe yarar ki? Twitter mi burası. Böyle bir değişiklik blogun tabiatını değiştiriyor.

    Bağlantı eklenmek istendiğinde metin bağlantı penceresinde görünmüyordu geri bildirim gönderdim görünür hale getirdiler.

    H etiketlerinde düzenlemeye gidilmesinde John Muller'in konuşmasının çok etkisi var. H1 etiketini istediğiniz kadar kullanabilirsiniz diyor. Normalde h1 etiketi bir tek yazı başlığında kullanılıyor ardından h-2-3-4 devam ediyor. Klasik tema kullanımı yazının uzunluğunu sınırlıyordu. H etiketleri sıralı olduktan sonra istenildiği kadar kullanılabilir. Birde büyüklükler 1-1 ve sıralı olmalı.

    Tablo oluşturma düğmesi yokken tabloları excelde oluşturup kopyala-yapıştırla aynı sonucu alıyordum. Kullanımı biraz daha değişik olmuş.

    Tam anlamı ile bitirildiğinde klasik temaya göre daha verimli içerikler üretilebileceğini düşünüyorum. Yazarların iyi-kötü, eksik-fazla mutlaka isteklerini kendine güvenerek geri bildirim göndersinler. Yazdığım geri bildirimlerin tamamından düzenleme olarak cevap aldım. Kimse dikkate alınmaz diye yazmazsa hiç değişiklik olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman Tanrım ne kadar çok detaylı bilgi.. bunları belki de bu isimleriyle bilmiyorum :/ ama bilmediğim ve kullanmadığım çok şey var anlatımınızdan anladığım kadarıyla :(

      Sil
    2. Her sosyal mecranın kendine has bir yapısı, kullanılış şekli var.
      M.Serdar Kuzuloğlunun Zihnimin kıvrımları-7 yayınını mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.
      Usül, adap, görgü, kültür konularını yeni sosyal medya araçlarını kapsayacak şekilde çok güzel anlatmış.

      Sil
    3. Teşekkürler öneri için, izleyeceğim.

      Sil
  5. Yanlış hatırlamıyorsam içindekiler konusunda konuk bir yazar blogunuzda bir yazı yazmıştı. Anchor butonu kullanımını bir iki denedim ne olduğunu anlamadım. Kullanımı hakkında bir yazı bekliyoruz.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim Mehmet Bey. Anchor butonu ve içindekiler özelliği ile ilgili detaylı yazılarım olacak. Bu özelliğin katkısı SEO tarafında da oldukça etkili çünkü. Tekrar teşekkürler.

      Sil
  6. Diğer yeniliklere alışırım da yayınların görüntüsü benim de hiç hoşuma gitmedi. El mecbur buna da alışacağız tabii. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Evet, maalesef. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  7. Anlatım çok güzel olmuş. Baştan sona detaylı bir şekilde okudum ve inceledim. Ayrıca konuya bloğumda bir yayında yer verdim. Bilgin olsun şimdiden ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim bloğumu sıfırladım ama o konu hala duruyor takipçilerimi sıfırladım bazı sorunlardan dolayı. :/

      Sil
  8. İnşallah kısa zamanda alışırız. Teşekkürler bilgilendirme için 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) İnşallah. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  9. Anlatiminiz çok güzel ve sade olmuş İnşallah alışırız.

    YanıtlaSil
  10. Tasarım anlamında hoş, işlevsellik adına pek de bir şey katılmayan güncelleme açıkçası. "webp" görsel formatının desteklenmiyor oluşu bir skandal. Google bizzat öneriyordu (https://developers.google.com/speed/webp/gallery1). Görsel linkinde ufak bir değişimle uygulandığını gördüm ama böyle manuel şeylerden bıktım artık. Editörde bazı tuşları kaldırıp bazı tuşlar eklemişler. Favicon değişmiş. Kısacası garip bir güncelleme. Belki de sonradan satın bir platform olduğundan üvey evlat muamelesi çekiliyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum, kesinlikle kullanışlı değil. WebP konusunda bir fikrim yok açıkçası. Ama favicon için mutlaka ekleme yapılacaktır. Teşekkür ederim katkılarınız ve yorumunuz için.

      Sil
  11. Daha tam alışamadım bu degisikliklere, eskisi daha iyiydi sanki..
    Yayın kısmı cok kullanışlı gelmedi bana insallah zamanla alışırız..
    Teşekkürler bu detayli bilgiler için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah :) Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  12. Bu yazıyla birlikte haberdar oldum bu güncellemeleden. Ben wordpress kullanıyorum. Açıkçası Blogger senelerdir aynıydı bir değişikliğin olmasi taraftariyim. Ama henüz inceleyemedim. Umarım yeni sürüm güzel olmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, evet Blogger'ı yeniliyorlar. Eskiye nazaran tabi tasarım konusunda oldukça başarılı. Sadece geri bildirimlerde bulunarak daha iyi olmasını sağlayacağız, umarım. Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  13. O kadar uzun zaman oldu ki girmeyeli, şu an girsem sanırım biraz acemilik çekerim.

    Yeniliklere ayak uydurmak Lazım ama sakın temayı falan değiştireyim deme ümit.

    Blog tecrübem in teması gayet iyi çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim değerli yorumun için Ayhan. Wordpress'e geçmediğim sürece değiştirmeyi düşünmüyorum açıkçası, malum çok uğraştırıyor.

      Sil
  14. Özellikle de Anocher butonu hakkındaki yazınızı ilgiyle bekliyorum. Yabancı kaynaklardan araştırdım ancak sınırlı İngilizce ile pek bir şey anlamadım. Türkçe kaynak her zaman iyidir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkür ederim yorumunuz için. En kısa zamanda paylaşmış olurum. Türkçe kaynaklar da var aslında ama söz konusu Blogger olunca..

      Sil
    2. İngilizce konusunda tarayıcı eklentisi kullanırsanız bu sorunu aşarsınız. Firefox tarayıcıda github diye bir eklenti var. Chromeyi bırakalı çok oldu orada nasıl bir gelişme var bilmiyorum.

      Sil
  15. Editör pencereside yazı yazılan kısmı yine daraltmışlar. Geniş geniş daha güzeldi. Sanırım fazlaca geri bildirim olduysa eski dar pencereye dönüş yaptılar. Kullanım alışkanlıkları kalmasıyla birlikte yeni araçlar ekleyecekler heralde.
    Editör penceresinde görüntülediğiniz karakter times new roman sanırsam. Yazarken hiç okunabilir olmuyor. Tarayıcı ayarlarından arial unicode MS yapmıştım. İçerik daha net ve okunabilir görünüyor tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda geri bildirim gönderenlerden biri de benim :) Tabi tercih meselesi ama şahane olmuş bence.

      Sil
  16. Şimdilerde geçiş aşamasından olduğundan yeni tema bazı hatalar veriyor.
    Kullananlar ona göre dikkat etsin.
    Önceden yazılan bir içeriğe girip çıktıktan veya değişiklik yapmadan kayıt ettikten sonra çıkınca içerik kendiliğinden silinebiliyor.
    Tedbir olarak her değişiklikten sonra yedek almakta yarar var. Yedek bir deneme bloguna atılıp oradan çekilebilir.
    Onun dışında editör penceresinde yazarken harfler ekrana geç düşüyor.
    Bu iki sorun önemli bir sorun olduğundan klasik temaya geçerek devam.

    YanıtlaSil
  17. Eski blogda değişiklik yapmadan kaydetme durumunda içerik silinmesi hatası hala devam etmektedir. Geri bildirim gönderin gençlik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yazdım, umarım müdahale ederler. Hayırlı bayramlar bu arada.

      Sil
  18. Editör penceresinde harflerin geç düşmesini düzeltmişler yeni bloggera geçebiliriz. Diğer sorun nasıl oldu ona bakacağım.

    YanıtlaSil
  19. Hıc sevmedim. Aşırı yavaş ilerliyor hiç ama hiç sevmedim. Yüklediğim fotolar ben ne olduğunu anlamadan siliniyor. Isteyen eski sürümü kullanabilse keşke.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba tablo ekleme tuşunu kaldırmışlar galiba bu buton bende gözükmüyor. Blogger'a kolay yoldan nasıl tablo eklenir, bu konu hakkında yazı yazabilir misin lütfen ya da yorumda da anlatabilirsiniz, ben ekliyorum fakat uzun yoldan ve zahmetli oluyor kodlarla çok uğraşıyorum.

    YanıtlaSil
  21. tablo butonu hakkında son durum nedir? kaldırmışlar sanırım. geri gelecek mi? bir bilgi var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bu konuyla ilgili bilgim yok. Dilerseniz arama motorlarından html tablo oluşturma şeklinde aramalar yaparak ihtiyacınız olan kodlara ulaşabilirsiniz.

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.