Web sitelerin ya da blogların hızı SEO'yu nasıl etkiler?

21 Ekim, 2017
Web sitelerin ya da blogların hızı SEO'yu nasıl etkiler?
Web sitelerin ya da blogların hızı SEO'yu nasıl etkiler?
Daha önce birçok kez SEO'dan bahsederken ne kadar kapsamlı bir çalışma olduğunu belirtmiştim. Bu kapsamlı çalışmada, önemli bir hususa da bu yazımda değinmek istedim. Özellikle bu konuda, bloggerların dikkatli davranması gerekiyor. İnternet sitelerin hızları SEO'yu nasıl etkiler?

Gün içerisinde ister istemez birçok yerde sıra beklemek zorundayız. Bu da haliyle zaman kaybı yaşamamıza neden oluyor ve bizi sinirlendiriyor. Toplu taşıma araçlarını kullanırken, bankada, alışverişte... Birçok yerde sıra bekliyoruz. Artık öyle bir noktaya geldik ki beklemeye tahammülümüz yok. Kaldı ki yavaş açılan internet sitelerini bekleyeceğiz, bence zor. Zaten paylaşılan veriler doğrultusunda yavaş yüklenen sayfaları terk etme oranı da oldukça yüksek. Şahsen bende o terk edenler arasındayım.

Arama motorlarının babası Google da, bu konuda oldukça hassas. Hatta yapılan açıklamalardan Google'un ilk önceliğinin sayfa hızı olduğu da anlaşılıyor. Ki AMP (Accelerated Mobile Pages) sistemini de boşuna oluşturmadılar. (Bu konuyla ilgili daha sonra detaylı içerik blogumda yer alacak.)

Peki site hızının SEO'ya etkisi nedir? diye sorarsanız, yanıt gayet net, kötü etkiliyor. Arama motorları yavaş açılan web siteleri taramak için daha fazla vakit harcıyor ve doğal olarak maliyeti de yükseliyor işin. Bu Google ve benzeri arama motorlarının hoşuna gitmediği için indexlenme yaparken tavırlarını ortaya koyuyorlar ve sıralamada yavaş açılan siteleri arka sıralara atıyorlar.

Adamlar ciddi!

Site hızının SEO'ya etkisini artık biliyoruz, bir hayli kötü etkiliyor. Dönüp kendi sayfalarımıza baktığımızda ise iki soru işareti beliriyor. İlki, sayfamızın hızı ne? İkincisi ise yavaşsa nasıl hızlandırırız?

Sitelerin hızlarını öğrenmek için bir çok araç mevcut. Örneğin Alexa toolbar eklentisi, ya da Google PageSpeed Insights sayfasını kullanabiliriz. Kullandığımız bu araçlarla sitemizin mobil ve masaüstü hızını öğrenebiliriz. 1.5 saniyenin üstü iyiye işaret değil dostlarım.

Blogumun, internet sitemin hızını nasıl arttırırım?


Sitemiz yavaşsa eklediğimiz görselleri sıkıştırarak, dışarıdan çektiğimiz iframe kodlarını azaltarak, gereksiz eklentileri de kaldırarak hızını arttırabiliriz. Ayrıca sırf görüntüsünde dolayı şatafatlı temalardan da uzak durmalıyız. Özellikle tema seçmeden önce yukarıdaki hız testi araçlarından faydalanmamız şart.

Bitti!

Bu konuda bu kadardı dostlarım. Sitenizde, blogunuzda gereksiz eklentileri kaldırmayı unutmayın. Ayrıca sorularınız olursa yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

7 yorum:

  1. Faydalı bir yazı olmuş. Öğrenmem gereken daha çok konu var :)
    Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Ümit hocam Amp tema tavsiye ediyormusunuz? Hiç tecrübeniz oldu mu ( Amp tema kullanimi )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki tavsiye ederim. AMP kodlarını Blogger temalarına uygulamak ta mümkün. Ama şöyle bir sorun var, piyasadaki sözde AMP Blogger temaları AMP uyumlu değil. Bu konu da notlarım arasında yakında detaylı bir içerik paylaşırım.

      Sil
  3. Resimleri nasıl optimize edebiliriz. Dediğiniz yeri kullandım resimleri optimize edin diyor nasıl yapacam bilemiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://blogtecrubem.blogspot.com/2017/10/resimler-nasil-optimize-edilir.html

      Sil
  4. Yaklaşık olarak sitelerdeki menü düzenini 2-3 yıldır kullanıyorum. Sonra kaldırıp direkt bağlantı şeklinde ekledim.
    Site normalde 10-15 saniyede açılırken menüleri kaldırınca 2-3 saniyede açılmaya başladı.
    Eklenti ve çokça bağlantı içeren menüler site açılış hızını etkiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, tek yapmanız gereken diğer tüm cihaz ve tarayıcılarda doğru çalışıp, çalışmadığı.

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.