SERP (Search Engine Result Page) nedir?

26 Şubat, 2018
SERP nedir?
SERP nedir?
Şu afili kelimeler bir bitmedi değil mi? Bu yazımdan yine onlardan birine yer verdim, SERP. SERP nedir? Ne işe yarar? SERP hakkında bilmemiz gerekenler nelerdir?

SERP nedir?

SERP, Search Engine Result Page kelimelerinin kısaltılmış halidir. Türkçe anlamıyla Arama Motoru Sonuç Sayfası anlamına gelir. Arama motorlarında yaptığımız aramaların ardından sonuçların listelendiği sayfaya verilen isimdir kısacası. Örneğin SEO kelimesini arattığımızda,
SEO arama sonucu
SEO arama sonucu
karşılaştığımız bu sayfa bir SERP örneğidir.

SERP'in ne olduğunu artık biliyoruz. Kelime veya cümle aramalarında karşılaştığımız sonuç sayfalarıdır. SERP sayfalarının temel görünümleri aynıdır diyebiliriz. Her SERP sayfasında bir adet başlık, içerikle ilgili kısa bir description (açıklama) kısmı ve içeriğe ulaşabileceğimiz bir link bulunur.
Blog Tecrübem arama sonucu
Blog Tecrübem arama sonucu
SERP, anahtar kelime sorgusuyla eşleşen web sitelerinin başlıklarını, bu sayfalara olan bağlantıları ve her sayfadaki içeriğin kısa bir açıklamasına yer verir. Liste türü olarak ise üç tür liste içerir. Botlar tarafından oluşturulan listeler, bir moderatör tarafından eklenen sonuçlar ve belirli bir ürün veya hizmete yönelik reklamlar olan ücretli listeler.

Örneğin yukarıda yer alan görseli inceleyebilirsiniz. SEO aramasında karşılaştığımız listede ücretli reklam sonuçları ilk başta daha sonra ise bir adet featured snippet (öne çıkan snippet) ile karşılaşıyoruz ve ardından botlarla oluşan doğal liste yer alıyor. Tabi hemen sağ tarafta bir adet knowledge card (bilgi kartı) ta yer alıyor.

Sonuç sayfalarında ilk sıralara çıkmak için SEO çalışmalarının önemi oldukça fazladır. Optimizasyon çalışmaları ne kadar doğru şekilde yürütülürse o kadar kolaylaşır SERP'te üst sıralara çıkmak. Ayrıca sonuç sayfalarında bloglarımızın, web sitelerimizin görünümleri de farklılaşarak ilgi çekici bir hal alabilir.

"serp nedir" ile ilgili söyleyebileceklerim şimdilik bunlar dostlarım. Daha detaylı bilgiye ve daha detaylı liste türlerine ulaşmak için şu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca sorularınız olursa yorum yaparak bildirebilirsiniz.

5 yorum:

  1. Yine muteşem bir yazı olmuş. Açıklayıcı, bilgilendirici olmuş. Elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Serp'ii biz kendimiz yapabiliyor muyuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SERP sonuçları SEO çalışmaları ile ilgilidir. Görünüm açısından SERP'te farklılık kılmak ta yine Google'a kalmış. Örneğin Blog Tecrübem arama sonucundaki gibi birden fazla sayfanın görünmesi tamamen ziyaretçilerinizin ne kadar sık sayfaları ziyaret ettiği ile alakalıdır. İlk görseldeki gibi öne çıkan snippet şeklinde görünmek te yine aynı şekilde elimizde değil. Ama ufak tefek eklentilerle yine sayfalarımızı SERP'te farklı kılabiliriz. Örneğin yıldızlı puan sistemi ile...

      Sil
  3. Yine bilgilendirici bir yazı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.