Blogger temaları nasıl Türkçeleştirilir?

28 Kasım, 2017
Blogger temaları nasıl Türkçeleştirilir?
Blogger temaları nasıl Türkçeleştirilir?
Blogger (blogspot) temaları, şablonları nasıl Türkçeleştirilir? Yabancı kaynaklarda paylaşılan İngilizce ya da farklı dillerde yazılmış olan Blogger temaları nasıl Türkçeleştirilir?

Tema Türkçeleştirme konusuna az buçuk şu yazımda değinmiştim. Aslında çok basit bir işlem. Ama forum sitelerinde hala şu tarz başlıklarla karşılaşmak mümkün.
Blogger tema Türkçeleştirme
Blogger tema Türkçeleştirme
Para bolsa bir şey diyemeyiz tabi.😊 Ama hakikaten ücretli olarak yardım alınacak bir konu değil bu.

Tema yazmak için kullanılan diller İngilizce dostlarım HTML, CSS, JavaScript gibi. Ama tasarımda görünmesini istediğiniz metinler tamamen sizin elinizdedir. Örneğin yazıların başlığının yanında yorum sayısını belirten bir kısım vardır. Yabancı kaynaklarda genelde "1 comment" ya da "2 comments" şeklinde görünür. Ama siz bunun comment değil de yorum olarak görünmesini istersiniz. İşte bunun için yapılması gereken basit bir işlem vardır. Yani kalkıp yeniden kod yazma diye bir şey söz konusu değil. Ya da ne bilim sidebar kısmında arama kutusu (search box) vardır ve kutucuğun içinde "search" yazar. Siz ise "ara" yazmasını istersiniz...

Peki Blogger temalarını bozmadan nasıl Türkçe yaparız?


Tabi bu işleme başlamadan önce temanın ya da eklentinin yedeğini almak gerekiyor. Daha sonra ise şunu bilmeliyiz. Temada görünen metinler genelde kodlar arasında >...<, "...", '...' işaretleri arasında oluyor. Örneğin basit bir kelime linkleme koduna baktığımızda;
<a href="http://blogtecrubem.blogspot.com/">Kişisel Blog</a>
gördüğünüz gibi >...< işaretini görüyoruz.

Örneğin geçenlerde paylaştığım son yazılar eklentisinde tarih için şu kodlar mevcuttu:
if(w[1]="Ocak",w[2]="Şubat",w[3]="Mart",w[4]="Nisan",w[5]="Mayıs",w[6]="Haziran",w[7]="Temmuz",w[8]="Ağustos",w[9]="Eylül",w[10]="Ekim",w[11]="Kasım",w[12]="Aralık",docu...
Ay isimleri "..." işaretleri arasında.

Yabancı kelimeleri Türkçe yapmak için kodların olduğu sayfaya ulaşmamız gerekiyor. Bunun için Blogger kullanıcı panelinde Tema ve HTML Düzenle seçeneklerini takip etmeliyiz. Burada değiştirmek istediğimiz ya da Türkçe yapmak istediğimiz kelimeyi ise klavyeden Ctrl F yardımıyla aratıp buluyoruz. Ve dilediğimiz düzenlemeyi yapıp blogumuzu kaydediyoruz.
Blogger temaları nasıl Türkçeleştirilir?
Blogger temaları nasıl Türkçeleştirilir?
Yapılması gerekenler bunlardı dostlarım. Tabi mouse ile sağ tıklayıp "incele" seçeneğini kullanarak ta değiştirmek istediklerimizi kolayca bulabiliriz.
Blogger temaları nasıl Türkçeleştirilir?
Blogger temaları nasıl Türkçeleştirilir?
Konuyla ilgili sorularınızı ya da tecrübelerinizi yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

7 yorum:

  1. Bu gibi işleri insanlar yardım niyetine değilde para niyetine yapıyor. O konuyu paylaşan arkadaş para gözün tekiymiş. :) Bilmeyenler için faydalı bir yayın olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok konuyu açan arkadaş ücretli yardım istiyor. Teşekkürler...

      Sil
    2. Hıı ben yanlış görmüşüm :DD

      Sil
  2. Bilgisayrdan yazılımdan anlamam. Binlerce satır kod yazmış şablon oluşturmuşlar. onu görebildim. Deneyeyim yine de dedim. Benim indirdiğim temada ctrl F yapınca istediğim kelimeleri bulamadı. Ama sonra dikkat ettim title yazan yerleri değiştirince oldu. Mesela title= Label diyorsa label yerine etiket yazınca oldu. ama başlıktaki (sanırım header deniyor) ingilizce sekmeleri düzeltemedim. ve....en sinir olduğum şey kendi sayfasına link verdiği sekme. blogumla alakasız bir şey görmek istemem sayfamda. ama işte bedava olunca mecbur kalıyorsun. Bu yüzden silmeyi düşünüyorum bu denediğim temayı. gerçekten de header mıdır nedir Türkçeleşmeyecek mi, temadan mı kaynaklı ben mi beceremedim merak ettim şu anda. İyi günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, tasarımcının sayfasına yönlendirme yapan link sayfanın en alt kısmında bulunur ve şifreli olarak yazılır genelde. Kod bilginiz yoksa bunu kaldırmanız pek mümkün olamayabilir. Onun dışında diğer kısımları dilediğiniz gibi düzenlemeniz mümkündür. Menü kısmı ise hem gadget hemde HTML olarak karşınıza çıkabilir. Örneğin kodların arasından sekmelere ulaşamadıysanız, Yerleşim kısmından ulaşabilirsiniz. Muhtemelen eklenti olarak header (başlık) eklentisinin altında yer alıyordur.

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.